Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Nieuws > SUPERUITSLAG Frederikshof John Romein - Soissons

SUPERUITSLAG Frederikshof John Romein - Soissons

Op 4 Juni 2017 stond de Midfondvlucht vanuit Soissons op het programma van Afdeling 8 GOU Noord-Oost Kring 6. De weervoorspellingen waren goed. Licht bewolkt, een matige westen wind en 22 graden waren de ingrediënten voor een mooie vlucht. Het hok Frederikshof, wat onder leiding staat van John Romein, had 20 duiven ingekorfd voor deze mooie Midfondvlucht van 353 km. John had vertrouwen in een goede afloop. In de week voor Soissons lieten de duiven, middels de training, zien dat ze er goed opstonden en er klaar voor waren om de strijd aan te gaan.

Met name de paradepaardjes Eline en 14-881 waren tot op het bot gemotiveerd. In Soissons kregen de duiven om 08.15 uur de vrijheid en hadden een zeer vlot vertrek. De duiven van John laten eigenlijk het hele seizoen al zien dat ze in topconditie verkeren. John laat dan ook niets aan het toeval over om dit te vertalen naar schitterende uitslagen. Zo worden elke woensdag, zowel de doffers als duivinnen, weggebracht naar Leuvenheim, wat voor John 25 km is, om de duiven op scherp te zetten. Dr. Oranje is de persoon die de medische begeleiding onder zijn hoede heeft. Elke dinsdag, in het duivenseizoen, worden de duiven nagekeken. John volgt blind de adviezen op van deze zeer gerespecteerde duivenarts. Toch kan dit niet voorkomen dat de jonge duiven het elk jaar weer lastig hebben. Volgens John: ‘er blijven teveel jonge duiven weg en de aanwas is hierdoor te klein’. Dit resulteert in het feit dat er lang doorgevlogen dient te worden met de oudere duiven. John heeft dit aangegrepen en de jonge duivenhokken aangepast. Momenteel zien de jonge duiven er super uit en de verwachtingen zijn dan ook hoog te noemen. Op de prachtige website van Frederikshof (http://www.frederikshof.nl) kunt u alle informatie vinden over dit top hok.

Dat de duiven in goede doen waren blijkt wel uit de volgende uitslag in Kring Noord-Oost 6

 • 877 duiven in concours;
 • 12/20 in de prijzen;
 • 1,20,28,31,36,63,71,82,86,109,135 en 136
 • 1 duif 1:100
 • 9 duiven 1:10

 

Dit voldoet volledig aan de gestelde criteria.

 • Minimaal 5% van uw ingekorfde duiven moet 1 op 100 spelen.
 • Minimaal 25% van uw ingekorfde duiven moet 1 op 10 spelen.
 • Minimaal 50% van uw ingekorfde duiven moet prijs spelen 1 op 3 of minimaal 40% moet prijs spelen 1 op 4.

 

Wie is deze topper?

Wie kent of heeft nog nooit van het hok ‘Frederikshof’ gehoord. Vanuit het verleden stond dit hok onder leiding van wijlen Freek en wijlen Hillie Romein en waren bekend om hun superkoppel ‘Vos De Bijter x Schoon Voske’. Met deze duiven zijn enorm veel duivenliefhebbers geslaagd. Helaas zijn Freek en Hillie Romein veel te vroeg van deze aardbodem genomen en hebben een enorm gat achtergelaten bij de nabestaande. John, nu 49 jaar, getrouwd, woont in Twello en heeft twee schitterende dochters, heeft, na het overlijden van zijn vader, al heel snel besloten om hetgeen wat hij heeft opgebouwd, samen met zijn moeder voort te zetten. Helaas kwam er aan deze mooie periode een veel te vroeg eind. Nog steeds praat John met zeer veel respect over de periode met zijn moeder. Dit was toch wel een geweldige tijd. Helaas was de gifbeker nog niet leeg en ontvielen binnen een zeer korte tijd twee grote duivenvrienden namelijk Peter van Osch en Jan van Ee. Dit waren echt goede maatjes van John en hij denkt nog vaak met weemoed aan deze personen terug. Na deze periode vroegen veel mensen zich af of John wel de kwaliteiten zou hebben om het niveau wat destijds gehaald werd te evenaren. John vaagde deze twijfels het jaar erop direct naar het rijk der fabelen. Hij bekroonde een fantastisch duivenseizoen in 2016 direct met het Nationaal Kampioenschap Midfond Aangewezen en stond van laag naar hoog op het hoogste schavot. De doelstelling voor 2017 is om dit te evenaren. Momenteel gaat dit fantastisch en heeft nog maar 6 minpunten in deze competitie. John is nu ook bezig om zich verder te specialiseren op de Eendaagse fondvluchten. Hiervoor heeft hij bij diverse, zeer goed spelende liefhebbers, duiven gehaald die hem hierbij moeten gaan helpen. Dat op de Fredrikshof nog steeds klasseduiven zitten bewijzen wel de liefhebbers die momenteel zeer hard vliegen met duiven van John. Zelfs de grote concurrenten van John die toch o.a. zitten in Zutphen, Brummen en omstreken vliegen hard met zijn duiven. Het jammerlijke in deze is dat ze dit niet willen benoemen en verwijzen liever naar de hele grote en bekende hokken in de duivenwereld. Dat John eigenlijk te goed is voor deze wereld, blijkt wel uit het aantal duiven die hij gewoon weggeeft aan startende liefhebbers of liefhebbers die problemen hebben. 

Welke duiven liggen aan de basis?

Zoals eerder geschreven waren het de duiven van Vos de Bijter x Schone Voske die aan de basis lag van het hok Frederikshof. Momenteel wordt er zeer goed gespeeld op dit hok met duiven van Ferry van Loo, Leo Heremans en H. Eijerkamp & Zn. De duif die Soissons op haar naam schreef is Eline. Zoals op de stamboom gelezen kan worden is dit een kruising tussen het eigen soort (lijn Polletje 610) van John x H. Eijerkamp & Zn (L. Heremans). Eline laat dit hele seizoen al zien dat zij van uitmuntende klasse is. De week na Soissons liet ze samen met haar broer 14-881 zich wederom in het snuitje van de uitslag zien. De moeder van Eline is bij H. Eijerkamp & Zn verkregen op een Meubelbon. Zo zie je maar dat je soms ook gewoon geluk moet hebben. Daarnaast zijn er duiven van Maurice Voets aangeschaft samen met Cor Buijs, en ook enkelen van Ferry van Loo, op het hok gehaald om op de Eendaagse fond een potje te gaan breken.  De eerste resultaten werden al zichtbaar op de eerste Eendaagse fondvlucht van Afdeling 8. Dit geeft goede hoop op het verloop van de rest van het seizoen.

De Visie van John Romein om de top te bereiken

De visie van John is uiteraard vorm gegeven door hetgeen wat hij van zijn vader, moeder en Cor Buijs heeft geleerd. Zoals bij velen zijn, volgens John, de volgende zaken van belang om de top te bereiken in de duivensport:

 • Starten met goed materiaal;
 • Blijven luisteren naar andere goede liefhebbers en daar je eigen plan uit trekken;
 • Goede medische begeleiding;
 • Wees goed voor anderen en ze zullen ook goed voor jou zijn.
 • Kunnen incasseren;
 • Nooit tevreden zijn;
 • 100% inzet en willen winnen.

 

Het moge duidelijk zijn dat John een lastige periode heeft gekend. Dit heeft hem gelukkig niet minder strijdbaar gemaakt en gaat hij volledig voor de top. Zijn vrouw en kinderen geven hem hier alle ruimte voor en hier is hij ze zeer dankbaar voor!

Als ik persoonlijk de plannen, visie, inzet en gedrevenheid hoor, zal John het hok Frederikshof naar een nog hoger plan gaan leiden. Dat dit gepaard zal gaan worden met super uitslagen is voor mij geen twijfel maar een zekerheid.

Uiteraard wens ik hok Frederikshof, maar John in het bijzonder, heel veel succes toe met het behalen van zijn doelstellingen. En, om met het motto van John af te sluiten; ‘Wees goed voor anderen en zij zullen goed voor jou zijn’ Ik hoop je snel weer een keer te spreken John!!

Vincent Hoogerwerf

 

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.