Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Nieuws > Bezoek Centraal Hok 23 Amerongen

Bezoek Centraal Hok 23 Amerongen

Het bestuur NPO gaat dit jaar alle door de NPO erkende centrale hokken een bezoek brengen. Dit om persoonlijk kennis te maken met de beheerders van de betreffende centrale hokken. Tevens is het bestuur geïnteresseerd in de accommodatie, waarin de duiven zijn gehuisvest. De beheerders hebben dan ook de mogelijkheid zelf te vertellen hoe men te werk gaat.

 

Op dinsdag 23 mei jl. zijn Harrie Meijners van het Bestuur NPO en Heiny van Manen van het Bureau NPO op bezoek geweest bij de beheerder van Centraal Hok 23 te Amerongen, de heer Wout van Mourik. Ze zijn hartelijk ontvangen met een kop koffie. Ook zoon Pascal schuift gezellig aan.

De heer Van Mourik laat zien hoe de mensen een duif bij hem kunnen aanleveren. Hij heeft overdekt twee manden staan waarin duiven kunnen worden gedeponeerd. Eén mand is bedoeld voor opgevangen duiven, die moeten worden gemeld aan de eigenaar en één mand is bestemd voor uitgeselecteerde duiven. Deze manden zijn toegankelijk voor een ieder, wat heel praktisch is in het geval er niemand aanwezig is om de duiven aan te nemen.

Op het bezoekmoment zijn er nog niet zoveel duiven aanwezig daar het vliegseizoen nog niet zo lang geleden is gestart. Er bevinden zich 14 opgevangen duiven. Dit aantal zal uiteraard stijgen naarmate het seizoen vordert. Er kunnen ongeveer 200 duiven tegelijkertijd worden opgevangen.

Er worden veel duiven opgehaald, maar helaas wordt niet op alle meldingen gereageerd. Hoe vervelend ook, er zijn helaas mensen die minder positief reageren. Er worden dan soms uitspraken gedaan waaraan de heer Van Mourik een hekel heeft.

Hij maakt ook leuke voorvallen mee. Zo kwam er een eigenaar een duif bij hem ophalen. Die betaalde niet in euro’s, maar in natura. Hij nam nl. een lekkere portie kibbeling mee. Ook kwam er eens een eigenaar uit België, die gezellig een snee krentenbrood bleef eten voordat hij de terugreis weer aanvaardde.

Vervolgens neemt de heer Van Mourik Harrie en Heiny mee naar de accommodatie. Hij laat trots zien waar hij de duiven huisvest. Er zijn heel veel kooitjes. Indien mogelijk wordt elke duif in een apart kooitje gehuisvest. Ook zijn er wat grotere kooien waar meerdere duiven in kunnen worden geplaatst.

Na het maken van enkele foto’s nemen Harrie en Heiny met een positief gevoel afscheid van de familie Van Mourik. Het centraal hok ziet er keurig verzorgd uit, de duiven zitten er prima bij. Het is duidelijk dat de heer Van Mourik de zaken goed voor elkaar heeft.

Dit centraal hok verdient een duim omhoog.

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.