Informatie voor leden

WIE LOST WAAR?

Klik hier om de actuele lossingsinformatie te raadplegen.

Informatie voor leden

Op de website van de NPO is alle relevante en actuele informatie met betrekking tot de duivensport terug te vinden. Op deze pagina vindt u informatie over de afdelingen in Nederland en linkjes naar de betreffende afdelingen. Daarnaast vindt u hier linkjes naar informatie over wedvluchten en wat daar allemaal mee samenhangt

De onderwerpen die u op deze pagina kunt vinden, zijn:

 

Afdelingen en verenigingen

Nederland is onderverdeeld in elf afdelingen. Om deel te kunnen nemen aan wedvluchten is het verplicht om lid te zijn van een vereniging. Verenigingen zijn via de Afdeling aangesloten bij de NPO. Klik hier voor een overzicht van de Afdelingen in Nederland.

Activiteiten in het land

Afdelingen en verenigingen organiseren regelmatig activiteiten voor leden van de eigen vereniging, afdeling waarbij ook leden van andere afdelingen en verenigingen én geïnteresseerden welkom zijn. Op dit moment zijn de volgende activiteiten bij ons bekend:

 • 24 febuari | PV Heemskerk | Heemskerk
  Zaterdagmiddag 24 februari komt het sympathieke stel Gero en Evelien Dijk naar Heemskerk om hun verhaal over de overnachtfond te vertellen. Ook hebben ze in 2023 mooie successen behaald. Bij voorbeeld een 2e plaats bij de internationale zware fond competitie van de Gouden Duif. Ze zullen van 14.15 uur tot aan de pauze (ongeveer 15.00) hun verhaal vertellen over hoe ze de duivensport beoefenen. 

  Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De zaal is open vanaf 14.00 uur. De toegang is gratis. Het adres is: Lijnbaan 93,1969 ND Heemskerk.
   

 • 24 februari | Prijsuitreiking Noordelijke Unie | Doornspijk 
  Zaterdagmiddag 24 februari vanaf 14.00 uur: prijsuitreiking en kampioenenhuldiging Noordelijke Unie. Klik hier voor meer informatie.

 

 • 26 februari | PV De Luchtbode | Reusel
  Het is weer zover op maandag 26 februari a.s. organiseren we een leuke informatieve avond waarin dierenarts en postduiven specialist dr. Stijn Rans zal vertellen over de voorbereidingen van de postduiven voor het komende kweek – en vliegseizoen. En verder zal Corné Kokx (Dopingcontroleur NPO) een presentatie geven over doping in de postduivensport en de uitvoering van controles etc. Wat komt hier allemaal bij kijken. Dit wordt georganiseerd door de PV De Luchtbode te Reusel. Bij aankomst het eerste gebouw op het sportpark te Reusel aan de Turnhoutseweg. Aanvang zal zijn vanaf 20.00 uur en iedereen is welkom vanaf 19.00 uur.
   

 • 9 maart | Jonge duivenverkoop PV De Voorhouter
  Op zaterdag 9 maart: jonge duivenverkoop van speenklare jongen en enkele bonnen. Voorbieden kan via www.pvdevoorhouter.nl. Klik hier voor meer informatie.
   

 • 9 maart | Kampioenenhuldiging Fondclub Fiante | Doetinchem
  Zaterdag 9 maart 2024 vindt de prijsuitreiking / kampioenenhuldiging plaats van Fondclub FIANTE. Liefhebbers die aan seizoen 2023 hebben deelgenomen worden van harte uitgenodigd. Ook vindt er een bonnenverkoop plaats op www.toppigeons.com van 01-03-2024 t/m 10-03-2024.

  Locatie de Kruisberg Doetinchem
  Kruisbergseweg 172
  7009 BT  DOETINCHEM
  Aanvang 14:00 uur; zaal open vanaf 13:30 uur.

  De eigen bijdrage voor deze middag bedraagt € 20,00 per persoon (eten + drinken). Graag apart opgeven van de dames die gebruik willen maken van de workshop. Opgeven kan tot 3 maart 2024 via info@fiante.nl.
   

 • 21 april | Stg. Marathon Noord | Soest
  Stichting Marathon Noord. 50 jarig jubileum verkoop. Zaalverkoop 30 tot 40 speenklare jongen van Nederlandse top op de Marathon en enkel Dagfond. Locatie: PV Soest - Zaal open en bezichtigen vanaf 12.00 uur. Start verkoop: 13.30 uur. Voorbieden op www.pigeoncom.com
   

Organiseert uw afdeling/vereniging een activiteit? Stuur ons per mail informatie, dan nemen we de activiteit op op onze website en in Op (de) Hoogte.

Vaste voetringen

Elk jaar geeft de NPO vaste voetringen uit aan haar verenigingen. Ringen zijn alleen door leden via de vereniging te bestellen. Van 12 tot en met 27 augustus kunnen er ringen besteld worden door de ringenadministrateurs. Eind december ontvangen de verenigingen de ringen voor het volgende jaar. 

De ringen hebben elk jaar een andere kleur. Sinds 2014 wordt de kleur bepaald door de FCI, de wereldorganisatie voor postduiven.

Op naam zetten van duiven

Het overschrijven van duiven kunt u zelf online regelen of via de overschrijvingsfunctionaris in uw vereniging. Bekijk ook de filmpjes waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe het overschrijven van duiven in zijn werk gaat:

Uitleg 1: overschrijven van uw duiven naar andere liefhebber 

Uitleg 2: Overschrijven van duiven van een liefhebber op uw naam 

 

Chipringen

Om een duif die thuiskomt na een wedvlucht te kunnen constateren is een chipring of een gummiring, nodig. Chipringen worden het meest gebruikt. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van de toegelaten clips en chipringen.

Let op!
Clips en chipringen die niet afkomstig zijn van de NPO, mogen niet gebruikt worden. Gummiringen worden alleen nog gebruikt bij vluchten die georganiseerd worden door de Z.L.U en wanneer iemand geen Electronisch ConstateerSysteem (ECS) heeft. 

Bestellen van ringen
Jaarlijks kunnen verenigingen vaste voetringen en chipringen bestellen via het NPO Bureau. Wanneer er buiten deze periode om ringen nabesteld worden, dan wordt er € 25 in rekening gebracht voor de extra handelingen, meerkosten voor verpakken en het versturen van de chipringen. Wanneer een liefhebber gedurende het jaar meer dan 100 ringen bestelt, wordt voor elke ring extra een toeslag van € 0,50 berekend.

Overschrijven van chipringen
In alle clips en chipringen staat het verenigingslidnummer om diefstal te voorkomen. De ringen kunnen dus alleen binnen de eigen vereniging gebruikt worden. Bij het overgaan naar een andere vereniging moet het verenigingslidnummer gewijzigd worden. Dit kan zonder kosten door de vereniging geregeld worden.

Garantie
De leveranciers van chipringen geven een gemiddelde levensduur aan van de chipringen van vijf jaar. Aan deze verwachte levensduur kan geen daadwerkelijke garantie worden ontleend. De NPO geeft echter wel een garantie dat de ringen die geleverd worden, ook daadwerkelijk functioneren. Blijkt bij de uitgifte door de vereniging dat bij de registratie of bij het beschrijven van de ring met het verenigingslidnummer een ring niet functioneert, dan wordt deze ring door de NPO gratis vervangen. Gebruikte ringen worden niet vervangen en ringen, die ter vervanging aangeboden worden, worden getest of ze daadwerkelijk niet functioneren.

Wedvluchten

In aanloop naar het nieuwe vliegseizoen wordt de informatie op deze pagina toegevoegd. Onder meer de volgende informatie komt beschikbaar: 

INFORMATIE VOOR LEDEN

Informatie voor leden