Afhandeling opgevangen duiven
Helaas is het nodig dat we opnieuw aandacht schenken aan de eigen verantwoordelijkheid om adequaat te reageren op meldingen van opgevangen duiven. Dit met als doel voor alle liefhebbers helder te hebben wat bij niet naleven de consequenties zijn.
Ongewenst gedrag
Het komt helaas nog steeds regelmatig voor dat we geconfronteerd worden met ongewenst gedrag door een kleine groep liefhebbers bij de afhandeling van opgevangen duiven. Dit komt met name voor als de duif wordt opgevangen en gemeld door niet-liefhebbers en door instanties zoals de Dierenopvang of Dierenambulance. Het NPO Bureau ontvangt wekelijks meerdere klachten. Eigenaren laten niets van zich horen of erger nog, bezondigen zich aan allerhande dieronvriendelijke uitingen of handelingen. Je kunt er bij wijze van spreken op wachten dat dit binnenkort escaleert met grote imagoschade voor de duivensport als gevolg.
De eerste meldingen dat de verantwoordelijkheid niet wordt genomen, zijn al binnen. Die zijn van een Vogelopvangcentrum en Dierenambulances. Dit zijn mensen die er alles aan doen om goed te zijn voor onze duiven en ze te melden om de eigenaar de mogelijkheid te geven om de duif op te halen of weer thuis te laten bezorgen. Helaas neemt niet iedereen daarvoor zijn verantwoordelijkheid. Door het personeel van het bureau NPO is begin maart een bezoek gebracht aan de Dierenambulance in Eindhoven. Naar aanleiding daarvan heeft de Dierenambulance een uitleg gestuurd van hun werkwijze. Dit is in onze nieuwsbrief van 7 maart ook reeds opgenomen en delen we nogmaals.
Artikel Postduiven en dierenasielen
Verantwoordelijkheid liefhebber
Een liefhebber is verantwoordelijk voor zijn duiven en bij deze verantwoordelijkheid hoort een correcte afhandeling van opgevangen duiven. Het overgrote merendeel van de liefhebbers neemt deze verantwoordelijkheid serieus en zorgt voor een correcte afhandeling van opgevangen duiven. Het is niet acceptabel dat een kleine groep dit niet doet, ondanks herhaalde oproepen en reglementaire vastgelegde verplichtingen dienaangaande zoals vastgelegd in NPO Statuten (Artikel 35), NPO Huishoudelijk Reglement (Artikel 45b), Reglement Eigendomsrecht en Hokcontrole (artikel 17 + 18) en NPO Gedragscode.
Aanscherping maatregelen
De NPO heeft duivenwelzijn hoog in het vaandel staan en heeft begin vorig jaar al aanscherpende maatregelen genomen in het algemeen belang van de duivensport. Deze maatregelen zijn dus vorig jaar al ingegaan en betreffen verdere verbeteringen van de mogelijkheden om opgevangen duiven weer op hun plek te krijgen en sancties tegen overtreders. In de NPO reglementen en NPO Gedragscode hebben we geregeld dat je als liefhebber ervoor moet zorgen dat opgevangen duiven weer op hun plek komen en dat je fatsoenlijk moet reageren op het melden van een opgevangen duif.
Reageer altijd op een melding en zorg voor een acceptabele oplossing naar alle melders/opvangers, het maakt niet uit of het een particulier is, een vogelopvang, een dierenambulance of een centraal hok NPO.
De volgende maatregelen zijn ingesteld:
- Nogmaals voorlichting aan de liefhebbers over het belang van het netjes afhandelen van opgevangen duiven via deze nieuwsbrief.
- Aan de verenigingen is gevraagd ervoor zorg te dragen dat de telefoonnummers van hun leden correct zijn opgenomen in het NPO Ledenbestand. Het verstrekken van een correct telefoonnummer is een voorwaarde om getraceerd te kunnen worden en voor het verkrijgen van ringen en deelname aan vluchten.
- Als liefhebbers niet correct handelen bij het opgeven van een duif, zullen ze door het NPO Bestuur worden aangesproken op hun gedrag.
De hiervoor aangewezen bestuursleden zijn: Annette Espeldoorn-Dokter en Leen de Rijke. - Als liefhebbers volharden in hun ongewenst gedrag, dan volgen er sancties:
- Bij de eerste overtreding volgt een officiële waarschuwing.
- Bij een tweede overtreding zijn leden uitgesloten van deelname aan wedvluchten voor een periode van 3 weken.
- Bij een derde en volgende overtreding(en) zijn leden uitgesloten van deelname aan wedvluchten voor een periode van 6 weken per overtreding.
- De NPO maakt een afspraak met een koeriersdienst voor het ophalen van duiven die niet door de liefhebber zelf worden afgehandeld. De duiven worden afgeleverd bij een centraal NPO-hok. De kosten van het ophalen, vermeerderd met € 20,-- administratiekosten en eventuele kosten van de opvanger, komen voor rekening van de eigenaar van de duif.
- De NPO stuurt de rekening naar de liefhebber met een betalingstermijn van 30 dagen. Wordt de rekening niet tijdig voldaan, dan volgt uitsluiting van deelname aan de wedvluchten totdat de rekening is voldaan.
Samenvattend
Het NPO Bestuur hoopt oprecht dat het niet nodig zal zijn maatregelen te nemen zoals aangegeven. We willen met zijn allen blijven genieten van mooie duivensport en daar hoort ook bij dat we correct omgaan met opgevangen duiven.