Oneigenlijk gebruik van substanties

Oneigenlijk gebruik van substanties

Wat wij gemakshalve doping bij duiven noemen, heeft eigenlijk een langere naam die goed omschrijft waar het over gaat: oneigenlijk gebruik van substanties bij postduiven.

De substanties (of stoffen) zijn dus op zich niet verboden, maar ze mogen niet voor een ander doel gebruikt worden dan waarvoor ze bestemd zijn. Een voorbeeld hiervan zijn corticosteroïden of niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAIDS), die alleen gebruikt mogen worden als ze door de dierenarts zijn voorgeschreven als medicatie. In alle andere gevallen wordt het gezien als oneigenlijk gebruik. Deze stoffen kun je vinden in het Reglement Oneigenlijk Gebruik van Substanties bij Postduiven en op onze website.

Elk jaar worden er door het hele land controles gehouden door de NPO-dopingcontroleurs. Deze hebben een training gevolgd over de stoffen en procedures en daarvoor een examen afgelegd. Daarna zijn ze benoemd door het Bestuur. Elk jaar kunnen ze bij de cursus hun kennis opfrissen en wordt het afgelopen seizoen geëvalueerd.

Wie zijn er betrokken bij de controles?

  • Werkgroep Doping: Deze bestaat uit twee bestuursleden, Hans van Dijk en Wim Konter, twee dierenartsen, Patrick Derycke en Stephan Göbel, de Aanklager NPO Bert Krijgsman en bureaumedewerker Marjan van Berkel. Deze werkgroep bespreekt het gewenste beleid, reglementen, dopingprogramma en contracten met het laboratorium.
  • Voor opleiding en examen: Deze wordt verzorgd door Patrick Derycke en Marjan van Berkel. Dit jaar vindt de cursus plaats op 30 november in Arnhem, het examen is op 11 januari 2025. Een oproep hiervoor volgt binnenkort.
  • Voor het uitvoeren van de controles: Marjan van Berkel en de dopingcontroleurs. Momenteel hebben wij acht controleurs te weten:
    • Mauk Allessie (Nijkerk)
    • Simon Peter Bollen (Almelo)
    • René van de Broek (St. Willebrord)
    • Peter Haak (Hoogezand)
    • Remco Martens (IJmuiden)
    • Niels Schoonen (Lepelstraat)
    • Erik Wilmink (Enschede)
    • Corné Kokx (Reusel)

Controleurs gaan altijd als duo op controle bij de liefhebber. Er zijn dit jaar 55 controles bij de liefhebbers gedaan en 30 controles voor onderzoek naar in welke concentraties stoffen kunnen worden teruggevonden in bepaalde stoffen.

Hoe wordt bepaald wie er wordt gecontroleerd?
Er wordt gecontroleerd in drie rondes en voorafgaand aan elke ronde wordt bepaald wie er wordt gecontroleerd. Dat gebeurt meestal door een soort vlucht aan te wijzen (bijv. Grand Prix of Midfond of Marathonvlucht) en dan iedere 2e of 5e plaats van de sector/afdeling. Dat wisselt.

Soms wordt dan ook nog iemand van dezelfde vereniging of woonplaats erbij genomen die ook hoog in de uitslag staat. Verder gebeurt het nog dat wij bijvoorbeeld van de FCI het verzoek krijgen om een internationale winnaar te controleren of op verzoek van een afdeling, mits er een onderbouwing is.

De controleurs hebben een app, waarin wordt aangegeven in welke omgeving er gecontroleerd moet worden. Ze kunnen dan aangeven voor welke controles ze beschikbaar zijn. Zijn de duo’s gevormd dan krijgen zij de gegevens van de te controleren persoon en duiven via de mail en gaan ze op pad.

Hoe gaat zo’n controle in zijn werk?
Als de controleurs bij u aankomen, legitimeren zij zich eerst. Ze hebben een dopingpakket bij zich, hierin zitten de benodigde spullen voor een controle, zoals handschoenen, overschoenen, een monsterpotje en formulieren. Ze leggen u uit wat ze gaan doen en vervolgens wordt er mest genomen van de gevraagde duiven (op een steriele doek of in het hok). Deze wordt in een potje verzegeld en vervolgens nog in een speciale zak en enveloppe naar het laboratorium gestuurd. De formulieren gaan naar het NPO Bureau.

De formulieren zijn voorzien van een barcode, zodat alleen op het NPO Bureau bekend is van welke gecontroleerde liefhebber de spullen zijn. De resultaten worden dus altijd anoniem beoordeeld. Nadat het monster is opgestuurd, kan het een aantal weken duren voordat u uitslag krijgt. Dit komt omdat de monsters van verschillende controles op verschillende vluchten verzameld worden, zodat er meer tegelijk geanalyseerd kunnen worden. Op die manier proberen we de kosten die deze onderzoeken met zich meebrengen zo laag mogelijk te houden. Zodra wij de uitslag binnen krijgen, sturen wij een mail of brief naar de liefhebber met de uitslag en daarna wordt deze gepubliceerd in Op de Hoogte en op de website.

Tips voor de liefhebber:

  • Als uw duif onder behandeling is van een dierenarts, vraag hem dan of er een van de vijf stoffen genoemd in het Reglement Oneigenlijk Gebruik van Substanties bij Postduiven in de medicatie zit. Is dit het geval:
    • Stuur dan een verklaring van de dierenarts met de medische gegevens, waarin ook een wachttijd van 21 dagen is vermeld, naar info@duivensportbond.nl
    • Duiven die een veterinaire behandeling ondergaan, mogen in de wachttijd niet deelnemen aan wedvluchten en moeten in een van de overige duiven afgescheiden ruimte worden gehouden
  • Koopt u producten, vraag dan na of niet een van de genoemde stoffen in het product zit.


Heeft u als vereniging interesse in een presentatie van een van onze controleurs, mailt u ons dan op: info@duivensportbond.nl, er wordt dan contact met u opgenomen.

INFORMATIE VOOR LEDEN

Informatie voor leden