Persoonlijke hulpmiddelen

Verzorging

Postduiven heb je niet alleen voor je eigen plezier, ze moeten ook een goed leven hebben. Dat kan alleen wanneer ze goed verzorgd worden.

Je begint met het aanschaffen van een goed onderkomen in je tuin of op een andere locatie. De duiven moeten elke dag voer en water krijgen, het hok wordt iedere dag schoongemaakt en op bepaalde tijden mogen de duiven even het hok uit om een rondje te vliegen.

Eten

De duiven krijgen meestal twee keer per dag granen en peulvruchten (o.a. maïs, erwten, tarwe, gerst) en minstens één keer per dag schoon drinkwater. Fabrikanten van dierenvoer mengen de granen en peulvruchten, zodat je een kant-en-klare 'mengeling' bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen. Er zijn verschillende mengelingen te koop die afgestemd zijn op wat een duif nodig heeft. In de ruiperiode heeft de duif misschien andere behoeften dan in de periode dat ze aan vluchten meedoen.
Een duif eet per dag zo'n 30 tot 40 gram granen en drinkt ongeveer 50 ml water. Een duif heeft in verhouding veel vocht nodig, dit is om het voer goed te kunnen verteren. 

Graan eten

Bijproducten

Postduiven pikken naast granen en peulvruchten stukjes steen of grit op. Vogels hebben namelijk geen tanden. Grit helpt om het voedsel in de maag te malen.
Geef de duiven ook twee keer per week mineralen. Maak het voer vochtig met een beetje olie en meng het met een beetje mineraalpoeder. 
Andere producten die door veel liefhebbers gegeven worden, zijn een uitgeperst teentje knoflook in het water, een krop sla, pinda's, gepelde zonnebloempitten en hennepzaden.

Het hok schoonhouden

Elke dag moet het duivenhok worden schoongemaakt. De ontlasting van de duiven wordt met een krabber van de vloer, de zitschapjes en uit de broedhokjes gekrabt. 
Maak ook de drinkbakken en etensbakken regelmatig goed schoon. 

Een bad

Duiven in badDe meeste duiven houden ervan om zo nu en dan een bad te nemen. Zet hiervoor een bak, gevuld met ongeveer 10 cm water, in de tuin of in het hok. Doe in het bad een flinke scheut azijn en een eetlepel keukenzout. Dat helpt ongedierte te bestrijden.
Laat het bad na het baden niet te lang staan. Soms drinken de duiven eruit en wanneer het water lang staat, kunnen de duiven er ziek van worden. Zet je het bad in het hok, hou dan in de gaten dat de grond niet te nat wordt. Een vochtig hok is niet goed voor de duiven.

Ziektes  constateren

Je moet als verzorger attent zijn op allerlei symptomen die wijzen op een ziekte. Observeer daarom elke dag het gedrag van je duiven. Wil de duif wel vliegen? Zijn de neusdoppen mooi wit? Hoe is de mest? Maakt de duif geluiden bij het ademhalen?
Denk je dat duiven ziek zijn, ga dan naar een dierenarts voor de juiste diagnose en de juiste medicijnen. De meest voorkomende ziektes bij postduiven zijn 't geel, ornithose, coccidiose, pokken, paratyfus en paramyxo. Tegen de laatste ziekte moeten de duiven zijn ingeënt als je ze mee wilt laten doen aan vluchten of tentoonstellingen.

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.