Registratie postduiven en Houderijrichtlijn
Met ingang van 1 januari of 1 februari 2025 wordt het verplicht om het houden van postduiven die aan wedstrijden of tentoonstellingen deelnemen te registreren. Het betreft een registratieplicht welke zijn oorsprong vindt in Europese regels met als doel om de verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen. De Europese regeling bestaat al enige tijd en tot dusver heeft Nederland een afwachtende houding aangenomen met het doorvoeren van deze registratieplicht. De afgelopen maanden is over de registratieplicht contact geweest met het ministerie van LNV binnen KleindierNed verband. De registratieplicht raakt namelijk ook andere vogelsoorten. Voor o.a. het houden van paarden en het fokken met honden (ook al is het maar 1 nestje) is er al eenzelfde registratieplicht.
Dit is wat we dusver weten:
- registratie van de locatie waar de duiven gehouden worden is eenmalig
- het is (voorlopig) gratis
- er hoeven geen aantallen duiven en of ringnummers te worden doorgegeven.
We hebben onderzocht of de NPO de registratieplicht op zich kan nemen voor haar leden. Dat is helaas niet mogelijk. Elk lid dient zelf zijn/haar duiven te registreren en daarvoor is een BSN-nummer en DigiD nodig. Er is ons toegezegd dat het register niet openbaar is en bijvoorbeeld niet ingezien kan worden door gemeenten.
De NPO zal een handleiding maken voor hoe het registreren werkt. Registratie kan dan bijvoorbeeld in verenigingsverband plaatsvinden op een avond. Liefhebbers kunnen zich op de registratie voorbereiden door het aanvragen van een DigiD als men dat nog niet heeft. De registratieplicht is een voorbeeld van hoe we steeds meer te maken krijgen met Europese en nationale regelgeving in de sport. Wanneer een liefhebber die aan wedstrijden of tentoonstellingen deelneemt de locatie waar zijn duiven gehouden worden niet registreert, dan kan de NVWA een bestuurlijke boete opleggen.
Wat we ook steeds vaker zien is dat liefhebbers door met name de NVWA worden gecontroleerd. De controles zijn vaak na klachten door derden en hebben dan betrekking op zaken als huisvesting, voeding etc. Voor dat doel heeft de WOWD een zgn. Houderijrichtlijn postduif opgesteld. De andere organisaties die deel uit maken van KleindierNed hebben dit ook gedaan voor de diersoorten die door hun gehouden worden. De Houderijrichtlijn is gepubliceerd op onze website. Het doel van de Houderijrichtlijn is om eenduidige regels te hebben waaraan een liefhebber minimaal moet voldoen bij het houden van postduiven zodat daar geen misverstand over is bij een controle. Bij een controle kan een liefhebber naar deze Houderijrichtlijn verwijzen.
De basis van deze Houderijrichtlijn is het scheppen van zodanige voorwaarden dat het welzijn en de gezondheid van de postduif gewaarborgd is. Deze borging richt zich op het kunnen uitoefenen van het natuurlijk gedrag, het in stand houden van een goede gezondheid, het bieden van een goede huisvesting en een goede voeding.
Met de door de WOWD opgestelde regels kunnen we prima leven. Zo is bijvoorbeeld ten aanzien van huisvesting het volgende bepaald
Huisvesting:
Postduiven kunnen ondergebracht worden in volières of gesloten hokken of een combinatie daarvan. Deze kunnen beschikken over een uitvliegopening waar de duiven door naar binnen en naar buiten kunnen. De ruimtes dienen voldoende groot te zijn voor het aantal duiven dat erin is ondergebracht waarbij als richtlijn gebruikt kan worden dat er voor alle duiven een zitplek aanwezig dient te zijn. Broedhokken worden ook als zitplek gebruikt door zowel de doffer als de duivin (een broedhok telt dus voor 2 zitplekken als de duiven gekoppeld zijn). Duiven kunnen prima tegen lage en hoge temperaturen. Bij hoge temperaturen (≥ 28°C) dienen de duiven over voldoende water te beschikken. Duiven reguleren bij hoge temperaturen hun lichaamstemperatuur door middel van evaporatie en moeten daarom regelmatig het water dat aan hun lijf onttrokken wordt kunnen aanvullen.
Regelgeving rondom het houden van dieren en controles horen er nu eenmaal bij in deze tijd. Het NPO Bestuur onderschrijft de focus op dierenwelzijn. Tevens zet het NPO Bestuur zich ervoor in dat onze liefhebbers zo eenvoudig mogelijk kunnen voldoen aan de regels.