Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Nieuws > Vervallen chipringen

Vervallen chipringen

Vorige week publiceerden we het bericht dat een aantal chipringtypes het volgend seizoen niet meer gebruikt mag worden. Het gaat hierbij om de SID 500, SID 600 en VR1. We willen graag verduidelijken waarom deze keuze is gemaakt.

Chipringen

Eerst nog kort om welke chipringen het gaat

SID 500

Dit Is de eerste ring die geleverd is heeft de kleur grijs. De opdruk op de ring is 'NPO SID 500'.            

SID 600

Dit is een zwarte ring met opdruk 'NPO 600'. Een beperkt aantal is zwart met de opdruk TIPES 600.

 

VR1

Dit is een zwarte ring met de opdrukken 'NPO' en 'VR1'.

Argumenten

Het allerbelangrijkste argument om de ringen buiten gebruik te stellen is het veiligheidsaspect. Het wel/niet kunnen klonen van de chipringen is een van de belangrijkste veiligheidsitems geweest in de discussie rondom de chipringen. Berucht en beroemd is in dit verband de UCR 2 chipring. In Nederland in grote getale verkocht en hiervan zijn duizenden klonen (blauwe ringen) in omloop.

Alle argumenten op een rij:

  1. Alle drie de ringen zijn op een eenvoudige manier te klonen.
  2. De SID500 en de VR1 ring zijn niet beschrijfbaar en hebben maar 64 bits (niet veilig) beschikbaar voor het geheime getal.
  3. De SID500 heeft een afwijkende methode om het geheime getal te genereren. Deze methode kost onnodig veel softwareruimte in de EC-systemen.
  4. De SID600 is zeer moeilijk beschrijfbaar en levert daardoor veel problemen op bij bijvoorbeeld het koppelen.
  5. De productie van deze ringen is in het jaar 2000 gestopt, de levering aan de leden in 2001. De verwachte levensduur van deze ringen is ruim overschreden..

Controleer alle ringen die je in gebruik hebt voor het begin van het seizoen 2016. Het kan anders voorkomen dat je het volgende seizoen duiven niet in kunt manden. 

Bestuur NPO

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.