Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Vluchten > Uitslagen Nationale Concoursen > Nationale Concoursen 2017 > M. Vonk Hendrik Ido Ambacht winnaar Nationaal Bergerac Sector 2 - Beter laat dan nooit

M. Vonk Hendrik Ido Ambacht winnaar Nationaal Bergerac Sector 2 - Beter laat dan nooit

We herinneren het ons misschien nog wel als de dag van gisteren. Heel Nederland zat aan de buis gekluisterd om onze Nederlandse Leeuwinnen hun kwartfinale te zien voetballen tegen Duitsland. Deze werd afgelast door de hevige regenval die de velden onbespeelbaar maakte. Iedereen was gefocust op de wedstrijd van onze leeuwinnen. Een deel van hen, de Nederlandse Marathonvliegers waren op die avond ook zeer gefocust op Nationaal Bergerac. De duiven konden die avond thuiskomen, al had dat niemand verwacht met dit weer. Een van deze Marathonspelers was Marco Vonk uit Hendrik Ido Ambacht.

Bergerac is voor Marco meestal de vlucht waar alleen maar jaarlingen op gespeeld worden. Ook dit jaar had hij alleen jaarlingen en in combinatie met dit soort weer zit je toch even anders te kijken naar de aankomst van de duiven.

Na de afgelasting van de wedstrijd van onze Leeuwinnen zit Marco nog even gezellig binnen met zijn vrouw. Voordat er besloten wordt om naar bed te gaan, loopt Marco om nog even langs de hokken. Dat is een vast ritueel. Om 22.45 uur is Marco buiten en controleert of er per ongeluk toch nog iets thuis is gekomen. Helaas, dit bleek niet het geval.

Marco geniet van een rustige nachtrust en verlaat om 05.30 uur  weer zijn bed. Met de slaap nog in de ogen zet Marco het koffieapparaat aan om vervolgens rustig op de app te kijken of er al duiven zijn gemeld. Dit was inderdaad het geval. Even voor half 6 was er een duif gemeld en wel bij de meldpost van het NIC. Marco schenkt de koffie in en kijkt even naar buiten en ziet tot zijn grote verbazing een duif zitten die toch wel erg graag naar binnen wil. Met de koffie in de hand wordt het hok opengezet om de duif naar binnen te laten. Bij het binnenlaten hoort Marco geen piep van het constateersysteem en hij werpt een blik op het systeem. Hierop staat gemeld NL 16-1540786 geconstateerd op vrijdag 22.49.51 met een snelheid van 2562,666(N). ‘Huh?’ dacht Marco. ‘Hoe is dat mogelijk? Om 22.45 liep ik even langs het hok en heb ik niets gezien!’ Vier minuten later wordt de 786 geconstateerd. Niet te geloven, hij was door het slechte weer heen gekomen. ‘Onmogelijk’, dacht Marco, maar het was een feit. Deze jaarling wint Nationaal Bergerac Sector 2 van 4090 duiven.

Om te melden zijn bij het Nationaal Inkorfcentrum twee nummers beschikbaar. Een voor de ZLU-vluchten en een voor de Marathonvluchten. Door de spanning wist Marco natuurlijk niet meer welk nummer nou bij welke discipline hoort. Met een dubbel gevoeld belt hij met de vraag waar hij moest melden. Hij wist namelijk, via de app, dat de meldpost om 05.30 uur een duif had gedraaid. Volgens de meldpost had hij toevallig het goede nummer gebeld. Marco meldt zijn duif op vrijdag 22.49 uur. Even was het stil aan de andere kant, maar al snel brak de gezelligheid los en werd Marco gefeliciteerd met zijn overwinning. Vanaf dat moment ontstond er een totale gekte. Bloemen, felicitaties, controle en bezoek om dit te vieren. Het klinkt gek maar Marco had dit uiteraard niet verwacht en kwam eigenlijk ook niet zo goed uit. Want?? Die Zondag erna ging de familie Vonk op vakantie. Veel interviews een aandacht voor deze schitterende overwinning konden daardoor ook geen doorgang vinden. Beloofd is beloofd en de familie heeft er recht op. Dus lekker op vakantie. Vandaar dat onze afspraak dan ook op een later tijdstip plaats kon vinden. Desalniettemin, het is natuurlijk een geweldige prestatie en belevenis om dit een keer mee te maken.

Bergeracduifje

Marco is eigenlijk niet zo van de namen. Maar hier ontkom je bijna niet aan als een duif als de NL 16-1540786  zo’n prestatie neerzet. Het duifje zal in het vervolg door het leven gaan als het ‘Bergeracduifje’.

Welke andere prijzen heeft de winnaar al gevlogen?

Het Bergeracduifje is een laat jong van 2016 en heeft, voordat deze vlucht was, geen prestaties geleverd. Uiteraard is de duif wel ingevlogen maar hiervan worden de prestaties niet bijgehouden.

Hoe worden de duiven gespeeld en voorbereid?

De voorbereiding op het volgende seizoen begint eigenlijk al bij de thuiskomst van de Marathonvluchten. Het vertrouwen wordt gegeven aan de duiven die op de dag dat de duiven thuis moeten komen ook daadwerkelijk thuis zijn. De hele winter blijven de duiven bij elkaar. Een maand voor de eerste vitessevlucht worden de duiven gescheiden om net voor de eerste vitessevlucht weer gekoppeld te worden. Hiervan worden de jongen bekomen. De duiven worden dan weer gescheiden en op het gemak ingespeeld. Er wordt dan niet veel van ze verwacht en ze kunnen zich lekker in vorm vliegen. De planning van het Marathonseizoen wordt gemaakt op het moment dat het vliegprogramma bekend is. De duiven, die naar bepaalde vluchten toe moeten, worden dan zo gekoppeld dat ze op eieren van 12 dagen zitten. Volgens Marco is dit de ideale stand om te kunnen presteren. Meerdere topliefhebbers op de Marathon werken en spelen hier naar toe. Laat het nou net toevallig zijn dat de winnares van Bergerac op een jong van een dag of zes zat.

Heeft u een advies voor ons om ook zo’n prachtig resultaat te kunnen behalen?

‘Een advies geven is altijd moeilijk’, geeft Marco aan. ‘Zeker gezien het feit dat ik zelf pas in 2012 ben begonnen met de Marathonvluchten te spelen’. Hij is toen op zoek gegaan naar een goede liefhebber waar hij vertrouwen in had en waarvan de duiven hem aanstonden en waarvan de verzorging en het systeem paste in de tijd die Marco beschikbaar heeft voor de duiven. Uit deze duiven werden, op advies van de goede liefhebber, destijds jongen gekweekt en daar werd mee begonnen.

Het belangrijkst vind Marco zelf: ‘wees consequent in het volgen van een systeem en kijk naar de mogelijkheden die je zelf hebt. Heb vertrouwen in hetgeen wat je doet en stel voor jezelf de doelstellingen vast die je wil bereiken.’ De motivatie en focus is hierom hoog en dan komen de prestaties zelf. Marco is er heilig van overtuigd in het feit dat; de energie die je erin steekt ook weer terug komt.

Waar, welke club en locatie, heeft u ingekorfd en afgeslagen?
Helpt u mee bij de te verrichten werkzaamheden in het NIC?

Marco is al vanaf zijn 21e  al lid bij PV de Luchtbode Hendrik Ido Ambacht. Het is een relatief grote vereniging met 30 leden, waarvan er ongeveer 10 Marathonliefhebbers zijn en 20 programmaspeler. Doordat de vereniging redelijk groot is, hebben ze zelf ook het NIC van die omgeving. Dat het hier goed geregeld is mag duidelijk zijn. Waarom zou je zeggen? Er komen elk jaar weer meer leden van buiten de omtrek hier hun duiven inkorven en dit zegt genoeg in de optiek van Marco. ‘Mooie club, goed geregeld en super gezellig.’

Hoe staat de sport in uw gezin? Hoe helpen uw familieleden bij het beoefenen van de duivensport?

Het gezin Vonk bestaat uit Sandra (de vrouw van Marco) 3 jongens en uiteraard Marco zelf. De jongens zijn inmiddels 17, 21 en 23 en nog allemaal gezellig onder de paraplu van Marco en Sandra. Vroeger had elke zoon een eigen hokje met duiven waarop gespeeld werd. Maar ook hier deed de pubertijd zijn werk en de duiven moesten door Marco nagelopen worden. De jongens kregen uiteraard andere interessegebieden waardoor er gezamenlijk besloten werd om te stoppen met de duiven. Sandra, die eigenlijk nooit echt geïnteresseerd was in de duiven, begint het nu toch wel heel leuk te vinden. Ze springt dan ook in als Marco, gezien zijn werk, niet de tijd aan de duiven kan geven die hij eigenlijk zou willen. Dit geeft Marco veel rust want hij weet dat Sandra dit perfect doet. De jongens zijn inmiddels druk met hele andere dingen dan duiven en Marco weet dan ook niet echt of hier nog toekomstige duivencoaches bijzitten.   

Hebt u weleens mensen uitgenodigd om bij u te komen kijken?

In huize Vonk is iedereen altijd welkom. Al vindt Marco het echt zalig, om na zijn drukke arbeid, in het ochtend- of avondgloren in alle rust zijn duiven op kan wachten. Ik heb echt niemand anders nodig, buiten mij vrouw om dan, om op deze manier te genieten van mijn duiven.

Ik sprak een gepassioneerde duivenliefhebber die exact weet waar hij mee bezig is en wat hij wil bereiken. Daarnaast heeft hij een heel goed ontwikkeld analytisch vermogen om te zien wat er in de duivenwereld gebeurd en dit te koppelen aan de visie die hij heeft. Wel bespraakt met veel humor verteld hij hierover. Een man die wel toekomst ziet in de duivensport maar niet op de manier zoals het nu is ingericht. Hier moet volgens Marco harde noten gekraakt worden en rigoureuze beslissingen gemaakt worden om de duivensport in een ander perspectief te plaatsen.

Uiteraard wens ik Marco maar in het bijzonder het gehele gezin Vonk nog heel veel succes toe in de toekomst op hun grote passie ‘De Marahtonvluchten’.  Dat hij dit in zijn vingers heeft laat hij nu al zien en ik ben ervan overtuigd dat dit snel een vervolg zal krijgen!

Vincent Hoogerwerf

 

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.