Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Nieuws > SUPERUITSLAG H. Ulijn en Zn uit Berghem Issoudun

SUPERUITSLAG H. Ulijn en Zn uit Berghem Issoudun

Op 27 Mei 2017 stond de eerste Eendaagse fondvlucht van het seizoen gepland voor Afdeling 3 Oost Brabant. De week voor deze vlucht lieten waren de weersvoorspellingen duidelijk; het zou zeer warm worden met een matige wind uit het zuid-oosten. Op Social Media werd door de kenners al geschreven: ‘dit is het echte duivenweer waar we lang op gewacht hebben’.

Helaas waren voor veel liefhebbers op de avond na de vlucht nog veel duiven niet thuis gearriveerd. Voor Afdeling 3 viel dit, in vergelijking tot andere Afdelingen nog erg mee.

Voor Afdeling 3 stonden 5291 duiven aan de start in Issoudun. De Combinatie H. Ulijn en Zn hadden 30 strijders aan de start staan. De duiven kregen om 06.30 uur de vrijheid en de spanning begon bij eenieder tot een hoog pijl op te lopen. Wie schrijft deze eerste beproeving op de Eendaagse fond op zijn naam? Om 14.20.04 meldde bij H. Ulijn en Zn de NL15-4011315. Dit resulteerde in een snelheid van 1266.067 meter per minuut wat een schitterende 10 plaats in Afdeling 3 opleverde. Dat de 315 geen snotneus is, blijkt wel uit het feit dat zij als 1e getekende de mand in ging. Bij die ene vroege duif bleef het niet. Ze  kwamen als raketten naar huis op de oh zo zware vlucht vanuit Issoudun.

Dit resulteerde in de volgende uitslag in Afdeling 3 Oost Brabant:

 • 18/30 in de prijzen
 • 10, 13, 19, 25, 68, 80, 107, 114, 118, 131, 134, 152, 210, 287,384, 503, 532, 534.
 • 4 duiven 1:100
 • 16 duiven 1:10

 

Dit voldoet volledig aan de gestelde criteria:

 • Minimaal 5% van uw ingekorfde duiven moet 1 op 100 spelen.
  Minimaal 25% van uw ingekorfde duiven moet 1 op 10 spelen.
 • Minimaal 50% van uw ingekorfde duiven moet prijs spelen 1 op 3 of minimaal 40% moet prijs spelen 1 op 4.

 

Wie zijn deze toppers?

De Combinatie H. Ulijn en Zn. bestaat uit Harry en Johnny Ulijn en zijn gevestigd in het Noord-Brabantse plaatsje Berghem. Berghem ligt iets ten Noord Oosten van Oss wat weer deel uit maakt van de Kring Oss. Dit plaatsje staat borg voor een aantal topliefhebbers waar H. Ulijn en Zn. er een van is. Op de huidige locatie wordt sinds drie jaar fanatiek met de duiven gespeeld.

In 1990 is Johnny Ulijn gestart om in de duivensport met de duiven van Gebroeders Leytens. Na 10 Jaar werd er besloten om Combinatie te gaan vliegen met zijn vader Harry Ulijn. De duiven van Johhny werden meegenomen en er was een nieuwe start op het ouderlijk adres. De focus werd gelijk gelegd op de Eendaagse fond vluchten. Hier wilde deze Combinatie op uitblinken en dat slaagde eigenlijk direct.
In 2001 werd er dan ook direct gestreden om het hoogste schavot in Afdeling 3 Oost Brabant. Ze werden 2e Onaangewezen 3 in dat jaar en werden verslagen door de Gebroeders Leytens uit Oostelbeers. Een schitterende prestatie natuurlijk voor, op dat moment, een jong hok met duiven.

In 2014 werden de meeste duiven verkocht en zou er een nieuwe start plaatsvinden in Berghem. Alle topvliegers werden op het kweekhok geplaatst. In dat jaar werd er al gestart met de jonge duiven op deze locatie waardoor er eigenlijk gewoon verder gebouwd kon worden aan dit superhok met duiven met een duidelijke visie en een eenvoudig systeem.

Welke duiven liggen aan de basis?

Zoals eerder geschreven, waren het de duiven van de Gebroeders Leytens die aan de basis lagen van dit succeshok. En soms moet je een beetje geluk hebben. In 2005 liep er in Oss een jonge duif binnen. Een mooie duif maar deze Combinatie wil eigenlijk niets nieuws hebben wat ze zelf niet uitgezocht hebben. Uiteraard werd deze duif netjes opgegeven. Het bleek een duif te zijn van Ant en Dirk Brosens uit Meerle (België). Deze liefhebbers zouden haar in eerste instantie ophalen maar twee dagen later werd Johhny gebeld met de mededeling. Het is toch eigenlijk te ver weg en je mag hem houden. In 2002 werd er een Adje gehaald bij Ad Schaerlaekens. Adje werd gekoppeld aan de opgevangen Belg, die later Happiness genoemd werd, en het ongelooflijke kwam uit. Deze gaven alleen maar goede en topduiven. Zo werd uit deze koppeling Nelleke geboren. Nelleke is de moeder van de eerste duif van Issoudun. Een narigheid die Adje had was dat hij constant van zijn eieren liep. Dus het was erg opletten voor vader en zoon Ulijn dat dit opgevangen werd. Ook de nazaten van deze koppeling zijn super. Zo zijn de eerste vier duiven van Issoudun allemaal familie van elkaar. Dat dit niet het eerste jaar is dat de Combinatie H. Ulijn en Zn in de top van de uitslag staan mag duidelijk zijn. Ook vorig jaar op Nationaal Châteauroux werd er een topuitslag gemaakt met dezelfde twee duiven voorop. Dit resulteerde in een 7e en 9e in Afdeling 3 Oost Brabant van 3867 duiven en 19e en 24e Nationaal van 11922 duiven.

De Visie van H. Ulijn en Zn om de top te bereiken

Harry en Johnny Ulijn zijn toppers die al jaren aan de top meespelen en dit op alle niveaus. Hun visie op de duivensport is, zoals bij alle toppers, eenvoudig.

 • Starten met goed materiaal.
 • Je moet duiven hebben die altijd naar huis willen komen.
 • De mand is de enige keurmeester.
 • Jonge duiven van het begin af aan spelen tot het einde van het seizoen.
 • Eerst goed presteren op verenigingsniveau om vervolgens verderop te kijken.
 • 100% inzet en willen winnen.

Dit hok presteert al jaren super en het zal me dan ook niet verbazen dat ze dit soort superuitslagen blijven behalen. Een geweldig team met duidelijke vastgestelde verantwoordelijkheden en 100% inzet kenmerkt de Combinatie H. Ulijn en Zn. Uiteraard wens ik deze Combinatie nog veel mooie superuitslagen toe!!

Vincent Hoogerwerf


 

Ook uw Superuitslag in Op (de) Hoogte? Geef 'm hier door!

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.