Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Postduiven houden > Het duivenhok

Het duivenhok

Postduiven worden gehouden in een duivenhok. Het ligt aan hoeveel ruimte je hebt, hoeveel duiven je wilt houden en natuurlijk hoeveel geld je uit wilt geven, hoe groot het hok kan zijn.

duivenhok

Zorg er in ieder geval voor dat het hok van binnen goed droog is en dat de temperatuurverschillen niet te groot zijn. Een goede ventilatie en isolatie zijn belangrijk. Natuurlijk moet het ook goed schoon te maken zijn. Als de mogelijkheid er is, kan het hok het beste met de voorkant op het zuiden of zuid-oosten worden geplaatst. Geen ruimte in de tuin? Ook een hok op de garage of op zolder is een mogelijkheid.

Regels voor plaatsing van een hok

Het plaatsen van een duivenhok kan niet altijd zomaar. Er zijn regels opgesteld door de overheid. Het kan zijn dat er bij de gemeente een vergunning aangevraagd moet worden. Of dit nodig is, kun je zelf checken via het online omgevingsloket.
Heb je een koopwoning, dan zijn het alleen deze regels waar je mee te maken hebt. Bij een huurwoning kan dat anders liggen. De verhuurder kan in het contract voorwaarden over bijvoorbeeld het houden van huisdieren hebben opgenomen.

Bouwtekening

De NPO heeft standaard bouwtekeningen van een duivenhok. Deze kunnen gebruikt worden wanneer het aanvragen van een vergunning nodig is. Het is mogelijk om de bouwtekeningen gratis te downloaden

Inrichting hok

Wat in ieder geval in een hok aanwezig moet zijn, is een drink- en etensbak.
Aan de wanden zijn zitplaatsen voor de duiven bevestigd. Zorg er altijd voor dat er meer zitplaatsen zijn dan duiven. Dit zorgt voor rust in het hok.

Spoetnik

Wil je ook jonge duiven kweken, dan zijn broedhokken nodig. Een broedhok is meestal 40 cm breed en hoog en 80 cm diep. De duiven moeten het hok uit kunnen vliegen via een klep. Om ervoor te zorgen dan de duiven wel zelf naar binnen kunnen, maar niet meer naar buiten, worden vaak 'dringers' bevestigd of wordt er een 'spoetnik' geplaatst. 

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.