Blog 18 juli 2025
Prestaties, plannen en perspectief
Eerste vlucht jonge duiven
Ik heb er vorige week al over geschreven, altijd weer spannend de start met de jonge duiven. Uit de informatie die ik heb, blijkt dat het zeer wisselend is verlopen. Er zijn Afdelingen waar het zeer voorspoedig is verlopen, maar er zijn er helaas ook waar het veel minder goed is gegaan. Dan wordt er direct gekeken naar de tijd van het lossen, was het te laat? Dat is niet eenduidig aan te geven. Er zijn lossingen van 10.30 en 11.00 uur die goed verlopen zijn. Is alles oké met de verluchting van de container, waren er kruislossingen, waren de duiven goed opgeleid? En ga zo nog maar even door.
Op dit moment is er contact geweest met de WOWD om het gehele weekend met al zijn facetten in beeld te brengen. Er wordt daarvoor door de WOWD een lijst opgesteld die door elke afdeling ingevuld/aangeleverd moet worden. Niets doen is geen optie, hopelijk geeft onderzoek aanknopingspunten voor verbeteringen in de toekomst. Het is broodnodig!
Komend weekend voor de jonge duiven
Zoals donderdag op de site gemeld, wordt er door de wisselende verwachtingen/omstandigheden vrijdagmorgen 18 juli een beslissing genomen over de vluchten met de jonge duiven. Alle mogelijkheden staan op het moment als ik dit schrijf nog open. Dit is van Code Rood, het verplaatsen naar andere losplaatsen of het advies aan de afdelingen af te gelasten. Vrijdag 18 juli om 9.15 hebben we onderstaand nieuwsbericht geplaatst op onze website:
Jonge duivenvluchten 19 juli
Na overleg met Zimoa zien wij geen aanleiding om tot een algehele afgelasting over te gaan. We hebben morgen eerst een ONO wind die in de loop van de dag draait naar ZO en dan pas de warmte aanvoert. De temperatuur om 8:00 uur ligt rond de 20 graden en achter op morgen 24 graden. De aanwezige inversie zal om 7:00 uur al sterk afgezwakt zijn, zodat lossingen vanaf 7:30 uur mogelijk zijn.In het belang van de jonge duiven zouden wij wel het hitteprotocol willen uitschrijven, omdat overal vandaag (behalve het noorden ( afd. 10 en11 ) de temperatuur boven de 25 graden komt. Aanvullend adviseren wij de afdelingen Zeeland’96 en Brabant 2000 een oostelijkere losplaats te kiezen.
Het hitteprotocol houdt in:
- Minder duiven in de mand (23 in de grote RUCO mand) en de bovenste 25 cm in auto vrij laten. Dit is gelijk aan 1 mand indien manden tot aan het plafond.
- Houdt tijdens het transport rekening met de momenten waarop de duiven van drinken moeten worden voorzien. Voor de vervoerderskaart klik hier.
- Het hitteprotocol is te vinden op onze site als onderdeel van de statuten en reglementen. Het hitteprotocol bevat ook kaarten met instructies voor liefhebbers, verenigingen, vervoerders en organisatoren.
Daarnaast is er ook een bericht met verwijzing naar het advies gedeeld via onze Facebook- & Instagrampagina.
Verzoek aan Afdelingen
Zorg dat er zaterdag 19 juli nauw contact is met het IWB voor de juiste afstemming van de lossingen op basis van de meest actuele informatie.
Vervoer Internationale ochtendlossingen
Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, het regelen van alles wat met het vervoer en verzamelen van de duiven voor deze vluchten te verzamelen te maken heeft. Inmiddels staan wij met de 5e Internationale vlucht in Marseille en het vervoer en de verzorging van de duiven verloopt perfect. Dank aan allen, die zich hiervoor inzetten. Wie zijn die ‘allen’ dan wel? Allereerst de plannenmakers, dus de commissie die het heeft opgezet. Vervolgens iedereen die helpt met het verzamelen, laden en overladen van de manden. Altijd tot laat in de avond of volgende morgen. Vervolgens het transport naar de losplaats, de coördinatie en afstemming met de Belgische inrichters. Maar ook de bewuste keuzes die gemaakt worden om voor de duiven zo best mogelijke tijden te rijden en te rusten. Hierbij moet ook opgemerkt worden dat er ook de nodige ruimte is om dit te regelen, omdat wij op maandag inmanden. Deze extra dag geeft mogelijkheden om zo optimaal mogelijk te vervoeren en gebruik te maken van de rijtijden. Samengevat dank aan allen die zich inzetten voor het mogelijk maken van de Internationale vluchten voor de Nederlandse liefhebbers. Dikke pluim!
Wat ik mij overigens wel afvraag of zeven Internationale vluchten niet teveel van het goede is. De aantallen duiven lopen terug, de laatste twee vluchten met ongeveer 2.300 duiven moet toch de vraag oproepen of wij het aantal Internationale vluchten niet terug moeten brengen naar bijvoorbeeld vijf? Het loopt niet alleen in ons land terug, hetzelfde geldt voor de andere deelnemende landen. En dan hoort Nederland nog bij de koplopers als het om de aantallen gaat. Maar oké, dat is stof voor de komende vergaderingen.
Nationale Grand Prix Issoudun
Als afsluitende vlucht van het nationale vliegprogramma voor de categorie Dagfond, staat Grand Prix Issoudun op het programma. Ook deze keer was de familie Eijerkamp weer bereidt om te een Grand Prix te sponseren. Dank daarvoor!
Mooie film opnamen en verslagen van winnaars
Onze filmploeg - Falco Ebben en Frans Strikker - heeft weer Nationale winnaars bezocht en prachtige opnamen gemaakt. Deze keer in de spotlights:
- Erwin van Wijk - Internationaal winnaar Agen
- Jan Grootoonk - Nationaal winnaar Pau
Verder de reportages uit het Spoor der Kampioenen van de Grand Prix St. Vincent en de Grand Prix Rondom Parijs. De verschillende winnaars worden in het zonnetje gezet!