Blog 4 juli 2025
Overwinningen, klassiekers en het belang van het hitteprotocol
Wat een weekend in de duivensport! Een schitterende internationale overwinning voor C.J.J. van Wijk & Zn. op Agen, terwijl we met spanning uitkijken naar de klassieker: Barcelona. Tegelijkertijd beleeft de Dagfond zijn finaleweekend met de Grand Prix Issoudun en is het hitteprotocol actueler dan ooit. Deze week blog leest u in Voorzitter aan het woord meer over deze ontwikkelingen, de impact van extreme weersomstandigheden én hoe we als sport zelfregulerend optreden om het welzijn van onze duiven te waarborgen.
Mooie Internationale overwinning C.J.J. van Wijk & Zn. op Agen tegen 26.7965 duiven
Een Internationale vlucht op je palmares schrijven is geweldig, maar wanneer je dan ook nog 26.795 tegenstanders hebt weten te verslaan, dan geeft dat de overwinning extra glans. Het is Erwin van Wijk samen met zijn vrouw Miranda en hun zoon Ruben gelukt. Ze zijn geen onbekenden als het gaat om mooie overwinningen, maar deze kan bijna niet meer overtroffen worden. Zeg echter nooit nooit met duiven voor Barcelona onderweg. Familie van Wijk van harte gefeliciteerd met de prachtige Internationale overwinning op Agen.
Koninginnenvlucht Barcelona
Bij het tikken van de tekst op woensdagmiddag ziet het er naar uit dat dat Barcelona 2025 een mooie maar wel pittige uitvoering zal worden. In totaal nemen er 15.598 duiven deel waaronder 4.515 uit ons land. Het is de klassieker, ook wel Koninginnenvlucht van de duivensport genoemd. Niet alleen in de deelnemende landen, maar wereldwijd wordt door velen gevolgd hoe de aankomsten verlopen. Het gaan vast weer spannende uren worden na de waarschijnlijk eerste meldingen uit Noord Frankrijk.
Meedoen met twee duiven die het aankunnen, staat ook nog op mijn bucketlist! Ik wens alle deelnemers veel succes, de aankomsten zijn ook te volgen op Compuclub.
Lossing Barcelona
Grand Prix Midi France oftewel Nationaal Issoudun
Dagfond en dan een Nationale lossing doet de harten van veel spelers die zich met duiven hebben gespecialiseerd op deze discipline, sneller kloppen. Het is door de weersomstandigheden een pittig seizoen geworden. Maar het zijn de finale vluchten met de Dagfond-duiven met Nationale lossingen, iets om van te genieten. Mooie aankomsten en wie gaat er met de 1e prijs van deze door GPS gesponsorde Grand Prix vandoor? Succes!
Hitteprotocol en meer
Waarschijnlijk is hitteprotocol één van de woorden die de laatste dagen veel gebruikt is. Niet alleen bij de duivensport maar op meerdere plaatsen in onze samenleving. Niet gek als de temperaturen op sommige plaatsen oplopen tot 38 graden.
Goed, laat ik het hier alleen houden bij het hitteprotocol en code rood voor de duivensport. Iedereen heeft er een beeld bij, maar hoe zit het nu echt? Het hitteprotocol is een document dat is gemaakt door onze WOWD (Wetenschappelijk Onderzoek Welzijn Duiven). Niet iets wat is bedacht door bestuurders, maar na onderzoek is vastgesteld door wetenschappers. Een belangrijk document in het kader van een toekomstbestendige duivensport. Door deze zelfregulering zijn wij nog steeds in staat om bij wat hogere temperaturen de duiven onder aangepast omstandigheden te vervoeren. Uiteraard niet bij alle temperaturen, er zijn ook duidelijk grenzen gesteld. In deze bijlage is het nog weer eens netjes op de rij gezet en samengevat.
Ik vertrouw erop dat dit het nodige extra inzicht verschaft.
Code rood: niet alleen bij hoge temperaturen
Een misverstand wil ik graag uit de wereld helpen. Code rood wordt door het IWB niet alleen geadviseerd aan het NPO bestuur bij bovenmatige temperaturen. Er kunnen meerdere factoren zijn die risico’s geven op een verstoorde thuiskomst van de duiven. Al deze risico’s samen kunnen ook code rood veroorzaken. Het is dus te kort door de bocht door alleen naar de temperatuur te kijken. Zie Risico Tabel Lossingen.
Het moet mij wel van het hart dat er nog al eens ongenuanceerde opmerkingen worden gemaakt over alles wat met het vervoeren en lossen van duiven te maken heeft. Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën, daar is niets op tegen, maar laten wij wel respectvol blijven naar elkaar. Als alle signalen op groen staan kan iedereen wel lossen. Maar alles op groen komt niet zo heel vaak voor. Als niet alles groen is, begint voor de betrokkenen het afwegen van de impact die de verschillende factoren hebben. En ook hoe de verschillende zaken in relatie staan tot elkaar. Laten wij blij zijn met de mensen die zich hier wekelijks in het belang van onze sport voor willen inzetten. Ze doen het met de gemaakte afspraken, aanwezige kennis én naar eer en geweten.
Achteraf weten wij vaak wel waar het aan heeft gelegen, en als wij niets kunnen verzinnen is het vast de losplaats die voor het mindere verloop gezorgd heeft.