Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Nieuws > De postduivensport op de erfgoedlijst

De postduivensport op de erfgoedlijst

De NPO is aan het bekijken of zij gaat proberen om de postduivensport op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed te krijgen. Op deze lijst staan waardevol geachte Nederlandse tradities. De lijst wordt opgesteld door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Het idee om de postduivensport op deze lijst te krijgen, komt van Hub Wetzelaer van de ZLU. Hij legde het idee voor aan het bestuur van de NPO en samen met Frank Marinus en Carmen van Schaijk, medewerkers van de NPO, bezocht hij een aantal weken een informatiebijeenkomst bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Wanneer een aanvraag wordt ingediend en goed wordt onderbouwd, is de kans groot dat de postduivensport aan de lijst wordt toegevoegd. Bestuur NPO besluit binnenkort of deze toevoeging zinvol is en of de aanvraag ook wordt gedaan.

Wat is immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed zijn tradities en rituelen die belangrijk zijn en niet verloren zouden moeten gaan. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed. Je kunt immaterieel erfgoed niet conserveren en restaureren, zoals monumenten, archiefstukken en museumvoorwerpen. Maar ook in deze tijd moeten de tradities en rituelen nog betekenis hebben. Het is belangrijk dat ze met hun tijd meegaan. Doen ze dat niet, dan verdwijnen ze. Ze worden gezien als schakel tussen heden, verleden en toekomst.

Een aantal voorbeelden van tradities die al op de lijst staan zijn de Nijmeegse Vierdaagse, het carbidschieten in Drenthe en de Passiespelen in Tegelen.

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.