Wedstrijdverslag M26
Een gezinsverhaal in de Duivensport. Wim Koelma (57 jaar) en Jolanda Koelma-Lenes (53 jaar) vormen samen een toegewijd duo in de wereld van de duivensport. Wim, gespecialiseerd in houtskeletbouw, en Jolanda, werkzaam als verzekeringsadviseur, hebben hun passie voor duiven van jongs af aan gedeeld. Voor hen is de duivensport niet alleen een hobby, maar een echte gezinssport die hen samenbracht en verbindt. Ze wonen in Joure, Friesland en vliegen in vlieggebied 2.
Een herstart na gezondheidsuitdagingen
Enkele jaren geleden moesten Wim en Jolanda noodgedwongen een pauze nemen van de duivensport vanwege de gezondheid van Wim. Maar de liefde voor de duiven bleek sterker dan de uitdagingen en drie jaar geleden besloten ze opnieuw te beginnen. Het opnieuw opbouwen van een goede kolonie duiven was echter geen gemakkelijke taak. Met slechts een paar duiven over, begonnen ze aan de moeilijke maar bevredigende reis om hun kolonie weer op te bouwen. Ze bouwden drie nieuwe hokken en begonnen met het verzorgen en trainen van hun duiven.
Dagelijkse verzorging en training
De dagelijkse verzorging van de duiven wordt grotendeels door Jolanda gedaan, mede vanwege Wims werk en gezondheid. Wim fungeert als de manager die alles nauwlettend in de gaten houdt. Hun zoon Tim, 13 jaar, helpt af en toe mee, waardoor de duivensport een echte gezinsactiviteit wordt. Elke ochtend worden de jonge duiven losgelaten, gevolgd door de duivinnen en daarna de doffers in de middag. De duiven worden één keer per dag per ploeg losgelaten en het opleren gebeurt alleen met de jonge duiven.
Voeding en gezondheid
De duiven krijgen voldoende voer, waarbij voeren een kunst op zich is. Ze krijgen ook grit, snoepzaad en pinda’s. De voersoorten die ze gebruiken zijn Matador HE, Koopman All-in One, Matador Turbo Extreme en Zoontjes Mengeling. Voor de gezondheid van de duiven bezoeken ze regelmatig de veearts voor de verplichte paramixo-inenting en kuren ze naar inzicht. BS wordt om de paar weken gegeven, net zoals een geelpil.
Hokken en prestaties
Wim en Jolanda hebben één kweekhok met 20 koppels, één jonge duivenhok gestart met 50 jongen, en één hok voor oude duiven. Helaas hebben ze al enkele jonge duiven verloren door roofvogels. In het hok voor oude duiven zitten de duivinnen voorin en de doffers daarachter, en bij de vlucht komen ze via één klep binnen. Ze vliegen zowel met weduwduivinnen als weduwdoffers en qua prestaties maakt het niet veel uit. Dit jaar zijn ze gestart met 20 duivinnen en 20 doffers, maar helaas hebben ze enkele gewonden en goede duiven verloren.
Belangrijke duiven
De duiven die de beste prestaties hebben geleverd zijn: onze oude Koelma-lijn, Kras Beauty, Porche via Vermeer Willems en en duiven via Enne/Arie Dijkstra. Van harte gefeliciteerd met deze prestaties.
Top 5:
- 1e plaats: Wim en Jolanda Koelma uit Joure met 723 punten, 10 duiven mee en 9 prijzen.
- 2e plaats: Knops-Verwersch uit Bocholtz met 711 punten, 9 duiven mee en 9 prijzen.
- 3e plaats: F.P.C. Weggers uit Annen met 656 punten, 20 duiven mee en 17 prijzen.
- 4e plaats: H.Doldersum & Zn uit Westerhaar-Vriezenveen met 652 punten, 10 duiven mee en 10 prijzen; CLEAN SWEEP.
- 5e plaats: Henk van Essen uit Barneveld met 645 punten, 10 duiven mee en 10 prijzen; CLEAN SWEEP.
Uitblinkers en eervolle vermeldingen voor zowel de snelste duif als beste hokprestatie:
- Hok Huijsmans – Bals (Heerle)
- H. Hanegraaf (Nuland)
- Team vd Pasch (Grubbenvorst)
- R.C. Bakker (Zoelen)
- Piet & Karin vd Griend (Wageningen)
- Klaas Talen (Meppel)
- F.J. Walda (Balk)
- A.J. van der Linden (Nieuw Amsterdam) had de snelste duif. Ringnummer 24-8075929 haalde 1608 mpm.
In totaal werden er 51.111 duiven ingezet door 4.303 leden, met gemiddeld 12 duiven per lid. Alle vluchtwinnaars en Grootmeesters van harte proficiat!