Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Nieuws > Jaap Mazee uit Ens wint Nationaal St. Vincent Sector 4

Jaap Mazee uit Ens wint Nationaal St. Vincent Sector 4

Het heeft even geduurd voordat ik Jaap Mazee kon interviewen voor deze rapportage. We voerden diverse telefoontjes met elkaar om tot een afspraak gekomen. Wat gelijk opviel, in de gesprekken met Jaap, was de humor van deze rustige, nuchtere en bedachtzame man. In de week na zijn Sectorale overwinning op St. Vincent was Jaap, voor zijn werk, in Portugal om de Nederlandse aardappel onder de aandacht te brengen. De klik was er meteen en er is al heel wat afgelachen voordat we het interview konden aanvangen. Het is geweldig om met deze man te praten en te discussiëren.

Twee weken voor St. Vincent stond voor Jaap de eerste Marathonvlucht, Limoges, op het programma. Ook na deze vlucht wapperde de vlag omdat de eerste prijs werd gespeeld van Friesland. De toon was dus gelijk gezet en er diende in dit seizoen, en niet alleen dit seizoen, weer rekening gehouden te worden met Jaap Mazee. Na deze overwinning werd Jaap gelijk gebeld door Wout de Zwijger. Wout de Zwijger is de bijnaam van Wout van de Hoek. Ook een zeer gerespecteerde Marathonspeler. Na de felicitaties van Wout aan Jaap was gelijk zijn vraag: ‘Jaap op wat voor neststand zit de winnende duif?’ Jaap moest hier even over nadenken omdat hij zich hier niet echt mee bezighoudt. ‘Elke neststand is een stand’, zegt Jaap. Dit is een quote van Jan Theelen. Jaap antwoordde: ‘deze doffers zit op kleine jonge duif van vier dagen’. ‘Kat in het bakkie’, zegt Wout. ‘Jij kan rustig gaan slapen, deze duif de jonkies laten behouden en deze duif inkorven op St. Vincent en je zult zien dat je eerste Nationaal speelt’. Jaap, nuchter als hij is, moest lachen om deze uitspraak. ‘Echt waar’, lachte Wout terug. ‘Jongen, ik speelde de duiven altijd zo en altijd vroeg. Geloof me maar!’  

Zoals besproken werden er zeven duiven ingekorfd op St. Vincent waaronder ook de overwinnaar van Limoges. Na het inkorven van de duiven was er elke dag met Wout contact. Op de donderdag voor de lossing belde Wout om 22.50 uur naar Jaap met de vraag: ‘Wat ben je aan het doen?’ ‘Nou’, zegt Jaap, ‘ik zit in de tuin naar de sterrenhemel te kijken, een biertje te drinken en op de duiven te wachten’. ‘Duiven wachten?’, vroeg Wout verbaasd. ‘Zeker’, meldde Jaap, ‘want jij zei dat ik een vroege zou draaien’. ‘Eh …  maar ze zijn nog niet eens los’, is de opmerking van Wout. En er werd nog veel gesproken en gelachen in dit gesprek.

Op vrijdag om 13.00 uur belde Wout weer naar Jaap. ‘Ze zijn los! Nu kan je gaan zitten’. De verwachting was, gezien de omstandigheden die op de vlieglijn aanwezig waren, dat er geen duiven voor 12.00 uur zouden arriveren. Rond 10.00 rinkelde de telefoon van Jaap weer. Vol verwachting nam Jaap op en het was Wout. Hij meldde dat er twee duiven waren gevallen in Arnemuiden aan 1300 meter per minuut. ‘Zal lastig worden om voor 12.00 te draaien’, was de opmerking van Wout en Jaap kon zich hier helemaal in vinden. Jaap zat rustig op zijn wachtpost en zat scherp op te letten. Om 11.52 uur kwam er recht uit de juiste hoek als een kogel een duif aan. Zo hard, dit had Jaap nog nooit gezien van een Marathonvlucht. De duif werd snel geconstateerd op een tijd van 10:52.52. En inderdaad, het was de duif die Wout had aangegeven om te spelen en ja, het was dezelfde duif die twee weken ervoor Limoges wist te winnen in Friesland.

De NL14-1498325 (M) die een gemiddelde snelheid van 1097,560 liet optekenen. Omdat de het kloksysteem gekoppeld is aan de meldingsite ging gelijk de telefoon. Het was Wout. Hij zei niet veel, maar de legendarische woorden werden gesproken ‘Hij is er hè?’ Met kippenvel dik op de armen moest Jaap dit bevestigen. ‘Ik zei het je toch dat je rustig kon gaan slapen en dat het kat in het bakkie was!’ ‘Hier komt niemand meer aan’, volgens Wout. Ook daarin had hij gelijk en Jaap Mazee won de eerste klassieker van het seizoen 2017, 1e Nationaal St. Vincent Sector 4.

In het gesprek gaf Jaap ook aan dat hij veel respect heeft voor Wout. Wout is volgens Jaap een van de beste duivenliefhebbers van Nederland waar iedereen veel van kan leren. Althans, als je Wout aan het praten krijgt want hij heeft natuurlijk niet voor niets de bijnaam ‘Wout de Zwijger’.

Heeft de duif een naam?

De winnende duif heet gewoon de 325 en krijgt verder geen bijnaam. Het zou heel makkelijk zijn om deze duif een naam te geven, maar dit ligt voor Jaap te emotioneel. Dit heeft te maken met het feit dat hij heel lang bevriend is geweest met wijlen Ernst Verheijen. Dit was een hechte vriendschap en, zoals het hoort in een hechte vriendschap, werd alles met Ernst gedeeld. Dit ging ook letterlijk zo met de duiven. Een gezamenlijk kweekhokje voor de Marathonvluchten was een van die dingen die ze samen deelden. De 325 is dan ook verkregen van zijn grote vriend Ernst Verheijen. Met veel emotie en een trillende stem zegt Jaap:  ‘Helaas is Ernst veel te vroeg weggenomen van deze aarde en ligt het te zwaar om deze duif zijn naam te geven’.

Welke andere prijzen heeft de winnaar al gevlogen?

Deze nog relatief jonge duif was op St. Vincent niet aan zijn proefstuk toe. Zoals al eerder geschreven won de ‘325’ drie weken ervoor ook een vierde sectorale kopprijs op Limoges en speelde op die vlucht een eerste in Afdeling Friesland. In 2016 liet hij al zien dat hij uit het goede hout gesneden was en verdiende een verdienstelijke 26eprijs in Sector 4 op Cahors.

Hoe worden de duiven gespeeld en voorbereid?

Bij Jaap staat gemak, natuur en rust op de eerste plek in zijn leven. Deze lijn trekt hij ook door naar zijn duiven. Zo staan 362 dagen per jaar de kleppen dag en nacht open. Door het werk van Jaap, waardoor hij vier maanden per jaar van huis is, wordt er vaak beroep gedaan op inzet van anderen om de duiven te verzorgen. Dan moet je het niet te moeilijk maken volgens Jaap. Anders is het natuurlijk snel over met de hulp. Uiteraard brengt dit risico’s met zich mee. Zo sneuvelen er per jaar zeker 80 duiven aan aanvallen door roofvogels. ‘Ze zitten hier allemaal’, zegt Jaap. De havik, sperwers en slechtvalken zorgen soms voor een bijzonder schouwspel rondom de hokken van Jaap. Maar de natuur is heilig voor Jaap en volgens Jaap is het niet anders. ‘Ik kweek gewoon door’, zegt Jaap nuchter.

Jaap speelt, zoals je uit het bovenstaande verhaal kan lezen, de duiven op nest. Er worden geen ingewikkelde theorieën op losgelaten en speciale koppelschema’s gemaakt voor de duiven die mee moeten op bepaalde vluchten. ‘Het komt zoals het komt en het gaat zoals het gaat.’ Per vlucht wordt bekeken welke duiven meegaan. Onder het motto: ‘elke neststand is een stand’, pakt Jaap gewoon een paar duiven uit het hok waarvan hij denkt dat het goed zit. Met uitzondering van Barcelona. Voor deze vlucht, die voor Jaap de belangrijkste is van het seizoen, worden de duiven wel speciaal aangewezen en op verschillende neststanden gebracht. ‘Hierop moet het gewoon een keer gebeuren’, is de hoop en wens van Jaap.

Om welke reden is er voor deze spelsoort gekozen?

Jaap Mazee hokHet is wel duidelijk dat het puur uit gemak is. Vaak ben ik afhankelijk van andere mensen die mijn duiven verzorgen als ik in het buitenland ben voor mijn werk. Als je deze mensen ingewikkelde schema’s gaat opleggen, worden er alleen maar fouten gemaakt en dat schiet ook niet op. Daarnaast streeft Jaap ernaar om zoveel mogelijk de duiven op een natuurlijke manier te houden. Zo ook afgelopen week, toen Jaap in Portugal was, moest er iemand de duiven verzorgen en inkorven voor Mantes la Jolie. Jaap had iemand gebeld en hem gemeld dat hem een zware taak zou wachten. De man vroeg aan Jaap: ‘hoezo?’. ‘Nou, ik ga weer vertrekken en wil jij mijn duiven verzorgen en inkorven.’ ‘Wat moet ik ze geven? ‘, was de vraag? ‘Gewoon duivenvoer’, was het antwoord. ‘En welke moeten er mee?’ ‘Oh, een stuk of acht en kijk maar welke je inkorft’.  En zo ging het. De man korfde zes jaarlingen in en op deze vlucht werd een prachtige 155ein de Afdeling Friesland gespeeld met de eerste en tweede getekenden voorop. ‘Prachtig toch’, zegt Jaap. ‘Als je het overlaat aan iemand, moet je ze ook de vrijheid geven en dit pakt altijd aardig goed uit! Op deze manier willen mensen graag voor je dieren zorgen en hou je de mensen betrokken.’  

Heeft u nog een advies voor ons om ook tot zo’n prachtig resultaat te komen?

hok mazee‘Zorg dat het hok goed is’. Zelf heeft Jaap redelijk wat problemen gehad met het hok. De manier van duiven houden vraagt volgens de filosofie van Jaap veel van de verluchting van het hok en deze was nog steeds niet optimaal. Eind 2016 was Jaap het zat en bedacht een plannetje om dit probleem op te lossen. Alles werd uit de kap gehaald en in vier weken tijd gemaakt volgens het plan van Jaap. Al snel had Jaap door dat het niet werkte en nodigde Benny van Dijk uit. Benny is gekomen, nam plaats in de tuin en keek wat rond. Aan de koffie deed Jaap zijn verhaal en beide heren keken elkaar diep in de ogen. Ze bespraken de oplossing en deze werd beklonken. Nadat Benny een tekening had gemaakt, werd het uitgevoerd door Jaap. De oplossing was echt geweldig. Zo goed dat de buren zich afvroegen of Jaap nog wel duiven had. ‘Hoezo?’ vroeg Jaap. ‘Nou, we zien ze nooit meer vliegen’. Verbaasd ging Jaap de opmerking van de buurtjes evalueren en kwam al snel tot de conclusie dat de duiven niet meer rond het hok trainden maar wegtrokken om zich voorlopig niet meer te laten zien. Deze reactie van de duiven bevestigde dat de oplossing geslaagd was en ook op de vluchten bevestigen de duiven dit ruimschoots. Begin dus met een goed hok.

‘Ga daarnaast naar een goede liefhebber en haal daar duiven. Koppel deze duiven, haal er jongen uit en ga ermee vliegen, vliegen en vliegen. De duif die hier niet geschikt voor is valt af en de goeden blijven over. Hou het simpel en dicht bij de natuur. Resultaten komen vanzelf. Blijf zoveel mogelijk weg bij de dierenartsen. Deze bloedgroep is vaak uit op winstbejag en zijn super goed in elkaar tegenspreken. Met uitzondering van de duivendokter F. Marien uit België. Dit is een man die zegt zoals het is, super veel verstand heeft van duiven en hier moet je echt je best doen om iets mee te krijgen.’ Daar houdt Jaap van! Eenvoud is het toverwoord van Jaap!

Waar, welke club en locatie, heeft u ingekorfd en afgeslagen?
Helpt u mee bij de te verrichten werkzaamheden in het NIC?

Jaap is al jaren lid van PV de Zuiderzeevliegers in Emmeloord. Deze redelijk grote en gezellige vereniging heeft nog 40 leden. Hiervan is momenteel ongeveer 50% programmaspeler en 50% Marathonspeler of ‘fondboer’,  zoals Jaap dit zelf noemt. Jaap zit in het bestuur van deze vereniging en is verantwoordelijk voor de centjes. Dit doet hij met zeer veel plezier en hij is dan ook van mening dat de vereniging een super bestuur heeft. Niet omdat hij er zelf deel vanuit maakt, maar omdat er visie is en plezier gemaakt wordt. En daar houdt Jaap van. PV de Zuiderzeevliegers is eveneens het NIC waar Jaap zijn duiven inkorft of laat inkorven. Ook hiervan is Jaap verantwoordelijk voor de centjes. Het NIC staat onder leiding van inkorfleider Ben Weerink.

Hoe staat de sport in uw gezin? Hoe helpen uw familieleden bij het beoefenen van de duivensport. Hoe kijken kinderen naar de sport?

Het gezin Mazee bestaat uit Jaap, Janneke, hun twee zonen en één dochter. Janneke heeft haar eigen kinderoppasbedrijfje. Hun kinderen hebben zo hun eigen werk en hobby’s. Jaap is uiteraard een en al duif maar de anderen van het gezin Mazee hebben er weinig mee. Als het nodig is, wordt er wel geholpen maar affiniteit is er niet me de duiven en dat gaat volgens Jaap ook niet gebeuren.

Wat moet er veranderen om wel aan de sport deel te nemen? Hoe promoot u zelf de duivensport?

Jaap is een erg positief ingesteld persoon en zijn analytisch vermogen is zeer sterk ontwikkeld maar hij maakt zich ernstige zorgen over het voortbestaan van de duivensport. Veranderingen in de duivensport hebben dan volgens Jaap weinig zin. De huidige populatie duivenliefhebbers zit niet te wachten op veranderingen. Ze snappen het niet, willen het niet snappen, en het belangrijkste, ze willen niet veranderen. Dit is de kern waar het om draait in de huidige populatie. Het advies aan de NPO zal dan ook zijn; laten we het niet te moeilijk maken en gewoon accepteren dat er niet genoeg aanwas zal zijn om de duivensport te laten floreren. Gewoon plezier maken, lekker met de duiven spelen en iedereen op zijn eigen manier.

Door zijn werk heeft Jaap in veel landen de duivensport gezien. Wat hem opviel was dat in landen waar weinig welvaart is en nog midden in de natuur geleefd wordt, de duivensport hoogtij viert. In Nederlandse heeft de jeugd weinig affiniteit met de natuur en zal het ook zeer lastig of zelfs onmogelijk zijn om de jeugd in steden of industriële dorpen en steden aan de duivensport krijgen. Vroeger speelden we nog Nationaal Orléans met 220.000 duiven in concours. Dit gaat helaas niet meer gebeuren. De glans is eraf helaas!

Het gesprek met Jaap, waarin we veel hebben gelachen en gediscussieerd over de duivensport, heeft hij me veel meegegeven om over na te denken. De eenvoud, maar zeker ook de gedrevenheid hoe Jaap in het leven staat, geeft veel stof tot nadenken. Jaap is een mensen-mens die het geweldig vindt om met mensen te werken en mensen werken graag voor Jaap. Barcelona moet volgens Jaap zijn vlucht worden en is daarvoor is hij volop in voorbereiding. Uiteraard wens ik Jaap heel veel succes toe bij deze vlucht en alle nog komende vluchten. En dan sluiten we dit interview af zoals Wout de Zwijger het zou doen …  ‘Zeg niet veel, als je wat zegt moet het hout snijden.’

Jaap heel veel succes en ik hoop je weer snel te spreken.

Vincent Hoogerwerf

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.