Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Nieuws > Ingezonden brief: Vogelopvang slaakt noodkreet!

Ingezonden brief: Vogelopvang slaakt noodkreet!

Afgelopen week ontvingen wij een schrijven van een liefhebber die tevens als vrijwilliger is in een vogelopvang. Zijn brief, die ons een gevoel van plaatsvervangende schaamte gaf, willen wij graag met u delen.

“Sinds mijn jeugd heb ik al duiven, ik ben jarenlang  ringenadministrateur geweest, hedendaags gepensioneerd en als vrijwilliger werk ik bij de vogelopvang. Ik heb de taak op mij genomen om de binnengebrachte Nederlandse postduiven via opgave bij de NPO weer bij hun eigenaar terug te krijgen. Vaak gaat dit vloeiend, dan komt de eigenaar zijn of haar duif ophalen of we laten het los als de conditie dit toelaat.
 
Te vaak lopen wij tegen het probleem aan dat de liefhebber, als je die nog zo noemen mag, de duif niet meer terug wil. Ik kleine greep uit het arsenaal aan smoezen die wij zeer regelmatig te horen krijgen:
 
“ Het is te ver”
“ Ik heb geen rijbewijs of auto”
“ De duif  heb ik verkocht of weggegeven maar ik weet niet meer aan wie”
“ Meneer, ik ben te oud”
 
Vaak word ik zeer onvriendelijk te woord gestaan of zelfs geschoffeerd. Er zijn zelfs “duivenhouders” die helemaal niets laten horen.
 
Weet u? Wij doen gewoon ons werk voor het welzijn van een dier welke niet in ons eigendom is. Uiteraard laat ik iedereen weten dat er verschillende mogelijkheden zijn om de duif te laten thuis komen. De duivenwereld is zo klein, er woont of komt altijd wel iemand in de buurt of de mogelijkheid van een koerier. Ik wijs ze altijd op hun verantwoordelijkheid als liefhebber/ster, maar helaas wordt deze nog té vaak niet genomen en schuiven zij het af naar ons als vogelopvang.
 
Met als gevolg dat wij wekelijks vaak tientallen postduiven in onze verzorging moeten vasthouden. Wat moeten wij met al deze duiven? Ik vertel u maar niet wat ik hiermee moet doen volgens de zogenaamde “duivenhouders”. 
 
Wij maken veel onkosten voor de verzorging en evt. medische handelingen  en de liefhebber verzaakt in deze. Dat mag- en KAN de bedoeling niet zijn!”

NPO, kunnen jullie dit probleem aankaarten en meenemen in jullie plannen naar de toekomst? Hier moet een oplossing voor komen!“

Schaamrood op de kaken, eigenaarschap tonen!
Als NPO staan wij geheel achter het schrijven van deze liefhebber die zijn passie en liefde voor duiven heeft uitgebreid buiten de grenzen van zijn eigen hok.
 
Wij verzoeken u vriendelijk, doch dringend als liefhebber/liefhebster uw verantwoordelijkheden te nemen en uw collega liefhebbers hier ook op te wijzen. Nog veel te vaak wordt de NPO met zulke zaken geconfronteerd en dat betreuren wij ten zeerste.
 
Duivensport is vallen, opstaan, lusten en lasten. Weglopen of de rug toekeren voor hetgeen niet passend is, anderen opzadelen met problemen waar u verantwoordelijk voor bent is het niet (pro)-actief met onze prachtige sport bezig te zijn. 

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.