Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Nieuws

Nieuws

Nieuwsbrief Op (de) hoogte

De nieuwsbrief Op (de) Hoogte verschijnt in principe iedere week en meestal op vrijdag. Hierin staan alle nieuwsberichten verzameld die interessant zijn voor leden, liefhebbers en geïnteresseerden.

Klik hier voor de meest recente editie van Op (de) Hoogte.  

Jaarlijks verschijnt er ook een aantal ODH Specials met interviews met winnaars van Nationale en sectorale vluchten.


Eerdere edities:


Bent u op zoek naar een editie die ouder is dan bovenstaande edities, neem dan contact op met het NPO Bureau via
.

Aanmelden

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Dit kan door onderaan deze pagina een e-mailadres in te vullen. 

Adverteren

Het is ook mogelijk om in Op (de) Hoogte te adverteren. Bekijk de prijzen en voorwaarden.
Interesse in het plaatsen van een advertentie? Stuur een

Activiteiten van de verenigingen

Agenda - Activiteiten verenigingen
Hier vindt u een overzicht van de activiteiten die door verenigingen georganiseerd worden.
Activiteiten in het land
Wil je een activiteit of vergadering van een vereniging, afdeling, sectie, platform of commissie breed onder de aandacht brengen? Mail het aan de NPO.
Afbeelding JPEG image Theo van Veghel
39e Oostbrabantse Sterrenparade
Zondag 18 januari 2015 wordt voor de 39e keer de Oostbrabantse Sterrenparade en Aktie Zorgenkind gehouden in Partycentrum De Kentering, Dorpstraat 54 in Rosmalen. De twee mannen van het eerste uur, Harry van Zuijlen en Frans van Pinxteren zijn nog net zo enthousiast als 38 jaar geleden om een mooie duivenmiddag te bouwen en hun actie ook te doen slagen.
Afbeelding JPEG image Luchtbode Vriezenveen
Giant taartvluchten Urk
Voor de 10e keer op rij worden speciale vluchten op Urk georganiseerd. Deze taartvluchten hebben in de loop der jaren een duidelijke plek veroverd in het vliegprogramma. Vele liefhebbers maken met veel plezier gebruik van deze extra mogelijkheid. Iedereen met een NPO-lidnummer kan meedoen én in dit jubileumjaar gebeurt er nog wat extra's
Afbeelding PNG image Logo Giant
Afbeelding JPEG image Ramon scoort tegen kanker logo
Bonnenverkoop t.b.v. Stichting Ramon scoort tegen kanker
Er twee bonnenverkopingen voor de stichting ‘Ramon scoort tegen kanker’. De eerste verkoping loopt inmiddels en eindigt op 28 november. De tweede start op 18 december. De laatste biedingen op internet kunnen worden gedaan op 6 januari en op 8 januari volgt dan de eindverkoop in het clubgebouw van PV de blauwband in Balk. Deze eindverkoop begint om 20.00 uur.
Noordelijke Kampioenendag 2016
De Bonte Wever in Assen staat zaterdag 2 januari 2016 in het teken van de postduivensport. Een commissie van Afdeling 10 Noord Oost Nederland organiseert op die dag de jaarlijkse tentoonstelling. Deelname is mogelijk voor leden van Afdeling 11 (Friesland) en Afdeling 10 (Noord-Oost Nederland). Er is ook een ereklasse van de Allerbesten van de Afdeling 10, 11 en Fondclub Noord Nederland.
Afbeelding JPEG image Logo Bonte Wever Assen
Competitie Marathon Noord 2016 staat weer in de steigers
U heeft het wellicht op marathonnoord.nl al gelezen: op zaterdag 6 februari hebben het bestuur en een flink aantal medewerkers van Marathon Noord onderling van gedachten gewisseld hoe de editie van 2016 gestalte te geven.
Jeugdleden Afdeling 10 bezoeken Natural
In februari hebben 30 jeugdleden uit afdeling 10, enkele begeleiders en commissieleden een bezoek gebracht aan het Belgische Natural. Het unieke kweekstation van Natural bestaat 60 jaar!
Afbeelding JPEG image Natural rondleiding
Bestand PDF document Open dag voor buurtgenoten
Giant Taartvluchten 2016 - Speciale vaste voetringen bestellen
Ook dit jaar weer een speciale taartjongencompetitie! De vaste voetringen voor de late jongen zijn vanaf nu beschikbaar.
Afbeelding JPEG image Rosmalen 100 jaar
PV de Zwaluw in Rosmalen doneert 2400 euro voor goede doelen
Een actie van Postduivenvereniging De Zwaluw uit Rosmalen, die 100 jaar bestaat, heeft 2400 euro opgebracht. De opbrengst van de actie gaat naar het G-voetbal van OJC Rosmalen, het G-voetbal van RKKSV uit de Kruisstraat en Huize de Binckhorst.
Bestand PDF document Duivenringen gevonden met metaaldetector
Afbeelding JPEG image ZLU WCS
Geslaagde generale repetitie WCS
Op woensdag 1 juni jl. vond de generale repetitie plaats van het WCS ( Wedvlucht Controle Systeem) van de ZLU. Dit systeem maakt het voor de liefhebbers eenvoudiger om gebruik te maken van hun Elektronisch Constateer Systeem en biedt vele voordelen voor de controle op de aanwezigheid van alle ingekorfde duiven in de verzamelloodsen.
Duiven prominent aanwezig in Sibbe-IJzeren
Zondag 26 juni hielden de nauw met elkaar verwante dorpen Sibbe & IJzeren hun tweejaarlijkse ‘Kiek wat veer kinne’ (kijk wat wij kunnen) dag, waar bezoekers van heinde en verre kennis konden nemen van de enorme variatie aan mogelijkheden die beide dorpen onderscheiden van de rest van het heuvelland.
Afbeelding JPEG image Sibbe1
Afbeelding JPEG image Sibbe3
Afbeelding JPEG image Sibbe2
Afbeelding JPEG image Sibbe26juni20168_1.jpg
Afbeelding JPEG image FrederikLeliaert.jpg
ZLU - St. Vincent, inkorven op maandag 4 juli, Los op vrijdag 8 juli 2016
Frederik Leliaert uit Aardenburg won vorig jaar St. Vincent van de ZLU. Wie wordt er dit jaar de grote winnaar?
Bestand PDF document FZN Ruffec flyer
Leerlingen Clussiuscollege Alkmaar bezoeken Gerard Dekker
Dinsdag 21 juni gingen Mariska Mantel, Angelo Licht en Danique Heisterkamp, leerlingen van het Clussiuscollege in Alkmaar, op visite bij Gerard Dekker. Door Jurgen Menkhorst van de NPO bij elkaar gebracht. Het verzoek was om het een en ander te vertellen over met name het kweken van duiven. Drie jonge mensen die het diploma Dierverzorging gaan halen. Angelo heeft het plan verder te leren en voor het beroep van dierenarts te kiezen. De keuze van de dames staat nog niet helemaal vast. Mariska en Danique zijn gek van paarden.
Afbeelding JPEG image Mariska, Angelo en Danique
Lise en Leonie volgen workshop over postduiven
Eugene Timmermans uit Valkenswaard heeft een leuke en boeiende presentatie gegeven over het houden van postduiven. De leerlingen van groep 6 van Basisschool De Smelenwaren erg enthousiast. Lise en Leonie schreven een leuk verslagje over deze workshop.
Afbeelding JPEG image workshop2
Afbeelding JPEG image workshop1
Afbeelding JPEG image Noortje Loos
Jeugdlid en eerstejaars duivenmelkstertje wint de 1e prijs!
Allereerst konden de 284 jonge en 80 oude duiven uit het Belgische Chimay (159 km) thuiskomen, die om 13.30 uur de vrijheid hadden gekregen. We hebben dit jaar twee nieuwe leden binnen PV De Telegraaf gekregen en een daarvan is de jeugdige Noortje Loos. En deze jonge dame heeft vandaag laten zien, dat ze voor geen enkele oude rot in het duivenvak hoeft onder te doen.
Afbeelding JPEG image PV Prins Hendrik 1
Jubileumfeest PV Prins Hendrik
Op zaterdag 29 oktober vierde Postduivenvereniging Prins Hendrik uit Nijmegen haar 100-jarige jubileum met een receptie, diner en feestavond in de Goffertboerderij. Verschillende leden van de vereniging werden tijdens deze gelegenheid in het zonnetje gezet en ook de NPO was van de partij.
Nieuws van de postduivenvereniging Nijkerk!
Volgende week vrijdag 11 november is het weer zover. PV Nijkerk houdt dan haar jaarlijkse tentoonstelling in hun clublokaal aan de Nachtegaalsteeg (naast korfbalveld).
Tentoonstelling PV De Pool Baarn
Zaterdag 26 november 2016 houdt de Baarnse postduivenvereniging De Pool haar jaarlijkse tentoonstelling in het clubgebouw aan de Dahliastraat18 in Baarn.
Bonnenverkoop PV Naar Huis Zuidhorn
Tot 18 november kunt u online bieden. Eindverkoop in het clubgebouw op 19 november vanaf vanaf 19.30 uur.
Tentoonstelling en bonnenverkoop SVEL Edam
26 november organiseert SVEL te Edam haar jaarlijkse tentoonstelling en prijsuitreiking van de Derby Fontenai Sur Eure. Tijdens deze tentoostelling een grandioze bonnenverkoop van de Top van Nederland.
Najaarsvergadering Afdeling 7 Midden-Nederland
Op 4 november 2016 heeft afdeling 7 Midden-Nederland haar najaarsledenvergadering gehouden.
Tentoonstelling De Hoogvliegers De Lier
Op zaterdag 7 januari 2017 organiseert postduivenvereniging De Hoogvliegers weer haar jaarlijkse postduivententoonstelling in het clubgebouw aan de Veilingweg 24 in De Lier tegeonover het zwembad.
Noordelijke Kampioenendag 2017
De Bonte Wever staat zaterdag 7 januari 2017 in het teken van de postduivensport. Een commissie van Afdeling 10 Noord Oost Nederland organiseert op die dag de jaarlijkse tentoonstelling. Deelname is mogelijk voor leden van Afdeling 11 (Friesland ) en Afdeling 10 ( Noord-Oost Nederland ) Er is ook een ereklasse van de Allerbesten van de Afdeling 10 , 11 en Fondclub Noord Nederland. Verder zijn er verschillende klasses van jonge en oude duiven.
Bestand PDF document Flyer NKD2017
Jeugd-Peetvadercompetitie CC Eindhoven 2016
Ook dit jaar kan er weer teruggezien worden op een prachtige prijsuitreiking van de JPC! Om 19 uur kwamen veel deelnemertjes met vader, moeder, opa en oma gespannen naar het clublokaal van Valkenswaard. Een overvolle prijzentafel stond op hen te wachten.
Foto's peetvadercompetitie 2016 CC Eindhoven
41e Oostbrabantse Sterrenparade - Actie Zorgenkind door de duivensport
Zondag 22 januari barst het weer los in De Kentering, Dorpsstraat 54 in Rosmalen, de Oostbrabantse Sterrenparade met daaraan natuurlijk gekoppeld Actie Zorgenkind door de duivensport.
Beknopt verslag van de bespreking met het Informeel Overleg op 11-01-2017
Op 11 januari heeft een informeel overleg plaatsgevonden waarbij alle elf de afdelingen aanwezig waren. Hier een verslag.
Afbeelding PNG image neutralisatie.png
Afbeelding JPEG image voorjaarsbeursNLplattegrondendeelnemerslijst.jpg
Voorjaarsbeurs nieuws - 4 & 5 maart in Expo Houten
Verbazingwekkende lijst deelnemers op plattegrond! ‘opnieuw is het evenement gegroeid, nu meer dan 250 exposanten.’
Afbeelding GlazenStad.JPG
Fondclub ‘De Glazen Stad’ huldigt haar kampioenen
Op de eerste zaterdag is de traditionele huldiging van de kampioenen van fondclub ‘De Glazen Stad’. Voor het derde achtereen volgende jaar is er gekozen voor de schitterende locatie van ‘De Tuinderij’ in De Lier. Hoewel het feest om 14.00 uur begint, lopen de eerste gasten om even voor één uur al binnen. Als de voorzitter Aad van Bergen Henegouwen om twee uur met zijn openingswoord begint, is de zaal met ca 145 personen uitstekend gevuld. In zijn openingswoord heet de voorzitter alle aanwezigen hartelijk welkom en blikt hij nog even terug op het afgelopen seizoen waarin de weergoden ons nu niet bepaald gunstig gezind waren. Hij betreurde het dat de lossingsverantwoordelijken naast het slechte weer ook de nodige kritiek via de sociale media over zich heen kregen en riep dan ook op om deze mensen in ere te houden want zij staan er niet voor zichzelf maar om voor ons hun best te doen.
Afbeelding JPEG image Wolvega1
Afbeelding JPEG image Wolvega2
Duivenles op het AOC Terra in Wolvega!
Onlangs werd er een gastles bij het AOC Terra gegeven in Wolvega. Bij de studierichting dierhouderij werd er gesproken over het houden van postduiven. Leerlingen mochten zelf een aantal duiven ringen en er werd zelfs een duif naar een leerling vernoemd: Sterre.
Afbeelding JPEG image LogoProffSport.jpg
Afbeelding PNG image ProffSportvoorjaarsbeurs.png
De Voorjaarsbeurs, het Europese hoogtepunt voor aanvang seizoen! - Door Pieter Kos
Volgende week is het al weer zover en deze 22e editie van de Voorjaarsbeurs belooft weer een hele speciale te worden. Uit heel Europa komt men naar Expo Houten afgezakt, er zijn zelfs aanvragen van een busgroep uit Oostenrijk binnen gekomen. Ook groepjes liefhebbers met het vliegtuig, die komen werkelijk van over de hele wereld. Wel bijzonder zo’n evenement op eigen bodem.
... Brabantse Superleague zal hij heten
Positief nieuws uit duivenmelkersland. Ik mag u de 'geboorte' aankondigen van een nieuwe samenwerking tussen de vier Westbrabantse IFC's op ZLU-gebied. Vanaf het seizoen 2017 gaan de IFC's uit Steenbergen, Hoogerheide, Werkendam en Tilburg onderling de degens kruisen op de internationale vluchten. Het is een OPEN competitie en dat wil zeggen dat alle deelnemende liefhebbers die bij een van voornoemde inkorfcentra hun duiven hebben ingekorfd automatisch en zonder extra kosten op de uitslag van Brabantse Superleague worden geplaatst.
Afbeelding JPEG image fondspiegel.jpg
Huldiging Nationale Dagfondspiegel 2016
Op Zaterdag 25 maart werd de derde kampioenenhuldiging van de Nationale Dagfondspiegel gehouden. Onder leiding van spreekstalmeester André van de Wiel werden de winnaars in het zonnetje gezet. Het was een gezellige middag en avond waarbij eenieder kon genieten van een hapje en een drankje. Deze dag kreeg nog een extra inhoudelijke rand toen Voorzitter van de NPO Maurice van der Kruk kwam praten over de plannen van GPS2021.
Afbeelding JPEG image Rudolphe800.jpg
Colombophile Rudolphe
Deze tekst las ik deze zomer in een plaatselijke Franse krant met een link naar de website van Rodolphe: “Weet u iets van duiven, postduiven? Vindt u het interessant en/of leuk om mijn passie met u te delen? Bel mij (06) 1234567 of spreek een bericht in, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug”. Thuisgekomen raadpleegde ik de website van colombophile Rodolphe (Colombophile is in Frankrijk de benaming voor een duivenhouder). Hij nodigde iedereen uit om op een zaterdag een keer te komen wachten en te kijken ( met koffie/drankje met lekkers) naar de aankomsten van duiven vanuit een losplaats in Zuid-Frankrijk. Uiteraard was ik zeer benieuwd naar de opkomst.
Avondje duivenmelken - PV De Voorhouter
Bestand PDF document 25november2017flyer2.pdf
Tentoonstelling en Bonnenveiling in Lepelstraat
Bestand application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document FrankZwiers.docx
Bestand application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document copy_of_FrankZwiers.docx
Afbeelding JPEG image 3beerzen.jpg
Bestand Microsoft Word Document Golden Classic Marathon
Afbeelding JPEG image 3e promotieavond Marathonvluchten
Bestand PDF document Duivenveilingvoorgoededoel.pdf
Bestand PDF document NajaarsduivenmarktOnzeSportHaaksbergen.pdf
Bestand PDF document UitnodiginglezingP.V.DeReisduifRoosendaal.pdf
Bestand PDF document Forumavond05102018.pdf
Afbeelding PNG image tentoonstellingPVDeLuchtbode_Assen.png
Bestand PDF document TentoonstellingFlyerderdenPVdeluchtbodeassen.pdf
Bestand PDF document uitnodigingvoor610vanTheDutchGoldenClassic2018.pdf
Afbeelding JPEG image 271018PVRijnvliegersjubileum.jpeg
Bestand PDF document VerkoopCC2008.pdf
Afbeelding JPEG image HABRU_14_NL_opendag_2018_internet2.jpg
Bestand PDF document Postduivententoonstelling PV Nijkerk
Bestand PDF document PrijswinnaarskampioenschappenSenioren2018.pdf
Afbeelding PNG image Hokkenshowwateringen.png
Afbeelding PNG image Duivenmiddag PV De Streekvliegers
Bestand PDF document ttPVZN2019.pdf
Bestand PDF document DuivenforumKaatsheuvelsePV.pdf
Bestand PDF document 43eActiezorgenkind.pdf
Bestand PDF document KampioenschapVredesbode.pdf
Afbeelding JPEG image Zaalverkoping gevleugelde vrienden
Bestand PDF document Zaalverkoping gevleugelde vrienden
Bestand PDF document ClubderAzen2019.pdf
Afbeelding JPEG image Jongeduivenverkoopzutphen.jpg
Bestand PDF document infomiddagWillemdebruijn.pdf
Bestand PDF document MarathonAvond2019.pdf
Afbeelding PNG image Ladiesleaguekring3.png
Bestand PDF document Duiven/bonnenverkoop PV Steeds Sneller

Eindstanden Sportklasse Olympiade 2015

van 16 t/m 18 januari wordt in het Hongaarse Boedapest de Olympiade voor postduiven gehouden. Degenen die in aanmerking meenden te komen voor deelname aan de sportklasse, hebben zich hiervoor kunnen aanmelden. De afvaardiging die voor Nederland naar Boedapest gaat, is bekend

Aanmelden voor de Standaardklasse kan nog tot 1 januari.

Leden- en Ringenadministratie vooral bezig met inpakken ringen

De ringen voor 2015 worden op 23 december aan de verenigingen verstuurd. Alle ringen zijn inmiddels op het kantoor in Veenendaal geleverd. De medewerkers zijn druk bezig met het verzendklaar maken van de pakketten. Om die reden kan het wat langer duren voordat uw overschrijvingen worden gedaan, chipringen worden omgezet of een mutatie in de ledenadministratie wordt doorgevoerd.


Overschrijvingen beurs

De overschrijvingen die op zaterdag 22 november en zondag 23 november op de beurs in Houten zijn gedaan, worden na 11 december in het systeem verwerkt. Daarna ontvangt u per brief ook bericht van de overgeschreven ringen.

Olympiade 2015 - Aanmelden Standaardklasse

Opgeven voor deelname aan de Standaardklasse van de Olympiade kan nog tot 1 januari 2015. De Olympiadecommissie heeft bekeken door welke aanpak de beste resultaten voor de standaardklasse behaald kunnen worden.

OlymiclogogrootHeel bepalend is in welke forme de duiven in Boedapest aankomen. Daarom heeft de commissie besloten om zo kort mogelijk voor het vertrek van de duiven naar Boedapest tot de uiteindelijke keuring te komen. Omdat de duiven op woensdag 14 januari 2015 om ongeveer 10.00 uur moeten vertrekken om tijdig in Boedapest aan te komen, is besloten de keuring ’s morgens te laten plaatsvinden.

Dit betekent dat uiterlijk 5.00 uur ’s morgens (woensdagmorgen 14 januari 2015) de duiven voor de standaardklasse aangeboden moeten worden ter keuring. Ze moeten worden gebracht naar het Clubgebouw van PV De Toekomst in Elst. Nadat de 5 doffers, 5 duivinnen en 2 jonge doffers en 2 jonge duivinnen zijn uitgekozen, worden ze direct vervoerd naar Boedapest.

Aanmelden voor de Standaardklasse kan tot 1 januari 2015. Na opgave volgt verdere informatie over wat er meegenomen moet worden bij het aanleveren van de duiven.

Sportklasse

De duiven voor de sportklasse moeten woensdagmorgen 14 januari 2015 tussen 9.00 uur tot 09.30 uur worden aangeleverd in het Clubgebouw van PV De Toekomst. Het Nederlandse team in de sportklasse is inmiddels bekend.

Het Clubgebouw van PV De Toekomst ligt op het terrein van sportcomplex De Pas, aan de Pas 1, Elst (Gelderland). Sportcomplex aanhouden!

De Olympiadecommissie

Th. Hutten,
W. de Vries
en A.J. Veninga

Afspraken Afdeling 5 en 12

Op 4 december zijn door delegaties van de besturen van afdeling 5 Zuid-Holland, afdeling 12 de Kuststrook en de NPO afspraken gemaakt met betrekking tot de situatie in Zuid-Holland.

Afgesproken is  dat er een verklaring opgesteld wordt die door beide afdelingen ondertekend wordt. De ondertekende verklaringen van afdeling 5 en 12 zijn terugontvangen.

Bestuur NPO hecht eraan te melden dat zij vasthoudt aan de gemaakte afspraken.

Afspraken Bestuur Afdeling 5 Zuid- Holland en Bestuur afdeling 12 De Kuststrook

 • Beide afdelingen hebben de intentie uitgesproken tot samenvoeging. Voor beide partijen geld dat dan wel aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan.
 • Omdat men niet nader tot elkaar kon komen is met betrekking tot de leden besloten dat voor individuele leden de afdelingsgrenzen opengesteld worden. Dit houdt in dat individuele leden vrij over kunnen gaan van afdeling 5 naar afdeling 12 en van afdeling 12 naar afdeling 5.
 • Mochten er verenigingen zijn waarvan alle leden besluiten over te gaan naar de andere afdeling, dan kan de vereniging overgaan naar een andere afdeling.

Positieve uitslag bij oneigenlijk gebruik stoffen

Bij de controles op het Oneigenlijk Gebruik van Substanties bij Postduiven heeft het monster van de combinatie F. en D. B. te T. een positieve uitslag opgeleverd op het gebruik van dexamethasone. Bestuur NPO heeft de zaak aangemeld bij de Aanklager NPO.

Door het laboratorium Ducares in Utrecht zijn in 2014 in opdracht van de NPO 29 controles uitgevoerd. Hiervan bleek er één positief. De overige controles waren negatief.

Olympiade 2015

Volgende week, van 15 t/m 18 januari, wordt voor de 34e keer de Olympiade voor postduiven gehouden. Deze keer vindt het evenement plaats in het Hongaarse Boedapest.

Olymiclogogroot

Nederland doet mee in zowel de sport- als standaardklasse.

Sportklasse

Het Nederlandse team in de sportklasse is bekend. De betreffende liefhebbers krijgen deze week bericht over het aanleveren van de duiven. 

Standaardklasse

Voor de standaardklasse is de forme van de duiven heel belangrijk. Deze duiven worden daarom zo kort mogelijk voor het vertrek naar Boedapest gekeurd.  Op woensdag 14 januari worden de duiven om uiterlijk 5.00 uur in Elst verwacht. Ze worden gekeurd en de duiven die in aanmerking komen voor deelname vertrekken om 10.00 uur richting Boedapest. Het Nederlandse team in de standaardklasse zal bestaan uit 5 doffers, 5 duivinnen en 2 jonge doffers en 2 jonge duivinnen. Degenen die zich voor de standaardklasse hebben aangemeld, ontvangen deze week een brief hierover.

Kerstgedachte van de voorzitter

Nog een aantal dagen en we mogen het kerstfeest vieren. Het feest van de geboorte van Jezus Christus. Symbool van vrede en verdraagzaamheid. Mildheid jegens elkaar, liefde en trouw. Na de zondvloed kwam een witte duif met een palmtak in de bek naar de ark van Noach. Teken van een bloeiende wereld. De duif is in de loop der tijden geworden tot een vredessymbool. Zo mogen we de duif zien en zo moeten wij als duiven liefhebbers omgaan met onze gevleugelde vrienden en met elkaar. Dat is gedrag wat bij de kerstgedachte past.

Dirk BuwaldaSamen hebben we dit seizoen gemerkt hoe extreem en onvoorspelbaar de klimatologische omstandigheden zijn geworden. We hebben moeilijke vluchten  gehad met achterblijvers. Ons bestuur hoopt dat we hebben geleerd van het afgelopen seizoen. Leren in de zin van zorgvuldigheid en een goede onderlinge afstemming als het gaat om lostijden, luisteren naar deskundig (IWB) advies. Ons bestuur heeft veel energie gestoken in het ontwikkelen van de kwaliteit van personen die zich bezig houden met lossingen. Zo is er overleg geweest met meteorologen van de Meteo groep, het ontwikkelen van een taakomschrijving voor de leden van het Instituut Wedvlucht Begeleiding (IWB), Het uitbreiden van het IWB naar drie personen, het maken van een protocol voor lossing verantwoordelijken en het ontwikkelen door de Meteo Groep van een cursus aanbod voor iedereen die te maken heeft met lossingen. In januari en februari 2015 wordt bovenstaande gerealiseerd. Onthutsend was het te moeten merken dat bepaalde marathon vluchten niet konden worden gelost omdat er in de Algemene Vergadering (AV) harde afspraken zijn gemaakt omtrent de lostijden voor middaglossingen. Ons bestuur heeft een voorstel voorbereid waarin de zogenaamde “tenzij “ regeling weer is opgenomen. Dit betekent dat de weersomstandigheden de lostijd bepalen en niet een “te strakke” regelgeving. Ditzelfde geldt voor situaties waarin niet kan worden gelost. Afgelopen seizoen heeft ons bestuur een aantal keren bepaald dat vluchten niet door konden gaan. Wij hebben ook aan u laten weten waarom dit besluit is genomen. Hopelijk komt deze situatie in 2015 niet voor.  

Reeds meerdere malen hebben we geschreven en gesproken  over de ontwikkeling van onze sport en onze organisatie. Aandacht is geschonken aan het opnieuw indelen van vlieggebieden. Samen met de afdeling voorzitters gaan we daar in het voorjaar van 2015 opnieuw over praten. Positief is daarbij dat de huidige grenzen van de unieke werkgebieden bespreekbaar zijn. Als een situatie zich leent voor eerlijker spel dan is de grens niet meer bepalend. Ons bestuur wil zich inzetten voor het daadwerkelijk ontwikkelen van een structuur waarbij de invloed van spel disciplines  meer tot zijn recht komt. In maart 2015 wordt een voorstel gedaan waarbij er per 200 leden van een afdeling één vertegenwoordiger spreek en stemrecht heeft in de Algemene Ledenvergadering. Zeg maar een vorm van een congres. De vertegenwoordiging per afdeling bestaat uit een afvaardiging van alle speldisciplines ( vitesse/midfond spelers, ééndaagse fond en marathonspelers) Wat zou het goed zijn als we in november 2015 onze Algemene Ledenvergadering op deze wijze gestalte kunnen geven. In ieder geval zijn wij ervan overtuigd dat de betrokkenheid van leden bij de ontwikkeling van onze organisatieaanmerkelijk  wordt vergroot.

Wat een geluk nu op 14 december 2014 de problematiek rond de vogelpest dermate onder controle is dat er weer tentoonstellingen mogen worden gehouden. Een belangrijke ontwikkeling in het sociale verkeer onder elkaar. Als bestuur hopen wij dat u zich allen inzet om ook in de wintermaanden onze sport te promoten zowel naar buiten als onderling. Het verlies van leden kent nog steeds een verontrustend beeld. Als de huidige trent zich voortzet dan zullen we in 2016 een ledental kennen onder de 20.000. Wij zijn er als bestuur van overtuigd dat u allen een belangrijke taak heeft om te werken aan het voortbestaan van onze sport. Wat is het goed dat we uit mogen dragen hoe mooi het is om met onze duiven om te gaan, te genieten van de vluchten en de kweek van onze jongen. Uitermate zorgvuldig te zijn bij de voorbereiding van onze duiven op de vluchten. Binnen kort komt het onderzoek uit van de WOWD naar het drinkgedrag van jonge duiven in de verzendbox. Daar kunnen we veel van leren inzake de voorbereiding van onze jongen op de vluchten. Kijkt u ook geregeld op onze site dan kunt u lezen hoe om te gaan met allerlei situaties die onze sport betreffen. In uw vereniging ligt een gouden kans om het ledenverlies  voor een deel terug te dringen. Ga samen om tafel en maak plannen met elkaar voor de toekomst van uw vereniging. Ons bestuur gaat u daar bij helpen. Binnenkort start het educatief plan. Dit betekent dat van een bepaald vlieggebied de verenigingen en eventueel leden van het afdeling bestuur onder leiding van medewerkers van ons bureau bijeen worden geroepen. De bedoeling is om de lokale problematiek in kaart te brengen en samen te zoeken naar oplossingen. Wij hopen dat op deze manier zoveel mogelijk verenigingen handvatten krijgen aangereikt om in ieder geval te kunnen blijven bestaan. Want hoe we het ook wenden of keren de vereniging is de basis van spelplezier.

In november hebben we goede Nationale Dagen mogen houden. Veel standhouders, veel bezoekers, alleen geen duiven (vogelgriep). Toch een geslaagde manifestatie welke ook zeker voor 2015 weer zal worden georganiseerd. Ditzelfde geldt voor de huldiging van onze Nationale Kampioenen. Een prachtige middag in Wijchen met 250 kampioenen. Tijdens de Nationale Dagen zijn geen kampioenen gehuldigd. Wij vinden als bestuur dat we dit voorlopig zo moeten houden.

Er is veel gedoe in het politieke veld over wedstrijden met dieren. Dierenbelangenorganisaties en politieke groeperingen vragen veel aandacht voor de leef- en wedstrijd omstandigheden van dieren. Op zich is dat een goede zaak. Het betekent echter wel dat wij als postduiven houders ons sterk moeten maken voor het voortbestaan van onze sport. Deze problematiek speelt niet alleen in Nederland doch ook in Europees verband is het een belangrijk item. Onze organisatie heeft zich aangesloten bij “De Stichting Verantwoord Huisdierenbezit”. Een organisatie waarbij ca. 30 verenigingen van huisdieren bij zijn aangesloten. Ons bestuur is blij dat we deze stap hebben gedaan. Het betekent dat onze belangen en onze sport op een professionele wijze wordt geëtaleerd bij beleidsmakers. Per 1 januari 2015 wordt daarvoor een lobbyist aangetrokken die zowel in Nederland doch ook Europees actief zal zijn. De stichting wordt eveneens begeleid door vakbekwame juristen.  Met name het houden van tentoonstellingen, verkoop van dieren in het openbaar en via internet staat onder druk. Eveneens geldt dit voor het verloop van onze vluchten. Het is niet voor niets dat ons bestuur er alles aan doet om onze sport op een verantwoorde wijze uit te oefenen. Daar zijn we met elkaar verantwoordelijk voor.

Wat heel erg jammer is zijn de problemen met onze Nationale Rekenaar Pigeon Village (PV). U weet dat ons bestuur bij ons aantreden op 20 juni 2011 werd geconfronteerd met een contract met deze rekenaar voor 5 jaar. Vanaf die tijd zijn we bestuurlijk aangeland in een rechtzaak  welke diende voor de rechtbank Midden Nederland d.d. 3 juli 2013. PV vorderde van de NPO een betaling van € 25.000 voor “extra handelingen ten behoeve berekeningen Nationale Kampioenschappen 2011”. De rechtbank is tot het oordeel gekomen dat de vordering van PV dient te worden afgewezen. Tegen deze uitspraak heeft PV beroep aangetekend. Zoals het nu staat zal het Hof op 30 december  2014 arrest wijzen. Verder dient een arbitrage zaak bij de Kamer van Koophandel. Een treurig geheel hetgeen heel veel energie van ons en ons bureau vraagt. Wij hopen dat in 2015 we van een deel van deze problematiek worden verlost.

Desondanks houden we als bestuur de moed erin. Er is nog heel veel te doen. Daar willen we ons als landelijk bestuur graag voor inzetten. Wij hopen dat u als leden met ons mee wil blijven werken en denken. Het is goed om te eindigen met een zegswijze

'niet het vele is goed maar het goede is veel'.                                              

Wij wensen u hele fijne en gezegende dagen toe en voor volgend jaar veel sportplezier.

Franeker, 15 december 2014

Dirk Buwalda, bestuursvoorzitter NPO.

 

Overzicht van de lopende procedures tegen PigeonVillage

Hierbij een overzicht van de stand van zaken inzake de gerechtelijke procedure en de arbitrage zaak die PV heeft aangespannen tegen bestuur NPO.

Hoger Beroep bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

PV is in hoger beroep gekomen van het vonnis van de rechtbank Midden-Nederland d.d. 3 juli 2013. In de procedure bij de rechtbank Midden-Nederland vorderde PV van NPO (o.a.) betaling van een factuur van ruim € 25.000,00 voor “extra handelingen ten behoeve berekeningen Nationale Kampioenschappen 2011”. Volgens PV heeft het verwerken van niet correct aangeleverde gegevens meerwerk opgeleverd, omdat de gegevens handmatig moesten worden ingelezen. NPO heeft hiertegen verweer gevoerd. De rechtbank is uiteindelijk tot het oordeel gekomen dat de vordering van PV dient te worden afgewezen, omdat niet kan worden geconcludeerd dat NPO de overeenkomst tussen partijen niet deugdelijk is nagekomen en niet is komen vast te staan dat NPO PV opdracht heeft gegeven tot het verrichten van werkzaamheden tegen een vergoeding.

In de procedure in hoger beroep heeft PV een memorie van grieven ingediend, waarop NPO heeft gereageerd middels een memorie van antwoord. Vervolgens hebben beide partijen nog een akte ingediend.

De bedoeling is dat het Hof op 30 december 2014 arrest zal wijzen, maar het kan zijn dat de zaak nog enkele weken of zelfs maanden wordt aangehouden.

Mogelijk wordt er dan direct een eindarrest gewezen, maar het kan ook zijn dat in een tussenarrest aan PV wordt opdragen zijn stelling te bewijzen, dat NPO opdracht heeft gegeven voor handmatige verwerking van niet correct aangeleverde gegevens tegen een uurtarief van € 70,00. De kans is groot dat in dat geval over en weer nog getuigen moeten worden gehoord en vervolgens mogen beide partijen nog een conclusie na enquête indienen, waardoor de procedure al gauw met een jaar of meer wordt verlengd.

Arbitragezaak bij de Kamer van Koophandel

PV heeft in deze procedure ‘verklaringen voor recht’ gevorderd en nog geen bedragen geclaimd van NPO. Als de vorderingen van PV worden toegewezen, heeft dat dus niet direct tot gevolg dat er schadevergoeding aan PV moet worden betaald, maar NPO zal wel veroordeeld worden in de proceskosten en mogelijk zullen daarnaast buitengerechtelijke incassokosten aan PV moeten worden vergoed. Als PV meent schade te hebben geleden omdat NPO de overeenkomst niet deugdelijk nakomt, zal PV hiervoor een nieuwe procedure moeten starten, waarin NPO dan wederom verweer zal voeren.

PV heeft in onderhavige procedure gevorderd dat voor recht wordt verklaard dat;

 • de overeenkomst ziet op nationale vluchten en op alle vluchten die meetellen voor het nationaal kampioenschap waarvan niet de NPO wedvluchtorganiserende instantie is, maar de afdelingen;
 • de overeenkomst ziet op het automatisch verwerken van de tijdig (door de verenigingen) in te zenden originele D & W bestanden en dat de deugdelijke nakoming van de overeenkomst (o.a.) vereist tijdige toezending door de verenigingen van de originele D & W bestanden, d.m.v. het bij de verenigingen aanwezige uploadstation;
 • dat niet deugdelijk aangeleverde D & W bestanden en onjuist aangeleverde bestanden (anders dan originele D & W bestanden) er toe leiden dat de deelnemer niet voorkomt in de uit te rekenen uitslag;
 • dat is overeengekomen dat NPO aan PV de ontwikkelingskosten van het rekenprogramma dient te vergoeden indien PV deze kosten niet heeft kunnen terugverdienen gedurende de contractduur van de overeenkomst. 

Verder heeft PV gevorderd NPO te gebieden de overeenkomst volledig na te komen en te verbieden de uitslagen van de vluchten die meetellen voor het nationale kampioenschap door een andere rekenaar dan PV te laten uitrekenen, op straffe van een dwangsom.

NPO heeft verweer gevoerd tegen de vorderingen van PV en een tegenvordering ingediend wegens onverschuldigd betaald rekengeld. NPO stelt zich op het standpunt dat zij de overeenkomst deugdelijk nakomt en in dat geval wordt het rekengeld door PV kwijtgescholden, zo is de afspraak.

De standpunten van partijen zijn nader toegelicht tijdens een comparitie van partijen. Vervolgens heeft de arbiter een tussenvonnis gewezen, waarin hij aan PV heeft opgedragen zijn stellingen, zoals hierboven opgesomd, te bewijzen.

In het tussenvonnis heeft de arbiter alvast bepaald, dat als PV er niet in slaagt te bewijzen dat de overeenkomst tussen partijen ook ziet op vluchten die meetellen voor het nationaal kampioenschap waarvan niet de NPO wedvluchtorganiserende instantie is, maar de afdelingen, de arbiter zal oordelen dat NPO de verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst is nagekomen en alle vorderingen van PV zal afwijzen. Er zal dan nog afzonderlijk worden geoordeeld over de tegenvordering van NPO tot terugbetaling van aan PV betaald rekengeld.

PV heeft in het kader van de bewijsopdracht vier getuigen laten horen, te weten de heer C.J. Compier zelf, voormalig bestuursleden A.J. de Jong en J. van der Aa en voormalig directeur NPO de heer G. de Jongh. Genoemde voormalig bestuursleden en directeur NPO hebben onder ede verklaard dat de overeenkomst tussen partijen inderdaad moet worden uitgelegd zoals door PV in deze procedure wordt gesteld.

NPO heeft in de contra-enquête de heer D. Buwalda, bestuursvoorzitter NPO, en de heer F. Marinus, bureaumanager NPO, als getuigen laten horen.

De getuigenverhoren zijn voor NPO aanleiding geweest om aangifte te doen van meineed tegen de heer G. de Jongh.

Zowel PV als NPO hebben na de getuigenverhoren een conclusie na enquête opgesteld. PV heeft haar conclusie reeds bij de arbiter ingediend en NPO dient uiterlijk 25 december 2014 haar conclusie te hebben ingediend. Omdat daarbij nieuwe stukken zullen worden overgelegd, zal aan PV vervolgens een termijn worden geboden waarbinnen PV op deze stukken kan reageren. Als PV geen nieuwe stukken overlegt, zal de zaak daarna voor eindvonnis komen te staan. 

Bestuur NPO

Nieuwe website gelanceerd!

De nieuwe website van de NPO is vandaag online gegaan. Daarmee is ook onze nieuwsbrief, Op (de) Hoogte, van uiterlijk veranderd.

Nieuwe website

Deze verandering past in de geheel nieuwe huisstijl van de organisatie. Tijdens de Nationale Dagen eind november is het nieuwe logo gepresenteerd en in gebruik genomen. Natuurlijk is bij het ontwerpen van de nieuwe site rekening gehouden met de wensen van deze tijd. Zo is de site responsive. Dat betekent dat hij ook goed leesbaar is op de smartphone en tablet.

De belangrijkste informatie is op de site geplaatst, maar de website is nog niet compleet. De nog ontbrekende informatie wordt zo snel mogelijk toegevoegd. We vragen jullie om nog even geduld te hebben. Zodra de website compleet gevuld is laten we jullie dit direct weten. In januari volgt er nog een gebruikerstest. Een aantal mensen wordt hiervoor uitgenodigd en krijgt van de websitebouwer een aantal opdrachten om uit te voeren. Het is belangrijk dat de site gebruiksvriendelijk is. Blijkt dat op bepaalde punten niet het geval, dan is dat reden tot verbetering.

Natuurlijk zijn ook nu al welkom!

 

Prijsuitreiking nationale kampioenen en nationale overwinnaars

Op zaterdag 29 november zijn de nationale kampioenen en de nationale overwinnaars van de nationale concoursen 2014 gehuldigd. Dit alles gebeurde in de zaal Verploegen in Wijchen.

Onder de deskundige leiding van dhr. Gerrit van Dijk zijn alle overwinnaars op een waardige wijze door bestuur NPO gehuldigd. Al met al kunnen we terugkijken op een gezellige en geslaagde kampioenenhuldiging. 

Wil je nog even nagenieten? Bekijk dan de fotocollage van de huldiging

Beschermingsgebied Zoeterwoude opgeheven

De extra maatregelen rondom de 10 kilometergebied van Zoeterwoude zijn opgeheven. Dit betekent dat het vervoersverbod niet meer van kracht is. Wel blijven de algemene regels gelden.

De gebieden rondom Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen waren al eerder vrijgegeven. 

Vandaag Algemene Vergadering NPO

Vandaag, zaterdag 31 januari, wordt om 10.00 uur in Zaal Verploegen in Wijchen een Algemene Vergadering NPO gehouden. Tijdens deze vergadering komen onder andere een aantal onderwerpen voor het vluchtseizoen 2015 aan de orde. De agenda en bijbehorende stukken lees je hieronder.

Achterstanden leden- en ringenadministratie

In december zijn de medewerkers van de NPO altijd druk met het verzendklaar maken van de ringen voor 2015. Dit houdt in dat andere werkzaamheden tijdelijk wat langer zijn blijven liggen.

ringen 2015 verzendklaarInmiddels zijn alle pakketjes bij de verenigingen bezorgd. Sinds 2 januari wordt er daarom weer volop aandacht besteed aan het overschrijven van ringen, het omzetten van chipringen, het verwerken van ledenmutaties en het verwerken van duplicaataanvragen.  Ook de verzending van nabestelde ringen moet nog gebeuren.

De achterstand moet over twee tot drie weken helemaal weggewerkt zijn. Wij vragen nog even om uw geduld.

Promohokjes in 2014 een succes

Vanaf 2014 zijn de promohokjes weer een taak geworden van de NPO. De promohokjes zijn bedoeld om nieuwe jeugdleden in contact te laten komen met de duivensport. Het hok blijft 24 maanden in bezit van het jeugdlid waardoor er een goede start gemaakt kan worden met het houden van duiven.

Nu het nieuwe jaar is aangebroken is dit een mooi moment om de balans op te maken. Er zijn in een half jaar acht hokjes geplaatst. Met veel plezier houden deze nieuwe jeugdleden nu ieder ongeveer acht duiven.

Ook leuk om te melden is dat er enkele scholen en kinderboerderijen interesse hebben in het plaatsen van een hok. Wij hopen dat dit doorgang gaat vinden en als het zover is laten wij dat uiteraard weten!

Onderstaand enkele foto’s van de hokken en de nieuwe liefhebbers!

Weet je ook iemand die wel geinteresseerd is in duiven en in aanmerking kan komen voor een promohokje? Of een instantie die wel interesse heeft om de sport te introduceren bij nieuwe mensen?
Kijk dan even op onze website: https://www.npoveenendaal.nl/kenniscentrum/promohokje-1
Of neem contact op met Peter Roks: C.vanschaijk@npoveenendaal.nl

En heb jij ook promohokje en nog leuke foto's? Mail ze dan ook naar C.vanschaijk@npoveenendaal.nl. Dan plaatsen wij de foto. 

 

Lois is heel blij dat ze nu zelf duifjes kan kweken!

Ook Luca is trots op haar nieuwe hok!

Johan kan zijn favoriete sport weer beoefenen!

Stan met zijn nieuwe hok
 

NPO in uitzending Hart van Nederland op SBS6

Vrijdag kreeg het NPO-kantoor bezoek van Hart van Nederland. Reden hiervoor was een kogelbrief die een bestuurder van Zuid-Holland heeft ontvangen.

Bureaumanager Frank Marinus heeft de verslaggever te woord gestaan en het item was vrijdagavond te zien.   

Printprogramma Junior USB Program toegelaten

Het programma Junior USB Program is door bestuur NPO toegelaten. Omdat het steeds moeilijker was om aan printers te komen waarmee de gegevens uit juniorklokken kunnen worden geprint is op verzoek van de firma Oomens dit programma getest en goed bevonden.

JuniorklokDe gegevens uit de klokken kunnen hiermee via de computer worden geprint. Deze print komt dan in de plaats van de print vanuit de speciale juniorprinters en wordt gezien als een geldig wedvluchtdocument.

De verenigingen die met het probleem te maken hebben, kunnen rechtstreeks contact opnemen met de Firma Oomens, (0162) 457157.

Bestuur NPO

Ook Nederlandse team in standaardklasse bekend (Update met foto's!)

Het team dat Nederland van 16 t/m 18 januari 2015 in Boedapest gaat vertegenwoordigen in de standaardklasse is ook bekend. De duiven zijn inmiddels inmiddels gekeurd en voor de sportklasse geklasseerd. De plaats in de eindrangschikking is vermeld voor de duif. De klassering van de jonge duiven voor de standaardklasse is nog niet bekend.

Er is ook een fotocollage gemaakt van de keuring afgelopen woensdagochtend. 

 

Oude Doffers

    H.Oving & Zn Borger 12-1073346
38. M.Leegstra Broeksterwoude 09-1609337
 Th.Keemers &   Zn Albergen 11-1189680
42. H.Schepens Moergestel        12-1760015
 Th.Keemers &  Zn Albergen 12-1152800

Oude Duivinnen

20. H.Oving & Zn Borger   12-1073303
36. H.Oving &  Zn Borger   12-1073316
49. A.Jochemsen & Zn                 Bennekom 11-1394901
28. H.Schepens Moergestel 12-1984811
Th.Keemers &  Zn       Albergen 12-1152693

Jonge Doffers

1. Th.Keemers &  Zn Albergen             14-1531327
2. Th.Keemers &  Zn            Albergen 14-1531176

Jonge Duivinnen

1. R.  Beestman Winterswijk       14-1709179
 2. R. Beestman Winterswijk 14-1709163

 

Bekijk hier het team voor de sportklasse

Uitslagen Olympiade 2015

Inmiddels zijn alle uitslagen bekend. Bekijk dit artikel voor alle Nederlandse uitslagen, inclusief een link met alle complete uitslagen.

Logo Olympiade Budapest

 

 

 

 

 


Sportklasse

Bekijk hier de complete uitslagen van alle categorieën in de sportklasse.  (Engelstalig)

Nederlandse uitslagen: 

Categorie A - Vitesse

NaamWoonplaatsRingnummerCoëfficiënt
6. W.B. de Kruijf Woerden 2012-1611519 17,761
9. M. Oostenbrink Spier 2009-1694516 23,134
11. R. Bergmans       Zeeland 2011-1923239 25,396

Categorie B - Midfond

NaamWoonplaatsRingnummerCoëfficiënt
36. Gebr. Van Toor Vlaardingen 2012-1599829 77,348
39. C. en G. Koopman Ermerveen 2011-4708562 90,384
40. A.A. den Hoogen Gouda 2012-1626916 94,425*

Categorie C - Fond

NaamWoonplaatsRingnummerCoëfficiënt
3. D. & P. Soepboer Burgum 2011-1162778 8,639
8. P. Jansen Kleve 0147-2010-634 20,363
15. G. & S. Verkerk Reeuwijk 2011-1740985 30,250

Categorie D - Allround

NaamWoonplaatsRingnummerCoëfficiënt
13. J. van der Pasch Grubbenvorst 2013-1446397 48,657
19. T. en J. Elzinga Harkema 2012-1005204 56,666
27. Comb. Kroese-Helmholt Leek 2011-1091134 70,708

Categorie E - Marathon

NaamWoonplaatsRingnummerCoëfficiënt
1. J. Jellema Nijverdal 2010-1221795 3,694
6. Comb. Gebr. Frenken Weert 2009-1477541 13,979*
11. Mevr. Verhoeven Heesch 2010-4175588 22,055

Categorie F- Jong

NaamWoonplaatsRingnummerCoëfficiënt
6. J. Eskes Streefkerk 2014-1092518 2,474
8. Tj. & A. Bosma Buitenpost 2014-1391015 2,657
11. Gebr. Van Toor jr. Vlaardingen 2014-1041396 2,943

Categorie G - Superieur (Jaarlingen)

NaamWoonplaatsRingnummerCoëfficiënt
8. K. van Dorp & Zn. Rotterdam 2013-1207816 7,926
10. Comb. Derksen-vd Keuken Almelo 2013-1719175 8,344
11. A.M. van der Rhee Alblasserdam 2013-1255767 8.789

Categorie H - Superieur (Oude duiven)

NaamWoonplaatsRingnummerCoëfficiënt
17. K. van Dorp & Zn. Rotterdam 2012-1586919 28,140
39. G. & S. Verkerk Reeuwijk 2012-1618921 93,105
40. G. & S. Verkerk Reeuwijk 2012-1619001 147,613

Standaardklasse

Hier is het complete klassement te lezen. 

Nederlandse uitslagen: 

Oude Doffers

37.  M.Leegstra Broeksterwoude 09-1609337
41.  H.Schepens Moergestel    12-1760015
66. H.Oving & Zn Borger 12-1073346
75.  Th.Keemers &   Zn Albergen 11-1189680
93.  Th.Keemers &  Zn Albergen 12-1152800

Oude Duivinnen

18. H. Oving & Zn. Borger 12-1073303
26 H. Schepens Moergestel 12-1984811 
34. H. Oving & Zn. Borger  12-1073316 
52.  Th. Keemers & Zn. Albergen 11-1394901
47. A. Jochemsen & Zn. Bennekom 12-1152693

Landenklassement Oud

1. Polen
2. Slowakije
3. Duitsland
12. Nederland

Jonge Doffers

6. Th.Keemers &  Zn            Albergen 14-1531176

18.  

Th.Keemers &  Zn Albergen             14-1531327

Jonge Duivinnen

4.  R. Beestman Winterswijk 14-1709163
18.  R.  Beestman Winterswijk       14-1709179

Landenklassement Jong

1. Slowakije
2. Tsjechië
3. Engeland
6. Nederland

Eigenaren duiven uit 2003 gezocht

In het Centrale Opvanghok in Kollum worden twee duiven uit 2003 opgevangen. Het gaat om de ringnummers 1668575 en 1775034.Van allebei de duiven is de eigenaar in het systeem niet juist.

Neem contact op met de beheerder van het centrale hok wanneer je de eigenaar bent of weet wie de eigenaar is. Doe dit zo snel mogelijk, zodat de duiven niet onnodig in het centrale hok blijven zitten. Het telefoonnummer is (0511) 452601.

Software-update Tauris nodig

Bij de software in de Tauris-sytemen is een probleem ontdekt. Het is niet mogelijk om bij de ringnummers het jaartal 2015 in te voeren. Duiven van 2015 kunnen dus nog niet in het systeem gezet worden.

Er is inmiddels contact opgenomen met de firma Rüter, de leverancier van Tauris. Zij hebben toegezegd begin maart met een software-update te komen voor alle Tauri- systemen. Wij houden jullie op de hoogte over de verdere afhandeling hiervan.

Bestuur NPO

Studente Dierwetenschappen zoekt respondenten

Mijn naam is Rian Talen en ik ben een Master studente Dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Momenteel schrijf ik een minor scriptie bij bedrijfseconomie en hiervoor heb ik gegevens van liefhebbers nodig.Rian Talen

Mijn vader is een gepassioneerd duivenmelker en de interesse voor de duivensport heeft hij overgedragen aan mij.

De onderzoeksvraag van mijn scriptie is: 'Wat is de economische schade door het verlies van jonge duiven tijdens trainingen en vluchten in Nederland?'.

De resultaten van de enquête zullen gecombineerd worden met literatuuronderzoek en diepte-interviews met onder andere gespecialiseerde dierenartsen, om de onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden. Deze enquête is van groot belang voor het onderzoek en ik zou het dan ook erg waarderen als u de tijd neemt om deze in te vullen!'

 

Medewerkers IWB gezocht

Bestuur NPO wil in 2015 het Instituut Wedvlucht Begeleiding (IWB) uitbreiden tot drie personen. Ben jij onze meest geschikte kandidaat?

Naar wie zijn we op zoek?

 • Je bent goed op de hoogte van de NPO-organisatie en van de situering van de afdelingen in Nederland. Een pluspunt hierbij is dat je ook de ligging van de diverse samenspelen van de grote afdelingen kent.
 • Je  bent goed op de hoogte van de ligging van de lossinglocaties die door de afdelingen in Nederland, België en Frankrijk worden gebruikt.
 • Je hebt ervaring met en kennis van de beginselen van de meteorologie, de diverse weerkaarten en het programma ‘neerslag.nl’ van de Meteo-Group. Pluspunt is wanneer je ook kunt werken met andere weersite’s zoals Meteotines , de KNMI en de KMI.
 • Je hebt kennis van alle factoren die van belang zijn bij de berekening van de wedstrijdvluchten zoals de afstanden in kilometers en de verwachte snelheid van de duiven op basis van weers- en windverwachting.
 • Je bent beschikbaar op vrijdag, zaterdag en zondag. Op zaterdag en zondag vanaf  06.00 uur. Op sommige wedstrijdvluchtdagen kan dit doorgaan tot 15.00 uur.  

 

Heb je belangstelling voor deze functie, stuur dan een brief met een kort CV naar NPO t.a.v. Frank Marinus,  Postbus 908, 3900 AX te Veenendaal. Mailen mag natuurlijk ook (secretariaat@npoveenendaal.nl).

Gebruikerstest website

Afgelopen week heeft de gebruikerstest van de nieuwe website van de NPO plaatsgevonden. Een vijftal mensen is gevraagd opdrachten uit te voeren.

Het ging hierbij om diverse soorten gebruikers. Onder de testers onder andere Marjon van Dijk, voormalig lid van PV De Snelpost in Veenendaal, een ervaren internetgebruikster. Zij testte de website voor de mobiele telefoon. De heer Priem, ook uit Veenendaal en actief lid van De Snelpost, gaf aan minder vaardig te zijn. Hij was een van de testers van de dekstopversie.
Verder werden een medewerker van het kantoor en een tweetal personen buiten de duivensport als testpersoon ingezet.

Verbeteringen

Terwijl de test werd uitgevoerd, werd er ook gefilmd. Hierdoor is later nog precies terug te zien welke ‘routes’ iemand heeft gevolgd om de gevraagde informatie te vinden.

Opvallend was dat dezelfde verbeterpunten bij alle testers, ervaren of niet ervaren, meteen al duidelijk werden.

Nieuws staat weliswaar prominent op de homepage, toch bleek dat wanneer je al op de site andere activiteiten hebt gedaan, je het nieuws niet zo gemakkelijk meer kunt vinden. De navigatie wordt aangepast. Ook het teruggaan naar de homepage wordt duidelijker en de vindbaarheid van het item ‘lid worden’ moet verbeterd worden.

 Djust, het bedrijf dat de website heeft ontworpen, gaat de resultaten nog verder analyseren en dan volgen er meer verbeteringen.

Voorwoord Algemene Vergadering 31 januari 2015

Goedemorgen. Van harte welkom allemaal. Kiesmannen, leden van het beroepscollege, FBCC, IWB, Tucht en Geschillen college, Gouden spelddragers, Commissies NPO, bestuur ZLU en de pers, van harte welkom.

Zoals u weet hebben we een extra vergadering gepland om in alle rust ons te buigen over een aantal voorgestelde voorwaarden voor het komende vliegseizoen. Daarnaast willen we aandacht vragen voor de ontwikkeling van onze organisatie en de problematiek rond de rekenaar Nationale Concoursen. Van een aantal afdelingen zijn amendementen binnengekomen waar we als bestuur straks ruim aandacht aan willen geven. Daarom is mijn voorwoord wat korter dan gebruikelijk.

In de maartvergadering is het punt bestuursverkiezing aan de orde. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat besturen in ons postduivenland geen sinecure is. We hebben 12 afdelingen waarvan bij een aantal forse bestuurlijke problematiek is opgetreden. De treurigheid wordt breed uitgemeten op allerlei sites. Wij mogen hopen dat er voldoende personen zich beschikbaar stellen om het bestuurlijke werk te kunnen blijven doen. Intimidatie en onheuse bejegeningen zijn aan de orde van de dag. Met één kwestie hebben we zelfs de landelijke televisie gehaald. Verbazingwekkend is dat het etaleren van onze sport in de landelijke media een tot nog toe schier onmogelijke situatie is gebleken, doch dat het sturen van een kogelbrief meteen leidt tot forse persbelangstelling.

Ons bestuur is nog steeds op zoek naar nieuwe kandidaten. In vorige vergaderingen hebben wij u al gevraagd om kandidaten voor het bestuur voor te dragen. We zitten met 5 leden en hebben al jaren nog twee zetels beschikbaar waar blijkbaar niemand op wil zitten. Dat is toch vreemd als we bedenken dat het hele land vol zit met personen die precies weten hoe het allemaal moet. Een cynische opmerking van mijn kant, dat geef ik toe, maar niet minder waar.

Blijkbaar is de problematiek waar wij mee worden geconfronteerd debet aan het feit dat bestuurders weinig trek hebben in een zetel in het NPO-bestuur. Temeer daar wij voldoende aanwijzingen hebben dat er veel op de man wordt gespeeld, dat geldt ook voor afdelingsbesturen. Waar zijn wij eigenlijk mee bezig vrienden, wij zijn allen vrijwilligers, wij als NPO bestuur, u als kiesmannen, commissies, bestuurders, leden van rechtsprekende organen, proberen het goede te doen, dat lukt niet altijd nou en!! Daar brandt de wereld toch niet van.

Vanaf deze plaats roep ik iedere liefhebber in Nederland op onze sport positief uit te dragen. Te genieten van de geeltjes in de kweekhokken en straks met de vluchten. Spanning alom. Dat is waar het om gaat. De liefhebbers en ook wij allemaal moeten accepteren dat het in de organisatie niet altijd gaat zoals wij willen. Als dat wel zo zou zijn, zouden we in een utopische wereld leven.

Wij moeten in deze vergadering aan onze leden laten zien dat wij als één blok ons scharen achter het landelijk bestuur en de plannen die wij samen maken een stevig fundament vormen voor het voortbestaan van onze organisatie.

Geen gemekker en gezeur maar allemaal door een deur!!

We zullen ook wat uitgebreider stilstaan bij het voortbestaan van onze sport. Er wordt mij als voorzitter wel verweten dat ik te pessimistisch ben en maar wat roep als het gaat om het voortbestaan van onze sport. Ik heb nog zeer recent contact gehad met de voorzitter van de Stichting Verantwoord Huisdierenbezit, de heer Ton Ebben, en zal u straks de laatste stand van zaken meedelen. Dan kunt u nadien bepalen wat wijs is. Want, is de gouden regel, eerst twee partijen horen en dan wat roepen. Daarbij wil ik zeggen dat wij gelukkig mogen zijn met het voorzitterschap van de PVH door Ton Ebben. De stichting straalt landelijk een goede sfeer uit. De eerste actie is dat via die stichting de lobbyist wordt aangetrokken.

In deze vergadering staat centraal de regelgeving aangaande kampioenschappen en lossingscondities. Als NPO bestuur hopen wij dat de voorgestelde regelgeving zal worden aangenomen, al dan niet met amendementen en wijzigingen. Dat zou een belangrijke stap vooruit zijn naar eenduidigheid en afstemming op landelijk niveau.

Als bestuur dienen wij ons gezicht te laten zien bij festiviteiten van onze buitenlandse vrienden en uiteraard ook in ons eigen land. De Olympiade in Hongarije (Boedapest) is een hoogtepunt. In de sportklasse is redelijk goed gepresteerd. Zelfs een eerste in de marathon. Grote overwinnaar de heer Jelle Jellema. Ook de heer Soepboer heeft met een derde plaats in de eendaagse fond uitstekend gepresteerd. De standaardklasse is helaas een treurig geheel gebleken. Samen met de Olympiadecommissie en onze afdeling PR zullen we toe gaan werken naar een Olympiade 2017 met een gericht PR-programma. Daar gaan we nu al aan beginnen. In de mededelingenmap vindt u alvast de criteria voor deelname aan de olympiade 2017. We hebben daar wat handvatten voor aangereikt gekregen. Ook u als afdeling bestuurders en kiesmannen hebben daarin een belangrijke taak.

Wij stellen u voor om de agenda te wijzigen. We willen het punt rondom PigeonVillage behandelen na agendapunt 4. Niet iedereen kan de hele dag blijven en we vinden het van belang dat iedereen aanwezig is.

Beste vrienden we gaan over tot het appél kiesmannen. Het woord is aan onze secretaris Leo Mackaay.

Franeker 28 januari 2015

Dirk Buwalda, bestuursvoorzitter NPO

Nieuwe publicatie WOWD - Effecten mandbezetting en drinkgedrag

De resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken hebben veel informatie opgeleverd over warmteproductie, pikgedrag en mobiliteit van duiven in de mand. Er was echter is geen informatie beschikbaar over de wateropname van de duiven in de transportmanden. En tot nu toe was nooit specifiek onderzoek gedaan naar onervaren jonge duiven. Aangezien de relatieve verliezen van met name jonge duiven op de eerste vluchten hoger zijn dan de latere vluchten en er geen gegevens met betrekking tot het drinkgedrag van jonge duiven onder transportcondities beschikbaar waren is tot dit onderzoek besloten.

Verslag Algemene Vergadering 31 januari 2015

Afgelopen zaterdag, 31 januari, is er een Algemene Vergadering NPO gehouden. Een extra vergadering ‘om in alle rust ons te buigen over een aantal voorgestelde voorwaarden voor het komende vliegseizoen’, aldus voorzitter Buwalda in zijn voorwoord Behalve deze punten is er tijdens de vergadering ook aandacht voor de ontwikkeling van onze organisatie en de problematiek rond de rekenaar Nationale Concoursen.

Lees hier het volledige voorwoord van voorzitter Buwalda

Algemene vergadering 31 januari 2015

Bij de behandeling van de notulen van 1 november jl. wordt uitgebreid ingegaan op de definitie van spelende leden. Op de vraag van kiesman Van der Veer of het bestuur al naar de definitie heeft gekeken volgt een uitgebreide gedachtewisseling.
Volgens het bestuur is een spelend lid een persoon met een eigen hokcoördinaat en heeft deze persoon een hoklijst en een entlijst ingeleverd. Deze persoon doet ook mee aan wedvluchten. Ook als iemand maar één keer aan een wedvlucht meedoet, is het een spelend lid.
De vraag of ook het inkorven van trainingsduiven voldoende is om een spelend lid te zijn wordt ter discussie gesteld. Bestuurlid Jan Wijnen: ‘er is niemand die het hele jaar lang alleen trainingsduiven inkorft’.
Bestuur NPO wil meteen over de neergelegde definitie stemmen. De kiesmannen gaan hier echter niet in mee. Vergadertechnisch zou dat niet juist zijn. Voor de vergadering die in maart wordt gehouden, wordt de definitie geagendeerd. Zo hebben de afdelingen ook nog de gelegenheid om het met hun leden te bespreken. Als goedkeuring volgt, wordt het ‘spelend lid’ ook worden toegevoegd aan de begrippenlijst. De afdelingen zijn verantwoordelijk voor handhaving.

De andere vragen naar aanleiding van de notulen komen later in de vergadering aan de orde. De notulen en actielijst worden vastgesteld. Toegezegd wordt om aan de actielijst die in maart met de stukken meegaat, acties uit vorige vergaderingen worden meegenomen. ‘Openheid richting de leden is belangrijk’, aldus één van de kiesmannen.

Nieuwe leden beroepscollege

Voor het beroepscollege hebben zich drie personen kandidaat gesteld. De reeds zittende collegeleden hebben zich positief uitgesproken over een eventuele samenwerking. Kiesman Van Gent merkt nog op dat één van de kandidaten eerst zijn taken bij de FBCC nog wil afmaken en per 1 maart 2015 benoemd wil worden. Volgens de voorzitter is dat juist. Mr. drs. E.M. Hoorenman en Rudolf  Veen worden per direct benoemd. De heer Jan Lamers per 1 maart 2015.

Nationale rekenaar

Omdat een aantal aanwezigen maar tot de lunch aanwezig kan zijn, wordt het punt van de Nationale rekenaar nu eerst behandeld.

Op de site van de NPO is een aantal weken geleden een overzicht van de lopende procedures gegeven. Er zijn nog geen uitspraken.

Voorzitter Buwalda heeft op papier gezet hoe nu de stand van zaken is. ‘Maar voor een deel bent u al geïnformeerd, zelfs via Facebook’, zo begint hij zijn verhaal. ‘Het bestuur is daar niet blij mee, maar dat is blijkbaar zoals de wereld in elkaar zit.’
De laatste ontwikkeling is dat midden januari PigeonVillage beslag heeft gelegd op vijf verschillende bankrekeningen van de NPO. Het gaat hier om een beslag tot ongeveer 800.000 euro. De voorzitter benadrukt dat er van deze acht ton nog geen cent aan PigeonVillage is toegewezen. Voor een beslag toetst de rechtbank maar summier. In een aparte bodemprocedure wordt bepaald of en hoeveel terecht is.
Op het moment dat beslag wordt gelegd, worden alle rekeningen bevroren. De NPO kan dus niet meer beschikken over deze gelden. De advocaten van beide partijen zijn in onderhandeling over het stellen van een bankgarantie van €800.000,-. Als die bankgarantie er is, kan de NPO weer over deze gelden beschikken.
Afdelingen hebben gevraagd of ze bedragen moeten reserveren. Volgens de voorzitter is het op dit moment niet te voorspellen hoe de procedures gaan lopen, en daarom is reserveren altijd verstandig. De mogelijkheid bestaat dat de NPO wordt geconfronteerd met een forse claim.

Het bestuur van afdeling Friesland heeft om inzage in de processtukken gevraagd. Op een aantal voorwaarden is dat mogelijk. De stukken kunnen op het kantoor in Veenendaal worden ingezien en mogen niet worden gekopieerd of verspreid. Bestuur NPO zegt geen geheimen over de procedures maar wil de stukken niet openlijk op tafel leggen, omdat dit nadelig kan zijn voor de organisatie.  Zeker omdat oud-bestuursleden en de oud-directeur getuigen zijn in de procedure. Het is volgens bestuur NPO duidelijk dat PigeonVillage open lijnen heeft met bepaalde personen. Het bestuur weet echter niet wie in die open lijnen zitten. ‘Wie is de mol?’ is hierop een reactie van een van de kiesmannen.

De indruk is verder gewekt dat aan Compuclub opdracht is gegeven aan om de Nationale Kampioenschappen te berekenen. Voorzitter Buwalda vraagt zich af hoe de kiesman van Friesland aan deze informatie komt: ‘Er is geen opdracht aan Compuclub gegeven’.

Vandaag wordt er geen inhoudelijke informatie gegeven. Op 18 februari wordt er een besloten zitting houden met de kiesmannen, waar de stukken ook op tafel komen. Ook de meineedkwestie rondom de oud-directeur wordt dan besproken. De voorzitter vindt  het van belang dat bestuur en kiesmannen elkaar dan ondersteunen in de acties die gedaan moeten worden.

Kiesman Zeeman bedankt de voorzitter voor de transparantie. Het is volgens hem nu duidelijk dat ook de afdelingen geraakt kunnen worden. Hij geeft aan dat de kiesmannen onderdeel zijn in de besluitvorming. Wat in vertrouwen wordt verteld zal zeker niet ergens anders worden neergelegd.
Ook kiesman Van Kemenade benadrukt nog eens dat wat op 18 februari wordt besproken, binnen de deuren moet blijven van de NPO.

Tot slot geeft de voorzitter nog een opsomming van alle pogingen die zijn gedaan om met PigeonVillage tot een oplossing in het conflict te komen. Er zijn meerdere gesprekken met PigeonVillage geweest. Alle gesprekken hebben op initiatief van bestuur NPO plaatsgevonden. Vanuit PigeonVillage is nooit initiatief getoond.  Na een achttal gesprekken heeft het bestuur geconcludeerd dat het geen zin had om samen aan tafel te gaan. Er is toen voorgesteld om een mediator in te schakelen. Daartoe was PigeonVillage niet bereid.

De voorzitter besluit zijn betoog: ‘Het is een treurig geheel, waar wij op dit moment geen oplossing zien. Er lag al een rekening voordat wij bestuur waren’.

Kiesman Van der Veer heeft deel uitgemaakt van de commissie die PigeonVillage heeft aanbevolen. ‘Tot najaar 2014 heb ik geen één vraag gehad over de wijze tot beslissing. Volgens mij de anderen uit de commissie ook niet. Dat vind ik een vreemde gang van zaken’, aldus Van der Veer. Hij voegt hier aan toe: ‘De oplossing ligt bij de kiesmannen, niet bij u achter de tafel’.
Ook kiesman Zeeman meent dat er mogelijk via de kiesmannen beweging in de kwestie kan komen.

Kiesman Scherpenzeel wil weten wat de verdere lijn is die het bestuur uit gaat zetten. ‘Hoe ziet u, zonder er nu inhoudelijk op in te gaan, die route? Ik wil daar graag als kiesman in betrokken worden.’ Het steekt hem dat de NPO tot nu toe nogal reactief bezig was. Hij vraagt zich af wie de regie heeft. ‘U wordt steeds verrast en dat moeten we doorbreken. De regie moet bij de NPO liggen.’
Penningmeester Geitenbeek geeft aan dat het heel belangrijk dat de NPO snel die regie krijgt. In een aantal procedures is de laatste fase bereikt. Zodra er uitspraken zijn gedaan, wordt er een partij sterker. Uitstel vragen lijkt niet mogelijk. Daar moeten beiden partijen mee instemmen. Bestuur en kiesmannen moeten zich dus bezighouden met het negatieve scenario. Daarbij is het van belang om voldoende deskundigheid te vergaren.

Op 18 februari wordt het gesprek met de kiesmannen voortgezet.

Nationale kampioenschappen 2015

Er ligt een voorstel van bestuur NPO voor de Nationale Kampioenschappen 2015. Aan de rekenaar is gevraagd wat de consequenties zijn voor de NPO. Hier is nog geen antwoord op. Mochten de kiesmannen akkoord gaan met het voorstel, dan is dit onder voorbehoud. Gaat implementatie bij de rekenaar geld kosten, dan wordt het naar 2016 getild.
Over een aantal punten in het voorstel worden vragen gesteld. Zo was er onduidelijkheid over de principiële zaterdagvliegers. Zij hebben de mogelijkheid tot een aftrekvlucht.
Betwijfeld wordt of alle liefhebbers wel voldoende mogelijkheid hebben om echt mee te doen. Worden er niet groepen liefhebbers buiten spel gezet? Is het deelgetal wel eerlijk?
Bestuurslid Wijnen geeft aan dat er een start gemaakt moet worden. ‘We moeten streven naar eerlijker spel. Laat dit dan een stap zijn naar eerlijker spel.’  Het zou best kunnen dat de ervaring leert dat het deelgetal in de toekomst een andere moet zijn, maar daarvoor moet het wel eerst geprobeerd worden.

Er wordt gestemd over punt 5 in het voorstel en dat wordt met 13 voor en 9 tegen aangenomen. Ook punt 6 wordt aangenomen. Hierin is bepaald hoeveel kampioenen er worden gehuldigd.
Punt 7 over de prijsverhouding 1 op 3 blijkt niet haalbaar. Met 9 stemmen voor, 12 tegen en 1 onthouding wordt dit punt niet aangenomen en blijft de prijsverhouding 1op 4 bestaan.

Protocol lossingen

Bestuur NPO heeft een protocol opgesteld voor lossingen. Het is een stappenplan waaraan moet worden voldaan voordat de duiven worden gelost. Het IWB is sinds kort gevuld met drie personen.
Er gaat elke week een logboek gaat naar het kantoor in Veenendaal. Na een jaar kun je evalueren en het protocol eventueel bijstellen. Het idee om een en ander te automatiseren wordt meegenomen.
Met het protocol moet onder andere bereikt worden dat de afdelingen elkaar niet in de wielen rijden bij het lossen. Voorwaarde is daarbij dat afdelingen overleggen met IWB en niet alleen IWB gebruiken om lossingstijd op teletekst te zetten.

Het protocol wordt met 22 stemmen voor aangenomen.

Regeling lossingen marathonvluchten

Omdat afgelopen seizoen van een aantal problematische lossingen sprake was en gebleken is dat de regeling die in 2013 afgesproken is de lossingscommissie zodanig beperkt dat de duiven soms onnodig lang in de wagens blijven. Een middaglossing zonder escapade kan niet in stand gehouden worden. Bestuur NPO stelt daarom een nieuwe regeling voor. Met 9 stemmen voor en 12 stemmen tegen wordt dit voorstel echter niet aangenomen. Het amendement van afdeling 9 haalt het wel. 16 kiesmannen zijn voor dit voorstel, 4 zijn tegen en 2 onthouden zich van stemming.

Het volgende is hiermee aangenomen:
Wanneer er een middaglossing op het programma staat worden de duiven gelost tussen 12.00 en 15.00 uur. Hiervan zal op de eerste twee dagen (vrijdag en zaterdag) niet van worden afgeweken ook niet na zwaarwegend advies van het IWB.

1. De geplande marathonvluchten zullen altijd worden ingekorfd, ongeacht de weersvooruitzichten. Alleen door de overheid opgelegd verbod zal het mogelijk maken om niet in te korven. Denk hierbij aan situaties als de vogelgriep.

2. De geplande middaglossingen blijven op de eerste twee dagen (vrijdag en zaterdag) een middaglossing. Vanaf de derde dag (zondag) kan er worden besloten om de duiven eerder te lossen indien de weersvooruitzichten dit nodig maken.

3. De Nationale Lossingscommissie kan besluiten om de duiven op een andere losplaats dan gepland te lossen. Dit kan vanaf de eerste (vrijdag) dag. Het uitgangspunt daarbij is wel dat de afstand ongeveer gelijk zal blijven.

4. Als maandag volgens de Nationale Lossingscommissie niet kan worden gelost dan draagt de Nationale lossingscommissie de duiven weer over aan de afdelingen. 

Taakomschrijving IWB

Het bestuur heeft een taakomschrijving IWB opgesteld en deze ligt nu ter goedkeuring voor. In afdeling 9 heeft men goede ervaringen met ZIMOA. Voorgesteld wordt om ook dit weerbureau in te schakelen. Bestuur NPO voelt daar niet voor. Ook een meerderheid van de kiesmannen (5 voor, 17 tegen) is niet voor samenwerking met ZIMOA.

Met 22 stemmen voor wordt de taakomschrijving van het IWB aangenomen.

Reglementering trainingsduiven

Voorgesteld wordt artikel 69 van het wedvluchtreglement aan te passen. Op alle vluchten, behalve nationale/sectorale vluchten, mogen liefhebbers hun duiven buiten de wedvlucht houden. Ook trainingsduiven moeten uiteraard op de entlijst voorkomen. Op vluchten voor oude duiven mogen geen jonge duiven worden ingekorfd, ook niet als trainingsduif. De procedures voor trainingsduiven worden door de afdeling vastgesteld.

Met 19 voor wordt deze reglementswijziging aangenomen. 

Volgende vergadering

De volgende Algemene Vergadering stond gepland voor zaterdag 7 maart. Dan blijkt echter de voorjaarsbeurs te zijn. De vergadering wordt daarom gehouden op maandag 9 maart 2015.

Afstanden voor Nationale Kampioenschappen

In de mededelingenmap is een overzicht opgenomen met disciplines en bijbehorende afstanden. Het blijkt echter niet helemaal eenduidig geformuleerd te zijn. Verder zou de afstand voor de Marathon vanaf 800 kilometer moeten zijn en niet 850. Er komt een aangepast overzicht dat op 9 maart zal worden voorgelegd.

Bij de voorwaarden voor de Olympiade kloppen de voorwaarden voor de jonge duiven voor de standaardklasse niet. Ook die wedvluchten tellen welke een afstand hebben van minimaal 100 km.

Gevraagd wordt of binnen de FCI vaste vluchtdata voor alle categorieën kunnen worden vastgesteld, zodat alle landen gelijke kansen hebben.

Organisatie Vernieuwingsteam

De presentatie van het Organisatie Vernieuwingsteam is in de mededelingenmap opgenomen. Er zou nog aanvullende tekst moeten zijn. Ook deze wordt nog aan de afdelingen verstrekt.

Rondvraag

Tijdens de rondvraag wordt nog toegezegd dat de vlieggebieden over maximaal twee weken aan de lossingsstations op de website worden toegevoegd.  Het bestuur gaat zo snel mogelijk een datum plannen voor overleg met de lossingsverantwoordelijken.

Om even na 15.00 uur sluit voorzitter Buwalda de vergadering: ‘Ik heb  er een goed gevoel over. Iedereen wel thuis en tot 18 februari’. 

Software-update Tauris - vervolg

Onlangs verscheen het bericht dat er problemen zijn met het invoeren van het jaartal 2015 in de systemen van Tauris. De aangekondigde software-update is nu beschikbaar. De nieuwe software heeft versienummer 8.17

Het is een verplichte update voor alle Taurisgebruikers en is kosteloos via de dealers te verkrijgen:

Dealertelefoon
De Steeg, Ureterp  (0512) 303125 of (06) 55162024
Geert Pluimers, Enter (0547) 383344  of (06) 23803695

Neem op tijd contact op met een van de genoemde dealers zodat het voordat het vliegseizoen van start gaat het probleem is opgelost.

Algemene Vergadering NPO - 9 maart 2015

Maandag 9 maart 2015 vindt er weer een Algemene Vergadering NPO plaats. In dit bericht de agenda en alle bijbehorende stukken.

Datum en tijd: maandag 9 maart 2015, 19:30 uur. 

Plaats: Zaal Verploegen, Woeziksestraat 100, Wijchen

1. Opening
2. Appél der kiesmannen
3. Vaststellen notulen Algemene Vergadering d.d. 31 januari
4. Vergaderdata Algemene Vergaderingen 2016
5. Jaarverslag 2014
6. Verslag FBCC 
7. Verkiezingen
a. Verkiezing Bestuur
b. Verkiezing FBCC

8. Voorstellen Bestuur
9. Voorstellen Afdelingen
10. Reglementswijzigingen
11. Mededelingenmap
12. Rondvraag
13. Sluiting 

Beslaglegging Pigeon Village op bankrekeningen NPO

Het is waarschijnlijk al bij de meesten bekend dat er op 9 januari 2015 door Pigeon Village beslag is gelegd op alle bankrekeningen van de NPO. Bestuur NPO heeft sinds 12 januari overlegd met Pigeon Village om deze beslaglegging op te heffen.

Pigeon Village gaf aan een claim te hebben op de NPO van € 739.000,00. De NPO betwist deze claim. Na overleg is besloten bankgaranties af te geven voor het genoemde bedrag. Dit heeft er toe geleid dat de beslagen op de rekeningen zijn opgeheven. In een of meer gerechtelijke procedures moet worden vastgesteld of PigeonVillage een terechte claim heeft op de NPO, en zo ja, tot welk bedrag.

Bestuur NPO  

Mijn dagje bij Combinatie Van den Berg in Utrecht

Eindelijk was het zover. Ik en mijn vader gingen gezellig een dagje duiven kijken bij de combinatie Van den Berg in Utrecht. Ik had een bon gewonnen op de NPO Jeugddag te Houten.

Olaf Coops hokbezoek

We werden hartelijk ontvangen door Gilbert en Diane van den Berg. Ik kwam binnen en ik zag super veel prijzen en foto’s van teletekstduiven en ik dacht dat zou ik ook wel willen, dat heeft me erg gemotiveerd. We gingen toen gezellig aan tafel zitten waar we konden kiezen uit heerlijke koeken en lekker wat te drinken.

Toen gingen we het duivenhok in en mochten we alle topduiven vasthouden. Ze voelden echt goed aan en zijde zacht, goed gebouwd gewoon alles was goed aan die duiven. Gilbert vertelde alles over de duiven die we in ons handen hadden. Over wat ze gevlogen hadden of uit welke lijnen ze kwamen. Erg leuk en interessant. Ik heb er weer een hoop bijgeleerd.

Ook alle hokken zagen er leuk en gezellig uit en allemaal in kleurtjes geschilderd. Toe gingen we kijken bij het voer. Jeetje, wat een hoop verschillende soorten voer. Gilbert maakte er een mooi recept van door een beetje van dit en een beetje van dat daarna even wegen, hij leek wel een driesterrenkok. 
Daarna gingen we weer naar binnen en Diane had een heerlijk ommeletje gemaakt dat was echt super lekker. We praatten nog wat over de duiven. En als verrassing kreeg ik twee mooie duifjes. Die gingen mee naar Zeeland. Familie van den Berg heel erg bedankt,Het was een topdag!

Olaf Coops

De toekomst van de Olympiade

Afgelopen dinsdag hebben de leden van de olympiadecommissie samen met bestuur NPO en medewerkers van het kantoor gesproken over de presentatie van Nederland op de volgende Olympiade. Het evenement dat afgelopen januari in Boedapest plaatsvond, is geëvalueerd.

Helaas hebben we moeten constateren dat Nederland wat achterbleef met de prestaties in Boedapest. Volgende keer zou dat beter moeten, maar hoe bereiken we dat? Hoe maken we de leden van de NPO enthousiast?

PR-plan

Tijdens deze vergadering is een eerste aanzet tot een PR-plan besproken. Dit plan wordt verder uitgewerkt. Natuurlijk zijn ook ideeën van anderen hierbij van harte welkom. .

Olympiade Boedapest2017

De volgende Olympiade wordt in 2017 in het Belgische Brussel gehouden in het weekend van 28 en 29 januari! Het lijkt nog ver weg, maar de eerste vluchten die binnenkort starten, kunnen al van belang zijn!

Huldiging

De deelnemers van dit jaar, worden door de Olympiadecommissie en Bestuur NPO gehuldigd op zaterdag 7 maart in De Roskam in Houten. 

Duivenmarkt de Reisduif een succes

28 februari organiseerde vereniging De Reisduif een duivenmarkt in de Westereen. Zo werden er zo'n 60 duiven ingebracht en waren er tal van historische duivenattributen te bewonderen. Met zo'n 150 bezoekers trok deze dag veel liefhebbers.

 

Veel duiven vonden op de beurs een nieuwe eigenaar. Volgens een expert werd er gemiddeld zo'n 50 euro betaald voor een nieuwe aanwinst. Johnny van der Bei kreeg ruimte om zijn unieke collectie duivenproducten te laten zien. Hij heeft bijvoorbeeld 160.000 ringen, waaronder één met een hakenkruis. Ook waren er allerlei andere attributen te bewonderen die te maken hebben met de tweede wereldoorlog. 

Hier is een videoverslag te bekijken van deze dag, gemaakt door RTV Noordoost Friesland (let op: wel veelal Fries gesproken)
 

Verslag Algemene Vergadering 9 maart 2015

Omdat er eind januari nog een Algemene Vergadering is gehouden, opent voorzitter Dirk Buwalda met een kort voorwoord. ‘Het tijdstip dwingt ons om gestructureerd te vergaderen. Dat betekent voor mij het uitvoeren van een streng vergaderbeleid. Dat ligt niet zo in mijn aard, doch we zullen het proberen.’

AV zaal 800

Het volledige voorwoord is hier te lezen.

Er wordt nog wel een agendapunt toegevoegd.  Drie kiesmannen zijn in gesprek geweest met Cees Compier van PigeonVillage. De eerste rapportage is klaar. Verder is er een uitspraak van het Tucht- en Geschillencollege over dispensaties in de afdelingen 5 en 12. Ook dit zal bij dit punt 3a aan de orde worden gesteld.

Het tijdstip waarop de vergadering zou beginnen is ruim een week voor de vergadering nog met een half uur vervroegd. Bij het begin van de vergadering zijn 18 kiesmannen aanwezig, even later zijn ze er alle 21.

Notulen Algemene Vergadering van 31 januari

Naar aanleiding van de notulen van 31 januari wil kiesman Zeeman (afdeling 11) weten of het lossingsprotocol komend seizoen wel gebruikt gaat worden. Als voorwaarde is in de vorige vergadering gesteld dat het IWB uit drie personen zou bestaan. Eén kandidaat heeft zich echter teruggetrokken, dus aan die voorwaarde wordt niet meer voldaan.

Voorzitter Buwalda is echter stellig en zegt zeker te weten dat er voor het begin van het vliegseizoen een derde persoon is. Het protocol wordt hoe dan ook gewoon toegepast.

De notulen moeten nog worden aangepast voor wat betreft het ‘code rood-verhaal’.  Hierover zou te weinig zijn opgenomen.

PigeonVillage

Van de drie kiesmannen Van der Veer (afdeling 7), Zeeman (afdeling 11)  en Vos (afdeling5)  is een verslag gekomen over PigeonVillage. Bestuur NPO heeft hierover overleg gehad. Deze avond is het niet mogelijk om het in een half uur af te doen en daarom wil het bestuur toewerken naar een extra vergadering. Echter, omdat deze vergadering pas 31 maart plaats zou kunnen vinden, heeft de heer Compier vlak voor aanvang van deze vergadering laten weten verder af te zien van een verdere inventarisatie en een poging om verder tot elkaar te komen. Hij zou te weinig tijd hebben om alles dan nog voor het vliegseizoen klaar te hebben.

Kiesman Jacobs wil weten of de NPO nu gaat afwachten. ‘We zouden pro-actief zijn’, zo is gezegd in de vorige vergadering.

Terwijl de voorzitter doorgaat met de vergadering, verlaten de drie kiesmannen de zaal voor overleg. Later in de vergadering verwoordt kiesman Van der Veer wat er is besproken. Er is nog telefonisch overleg geweest met de heer Compier. Aangegeven is dat als de Algemene Vergadering ermee instemt om door te gaan met de bemiddeling, hij ook door wil gaan. Voorwaarde van de kiesmannen is wel dat de instemming van de heer Compier schriftelijk gebeurt.

Na een schorsing van een paar minuten zegt voorzitter Buwalda het proces door te willen zetten. De bevestiging van de heer Compier moet er binnen een week zijn.

Kiesman Van der Veer legt nog uit dat andere mensen gaan bemiddelen als dat nodig is. Dat wordt niet door de kiesmannen gedaan. ‘Als er een mogelijkheid zou zijn om er goed uit te komen, willen wij dat niet frustreren’, aldus de voorzitter. Met 17 stemmen voor, 2 stemmen tegen en twee onthoudingen zijn de kiesmannen het eens om de actie voort te zetten.

Afdeling 5 en 12

Zoals iedereen weet hebben er besprekingen plaatsgevonden tussen de afdelingen 5 en 12. Er is uiteindelijk tot een afspraak gekomen, waarbij is gezegd dat individuele leden over zouden kunnen. Die afspraken zijn op papier gezet. Er zijn acht verenigingen overgegaan van 12 naar 5 en één van 5 naar 12.

Een aantal verenigingen heeft het voorgelegd aan het Tucht- en geschillencollege. Het college heeft gezegd dat de regeling die is afgesproken rechtsgeldig is, maar het moet wel voorgelegd worden aan de Algemene Vergadering. Het gaat om de overgang van individuele leden. De Algemene Vergadering is bij deze geïnformeerd.

Vergaderdata 2016

Hierna wordt weer overgegaan tot de punten van de oorspronkelijke agenda. Het vaststellen van de vergaderdata voor de Algemene Vergaderingen is het eerstvolgende punt, een hamerstuk. De data worden vastgesteld. Er wordt in 2016 vergaderd op zaterdag 12 maart en zaterdag 5 november.

Jaarverslag 2014

AV Kiesman Van Kemenade 800Secretaris Leo Mackaay is verantwoordelijk voor het jaarverslag van de NPO. Kiesman Van Kemenade (afdeling 3) vraagt zich af hoe het kan dat er een ander ledenaantal in dit jaarverslag staat dan in het financieel jaarverslag. Dit verschil blijkt hem te zitten in de vereniging Airsport. Deze zijn onterecht niet meegenomen in dit jaarverslag.

In het verslag wordt melding gemaakt van het rapport van de WOWD over het drinkgedrag van jonge duiven. Kiesman Van Kemenade zou graag zien dat het onderzoek uitgebreid wordt naar het drinkgedrag tijdens het transport. Er zijn afdelingen die onderweg geen drinkvoorziening hebben, maar er zijn ook afdelingen die de mogelijkheid hebben dat de duiven ook tijdens transport kunnen drinken. ‘Of ze dat ook doen, weten we niet’. Het bestuur neemt het mee bij een eventuele vervolgopdracht.

Losplaatsen

Omdat in het financieel jaarverslag staat dat er geen kosten zijn gemaakt voor vervoer en losplaatsen, vraagt kiesman Zeeman (afdeling 11) zich verbaasd af waarom er niks aan de losplaatsen is gedaan. Secretaris Mackaay legt uit dat er wel degelijk wat gedaan is. Er is onlangs nog uitvoerig gesproken met de Franse bond. Er is gevraagd naar wat vervangende losplaatsen. Het bestuur heeft goede hoop dat er wat uitkomt. In België loopt het overleg niet goed. Sinds november is het bestuur uitvoerig in gesprek over een aantal locaties daar.

FBCC

De Financiële Begeleidings- en Controlecommissie heeft weer verslag gedaan van haar jaarlijkse controle. In het verslag wordt onder mee gesproken over de functiebeschrijvingen van het personeel. Penningmeester Geitenbeek geeft aan dat deze gereed zijn.

De penningmeester benadrukt verder nog dat er prettig samengewerkt wordt met de commissie en bedankt hen daarvoor.

Voorzitter Buwalda brengt nog een keer de vacatures binnen de FBCC onder de aandacht. De commissie bestaat nog maar uit vier leden en voldoet daarmee niet meer aan het reglementaire minimum. De kiesmannen wordt dringend verzocht in hun gelederen te zoeken naar mensen die deze vacatures kunnen vervullen.

Verkiezingen

Twee bestuursleden van de NPO zijn volgens rooster aftredend. Het bestuur wordt geconfronteerd met indringende zaken die ze raken en daarom is het niet gemakkelijk en zeker niet vanzelfsprekend dat ze doorgaan. Na een en ander goed overwogen te hebben, hebben beiden bestuursleden besloten zich herkiesbaar te stellen. Het gaat om de heren Geitenbeek en Wijnen. Voorzitter Buwalda stelt voor beide heren voor een nieuwe periode te benoemen.

Kiesman Zeeman (afdeling 11) vindt de herbenoeming van bestuurslid Wijnen niet vanzelfsprekend. Vorig jaar is een amendement ingediend rond de verkiezingen. Daar is staande gebleven dat gekeken zou worden naar de dubbelfuncties. In dat kader is er volgens hem niks gebeurd. Hij wil daarom graag schriftelijk stemmen over de functie van de heer Wijnen. Voorzitter Buwalda gaat hierin niet mee. De reglementen zijn vastgesteld voor onbepaalde tijd. Als de mogelijkheid om dubbele functies te vervullen uit de reglementen moet, dan moeten de afdelingen met een voorstel komen. De heren Geitenbeek en Wijnen worden herbenoemd.

Bij de FBCC is de heer Van Buijten herkiesbaar. Ook hij wordt opnieuw aangesteld.

Spelend lid

Al een aantal vergaderingen is de definitie van ‘spelend lid’ aan de orde geweest. In de woordenlijst wordt deze verklaring nu toegevoegd:

Basislid, Jeugdlid of Combinatie zelfstandig op eigen hok (met coördinaten) en met eigen hoklijst de duivensport beoefenend (minimaal één keer per jaar inkorft).

Nationale/sectorale vluchten 2016

Bij het vaststellen van de nationale/sectorale vluchten van 2016 geven de kiesmannen van de afdelingen  10 en 11 aan dat Chateauroux te ver is.

Naar aanleiding van de amendementen geeft bestuur NPO aan mogelijk voor 15 juli met een aangepast vliegschema te komen.

Afdelingsoverschrijdend inkorven

Door Afdeling 5 Zuid Holland heeft voorgesteld het Nationaal inkorven reglementair mogelijk te maken door de afdelingsgrenzen te laten vervallen. Hierdoor kunnen de liefhebbers soms dichterbij inkorven. Diverse kiesmannen geven echter aan dat dit technisch tot problemen leidt. Er kleven nogal wat praktische bezwaren aan. Kiesman Van Kemenade (afdeling 3) geeft aan dat het prima zou zijn wanneer twee afdelingen samen een oplossing vinden. Het moet echter niet reglementair vastgelegd worden.

Over dit laatste voorstel van kiesman Van Kemenade wordt gestemd en met 19 stemmen voor en twee tegen aangenomen.

Procedure aanvragen lossingsvergunningen

Afdeling 9 wil dat het Wedvluchtreglement artikel 5.1 aangepast wordt. Nu is het namelijk zo dat alle lossingsvergunningen die bij de afdeling aangevraagd worden, ook doorgestuurd moeten worden naar het kantoor in Veenendaal. Als de goedkeuring dan terugkomt dan kan de afdeling alsnog besluiten de lossingsvergunning niet aan bijvoorbeeld de vereniging te sturen.  Het is minder arbeidsintensief als de volgorde wordt veranderd. Alleen lossingsvergunningen waarvoor de afdeling toestemming geeft, worden ook doorgestuurd naar de NPO. Dit voorstel wordt unaniem aangenomen.

Afslaan klokken in eigen vereniging

Afdeling 9 heeft ook voorgesteld om het voor afdelingsvluchten mogelijk te maken om in de eigen vereniging af te slaan als ze bij een andere vereniging hebben ingekorfd. Hier blijken technisch gezien echter nog wel wat problemen te zitten. Bestuur NPO neemt het mee in de besprekingen met de softwaremakers voor het volgend seizoen.

Dispensatie

Afdeling 8 en 9 hebben een gezamenlijk voostel ingediend over het geven van dispensaties. Zij vragen het bestuur dwingend om met een voorstel voor nieuw beleid te komen.

Bestuur NPO geeft echter aan juist van de dispensaties af te willen. Na een korte discussie zegt voorzitter Buwalda toe over een half jaar met een voorstel te komen.

Pilot voor eerlijker spel

In de vorige vergadering is al gesproken over de pilot die uitgevoerd zou worden om te komen tot eerlijker spel. De afdelingen 8 en 9 zijn van mening dat er duidelijkere afspraken moeten worden gemaakt, omdat er anders waarschijnlijk geen pilot uitgevoerd gaat worden.  Met 19 stemmen voor en twee tegen wordt het voorstel aangenomen. De pilot wordt gehouden zoals afgesproken en de afdelingen 5, 8 en 9 gaan de pilot doen.

Teletekst

In de mededelingenmap wordt uitgelegd dat SBS-6 text anders gebruikt gaat worden dan voorheen. De afdelingsuitslagen worden niet meer op deze pagina’s gezet, maar elke afdeling krijgt hiervoor ruimte op npoveenendaal.nl. In diverse afdelingsvergaderingen hebben de leden gevraagd dit besluit ongedaan te maken, maar voorzitter Buwalda is duidelijk: ‘zoals het hier staat, gaan we het doen’.

Updaten Elektronische Constateersystemen

Als het gaat om het updaten van Elektronische Constateersystemen, dan bestaat de zorg of de oudste systemen hierna nog wel gebruikt kunnen worden. Hier heeft bestuur NPO ook al aangedacht en bij het vaststellen van de eisen voor 2016 wordt er rekening mee gehouden dat alle systemen nog minimaal vijf jaar bruikbaar moeten blijven. Ook met de trend dat het automatisch melden van duiven steeds meer gewoon wordt, is al rekening gehouden. Dit is al besproken en alle protocollen zijn al op elkaar afgestemd.

Organisatie Vernieuwingsteam

AV Van der Veer 800

Hans van der Veer, kiesman en lid van het OV geeft een presentatie over hoe de organisatie zou kunnen veranderen. Bestuur NPO heeft een voorstel gedaan over het wijzigen van het aantal kiesmannen per afdelingen. Beide punten worden nu bediscussieerd.

Duidelijk wordt dat er een toekomstvisie moet zijn. Waar willen we als organisatie naartoe? Kiesman De Vrede (afdeling 5) is heel duidelijk. Er moet niet weer een jaar gewacht worden. Hij stelt voor de diverse afdelingen hun toekomstvisie te laten formuleren en er de raakvlakken uit te halen. En ook waar het NPO-bestuur wil staan moet duidelijk geformuleerd worden.

Het OVT zal zorgen voor een leidraad. Uiteindelijk zal er tot een gezamenlijk plan gekomen moeten worden. In het najaar moet een stuk in de vergadering aan de orde komen.

Het is ondertussen 22.40 uur. Kiesman Van der Veer had schriftelijk vragen ingediend voor de rondvraag. Deze zullen ook schriftelijk beantwoord worden. Verder maakt niemand gebruik van de rondvraag. Voorzitter Buwalda sluit de vergadering en wenst iedereen een goede thuisreis.

Geslaagde lossings- en vervoersdag

Op 28 februari is door bestuur NPO een lossings- en vervoersdag georganiseerd. Er was veel belangstellling voor deze dag, alle afdelingen waren ruim vertegenwoordigd.

Convoyeursdag Frank 800

Het nieuwe lossingsprotocol voor 2015 kwam aan de orde. Dit protocol is op de Algemene Vergadering NPO  van 31 januari vastgesteld. Voor de meeste van de aanwezige waren deze zaken vanzelfsprekend:

 • Eerst contact opnemen met IWB alvorens tot lossing over te kunnen gaan.
 • Overleg voeren met de convoyeurs ter plekke.
 • Overleggen met de afdelingen die lossen in hetzelfde gebied om ‘ongewenste vermengingen’ te voorkomen.
 • Er wordt alleen gelost na toestemming van het IWB.

 
Hierna volgde een zeer bevlogen uitleg van de heer Van Dam  (IWB) met betrekking tot de vernieuwde werkwijze van het IWB. Het is de bedoeling dat het IWB wordt uitgebreid tot drie personen. Bestuur NPO is er in geslaagd het IWB uit te breiden tot twee personen naar de derde persoon wordt nog gezocht. Voorlopig bestaat het IWB uit Arie van Dam en Kees Elzinga.

Arie kon het niet laten om op het eind nog een persoonlijke visie mee te geven met betrekking tot het lossen van duiven en de daarmee samenhangende problematiek.

Convoyeursdag zaal 800Tenslotte werd gediscussieerd aan de hand van een drietal stellingen:

 1. De losplaatsen die we gebruiken voldoen aan de eisen die men aan een losplaats kan stellen.
 2. Er zijn voldoende geschikte losplaatsen
 3. Er is met betrekking tot de lossingen voldoende overleg tussen de afdelingen.

In deze discussie kwamen problemen aan de orde met betrekking tot een aantal beschikbare losplaatsen. Ook werd er gediscussieerd over welke faciliteiten de losplaatsen moesten beschikken. 

De aanwezigen kunnen terugkijken op een geslaagde dag. 

Olympiadecommissie huldigt deelnemers Olympiade Boedapest

Zaterdag 7 maart 2015 was de dag dat de deelnemers aan de Olympiade van Boedapest in het zonnetje gezet werden door de Olympiadecommissie. In een bijzonder geschikte locatie in Houten werden de deelnemers ontvangen door de Olympiadecommissie en een afvaardiging van het NPO-bestuur. Deze bijeenkomst was op de zaterdag na afloop van de Voorjaarsbeurs in Houten gepland. Het was dus voor allemaal mogelijk een leuke combinatie te maken.

Olympiade


Een woordje door de voorzitter

Vrijwel alle deelnemers waren gekomen en dat doet goed. De voorzitter van de NPO, de heer Dirk Buwalda, opende de bijeenkomst en heette eenieder welkom. Hij ging bij zijn inleiding in op de prestaties. Teleurstellend was de deelname en de prestaties in de standaardklasse (duiven die gekeurd worden op schoonheid en een bepaald aantal prijzen en prijskilometers moeten hebben gevlogen). De Olympiadecommissie en het NPO-bestuur zijn van mening dat hier bijzondere aandacht aan moet worden geschonken. Er zullen zeer regelmatig publicaties zijn om de aandacht op dit onderdeel te vestigen. De sportklasseduiven presteerden goed in het internationale gezelschap. Een eerste prijs voor Jelle Jellema uit Nijverdal in de categorie E, Marathon, en een derde prijs voor D. en P. Soepboer uit Burgum waren de podiumplaatsen. Verder vele klasseringen bij de eerste tien! Ten opzichte van Polen komen we te kort, maar de reden daarvan is onder meer dat het totale vliegprogramma van de Polen is afgestemd op de Olympiade-eisen. In Polen heeft de liefhebber op de kortste afstand op de vitessevluchten altijd meer dan 100 kilometer, op een midfondvlucht altijd meer dan 300 kilometer en op een fondvlucht altijd meer dan 500 kilometer. Zij kunnen dus kiezen uit een groter aantal vluchten. Hier ligt een taak voor de afdelingen in Nederland om er voor te zorgen dat de liefhebbers zo veel mogelijk kansen hebben!

Verder wilde hij graag zijn grote waardering uitspreken voor het vele en vakkundige werk van de Olympiadecommissie, bestaande uit Theo Hutten, Wout de Vries en Aike Jan Veninga. Het is fijn om zulke goed vrijwilligers te hebben binnen onze organisatie en daarom werd deze hulde luister bijgezet met een enorme grote bos bloemen voor de echtgenotes die hun partners toch regelmatig moeten missen wanneer ze voor de NPO aan de slag zijn.

 

Huldiging

Daarna was het de beurt aan Wout de Vries die de deelnemers aan de standaardklasse bedankte. Een aantal liefhebbers hadden meerdere duiven in kunnen zenden. Ook hij deed een beroep op de liefhebbers in Nederland om in grote getale mee te doen aan de  standaardklasse. Wanneer je een keer de kans hebt gehad om deel te nemen kom je een volgende keer ook terug met duiven. Dit moge blijken uit het feit dat vele van degenen die nu gehuldigd werden al eens eerder hadden meegedaan. Het is een grote eer om mee te doen en het wordt commercieel ook steeds aantrekkelijker om een olympiadeduif in de standaardklasse te hebben zitten. Aan allemaal werd een grote herinneringsmedaille uitgereikt, een prachtige herinnering in de vorm van een plaquette met daarop de deelnemende duif of duiven en een mooie bos bloemen. De liefhebbers glommen van trots met de eer die hen ten deel viel.

Daarna mochten Aike Jan Veninga en Theo Hutten ‘om en om’ de liefhebbers aan de Sportklasse huldigen. Met de nodige aandacht voor de liefhebbers, soms een serieuze noot en soms een grap en een grol werden de liefhebbers van de beste Olympiadeduiven van ons land gehuldigd. Uit de reacties bleek de waardering en dat doet de Olympiadecommissie bijzonder goed.

Waardering werd ook uitgesproken richting de keurmeester van dienst op de Olympiade, Jan Heeres, voor Peter Janssen die er deze keer ook weer voor heeft gezorgd dat onze olympiadeduiven samen met de Duitse olympiadeduiven naar en van Boedapest zijn vervoerd. Ook Esther Bultman van Duivendirect.nl, die de duiven weer terug naar alle liefhebbers thuis heeft gebracht werd natuurlijk in het zonnetje gezet. De liefhebbers waren unaniem lovend over de snelheid en accuratesse en vooral ook de perfecte conditie waarin de duiven terug zijn gekomen.

Twee uurtjes na aanvang en nadat iedereen drankjes en hapjes genuttigd had mocht de voorzitter van de NPO iedereen bedanken en wenste hij iedereen wel thuis en een goed vliegseizoen toe. 

Gouden Spelddrager Toon van Esch overleden

Jarenlang was Toon (Antoon) van Esch uit Erp dé man van de Nationale Manifestatie. De organisatie van de beurs viel vooral onder zijn verantwoordelijkheid. Hij had goede contacten met alle standhouders en was de bindende factor tussen alle vrijwilligers. Op 25 februari jl. is Toon op 79-jarige leeftijd overleden.

Toon van Esch

 

Hij wist, samen met Leo Heesakkers elk jaar weer een perfect evenement neer te zetten. 1995 was nog een bijzonder jaar. Toen was Toon een van belangrijkste organisatoren van de Olympiade die dat jaar in Utrecht werd gehouden. In 2005 organiseerde hij zijn laatste manifestatie. 

Voor zijn verdiensten voor de postduivensport kreeg hij de Gouden Speld van Verdiensten.

Wij wensen zijn echtgenoot Nelly, kinderen, kleinkinderen en andere familie heel veel sterkte met dit verlies.

Bestuur en medewerkers NPO

Eén van je duiven gevonden? Reageer!

De duiven worden alweer volop getraind en binnenkort doen ze weer mee aan de eerste vluchten van dit seizoen. Het aantal duiven dat de weg kwijtraakt, neemt daarom weer toe. Voor de persoon of de instantie die een duif opvangt is het wel zo prettig als je laat weten wat er met de duif moet gebeuren.

Een duif wordt opgevangen en verzorgd met de beste bedoelingen. Ook door bijvoorbeeld de beheerders van vogelopvang en centrale hokken. Het is heel vervelend als we bij deze opvang niet meer terecht kunnen, omdat eigenaren niks laten horen. 

Gestopt door slechte ervaringen

In Eindhoven was een centraal hok gevestigd met een enthousiaste beheerder. Al na een jaar heeft is hij hiermee echter gestopt. Zijn reden: 'omdat bijna niemand de duif ophaalt, 75 % van de liefhebbers laat zelfs niets weten'. Toen hij met het hok begon had hij de bedoeling om goed voor de verdwaalde duiven te zorgen, zodat de eigenaren ze weer in goede gezondheid en conditie terug zouden krijgen. Dit bleek een illusie.

Dus nogmaals, laat in ieder geval iets weten aan degene die je duif heeft opgevangen. Het is overigens ook een verplichting.
Gaat het om iemand die zelf geen duiven heeft en hier ook weinig van weet. Ga de duif dan altijd ophalen. Ook al is de duif gewond en verwacht je niet dat hij kan blijven leven.

Kantoor gesloten

Het kantoor in Veenendaal is ook vandaag, de dag na Hemelvaart, gesloten.

Ook maandag 25 mei, Tweede Pinksterdag zijn we niet aanwezig.

 

Het kantoor is gesloten op:

 • donderdag 14 en vrijdag 15 mei (Hemelvaart)
 • maandag 25 mei (Tweede Pinksterdag)

Strengere handhaving regels slachtduiven

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat aanbieders van slachtduiven die niet volgens de regels handelen beboeten. Begin maart 2015 is er overleg geweest tussen de NPO en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit overleg vond plaats op verzoek van de NVWA, omdat er in een hoog percentage geslachte postduiven residuen (restanten) zijn gevonden van diergeneesmiddelen die verboden zijn voor consumptiedieren.

In 2013 is via de NPO een publicatie van het Productschap Pluimvee en Eieren (PVE) verspreid waarin uitgelegd wordt wat de wettelijke regels zijn met betrekking tot het gebruik van diergeneesmiddelen voor consumptiedieren en dat bij iedere partij duiven die voor de slacht wordt aangeboden de zogenaamd Voedsel  Keten Informatie (VKI) moet worden bijgevoegd. Het blijkt dat dit momenteel nog lang niet altijd op de juiste wijze gebeurt. 

Op het VKI moet de volgende informatie worden verstrekt:

 • De ringnummers van de duiven (wanneer de duiven ongeringd zijn moeten deze duiven per batch geslacht worden).
 • Alle diergeneesmiddelen en vaccins die de duiven gedurende hun hele leven toegediend hebben gekregen en wanneer.
 • De naam van de dierenarts die de diergeneesmiddelen verstrekt heeft.
 • De naam en handtekening van degene die verantwoordelijk is voor bovenstaande informatie. 

Dit is wettelijk zo geregeld en omdat afgevoerde duiven in de voedselketen terecht kunnen komen.

Download een exemplaar van de VKI. Wees voorzichtig met het afgeven van een VKI voor ongeringde duiven aan een tussenhandelaar, omdat de schone duiven dan gemakkelijk omgewisseld kunnen worden voor duiven waarvan de geschiedenis niet bekend is.

Logo NVWADe NVWA heeft aangekondigd dat vanaf 1 april 2015 bovenstaande te handhaven op grond van artikel 2.8 van het ‘Besluit houders van dieren, verbod afleveren van met diergeneesmiddelen behandelde dieren’. De boete voor de overtreding kan oplopen tot 2500 euro per overtreding voor de aanbieder van de duiven.

Welke diergeneesmiddelen zijn verboden?

In de duivensport veelgebruikte geelkuren op basis van ronidazole en metridazole en coli- en/of paratyfuskuren op basis van nitrofuranen zijn verboden voor consumptiedieren. De resten van deze producten kunnen in het vlees van geslachte duiven aangetoond worden nog lang nadat deze zijn toegediend. De NVWA neemt monsters aan de slachtlijn om hierop te controleren. Als restanten van deze verboden diergeneesmiddelen worden aangetroffen, dan traceert de NVWA terug naar de aanbieder. Degene die zijn handtekening op het VKI heeft gezet is verantwoordelijk voor de informatie en wordt dus als de overtreder beschouwd door de NVWA. Duiven die deze middelen gehad hebben mogen dus nooit meer in de voedselketen terecht komen, ook niet na een wachttermijn.

Voor ons duivenliefhebbers betekent dit dat we alleen nog duiven voor de slacht mogen afvoeren waarvan de volledige geschiedenis, dus vanaf de geboorte, met betrekking tot het toedienen van diergeneesmiddelen bekend is. Als er nooit medicijnen aan de duiven gegeven zijn en de duiven alleen geënt zijn tegen paramyxo is er niets aan de hand. De datum van de enting staat op de entverklaring en de entingen zijn toegestaan voor consumptiedieren. Anders wordt het wanneer het om aanvliegers of anders verkregen duiven gaat. Hiervan is de volledige geschiedenis m.b.t. medicijntoediening niet bekend. Ook voor de centraal hokbeheerders wordt dit een groot probleem, omdat de opgevangen duiven niet meer voor consumptie kunnen worden afgevoerd, tenzij de eigenaar een volledig ingevuld en ondertekend VKI opstuurt. De centraal hokbeheerders zijn inmiddels via een brief op de hoogte gesteld, omdat zij als aanbieders van slachtduiven grote risico’s lopen. 

Het PVE is opgeheven per opgeheven per 1 januari 2015 maar de inhoud van het artikel is nog steeds van toepassing

Promohokjes populair

Ook in de eerste maanden van 2015 kunnen we weer concluderen dat de promohokjes populair zijn. We hebben weer aantal nieuwe jeugdleden mogen verwelkomen. Daar is een hokje geplaatst en ze zijn zich nu aan het opmaken voor het nieuwe seizoen.

lydia promohokje

Zo ook Lydia uit Oldenhove. Haar hok werd begin maart gebracht en de eerste jongen zitten inmiddels in het hok. 

promohokje op aanhanger


Ze heeft ontzettend veel plezier aan de duiven en ze wordt van uitgebreid advies voorzien van haar mentor en medeliefhebber Harmen Faber. Ook gaf een medeliefhebber haar nog een reismand cadeau!

promohokje afgeleverd bij lydia

Dankzij het snelle werk van de hokkenbouwer, medeliefhebbers en de NPO is er weer een nieuwe liefhebber die met de hobby kan beginnen.

Binnenkort zullen we meer nieuwe jeugdleden uitlichten.
Voorwaarden en contracten zijn te downloaden. Bij vragen mail naar  

Teletekst in 2015

Naar aanleiding van een voorstel, gedaan door afdeling Oost-Nederland tijdens de algemene ledenvergadering in november 2014, is besloten het gebruik van SBS6-text aan te passen.

Vanuit de leden was geklaagd dat er teveel pagina’s met uitslagen op teletekst stonden. Hierdoor duurde het te lang voordat de pagina’s met lossingen voorbij kwamen. Bij oudere toestellen is het niet mogelijk om zelf door te klikken naar een volgende pagina. Je moet dan steeds alle pagina’s afwachten voordat jouw lossing in beeld komt.

van txt naar web

Tijdens de vergadering is hierover door de kiesmannen gediscussieerd en zij hebben vervolgens het besluit genomen om voor het plaatsen van uitslagen een andere oplossing te zoeken. SBS6-text wordt alleen nog gebruikt voor lossingsberichten, belangrijke spoedeisende mededelingen en de uitslagen van de nationale/sectorale wedvluchten. De uitslagen van de andere wedvluchten worden voortaan geplaatst  op deze website.

Elke afdeling krijgt inloggegevens om zelf de uitslagen op de pagina voor de eigen afdeling te kunnen plaatsen. In de loop van volgende week neem een medewerker van kantoor contact op met de afdelingen om de uitvoering verder te bespreken.

Wij gaan er alles aan doen om dit in het weekend van 18 april werkend te hebben. We denken hiermee een goede en eigentijdse vervanging voor het vermelden van de uitslagen op teletekst gevonden te hebben.

F. Marinus
Bureaumanager NPO

Verslag van de FCI bijeenkomsten in maart 2015

Op 18, 19 en 20 maart 2015 heeft er een FCI congres in Halle België plaatsgevonden. Tijdens de diverse vergaderingen is een aantal zaken besloten en sommige onderwerpen zullen nog terugkomen op de agenda van oktober 2015.

logo fciCommissie Standaard

Conform het congres in Boedapest werd deze vergadering voorgezeten door Leo Mackaay 

(Nederland). Aan de training/opleiding tot FCI keurmeester werd in Boedapest door 12 personen deelgenomen. De FCI commissie informeert twee personen dat zij (nog) niet aan de voorwaarden van de FCI voldeden. De overige tien keurmeesters hadden het voortreffelijk gedaan en sommigen waren geslaagd. Degenen die deze cursus tweemaal met succes hebben afgelegd krijgen in oktober 2015 het officiële FCI-paspoort uitgereikt. Vanuit België was een voorstel gedaan om Internationale FCI-vignetten te verstrekken aan de FCI keurmeesters en dit werd met meerderheid van stemmen aangenomen.

Het ingediende voorstel van Portugal over de criteria jonge duiven om het aantal kilometers te verzwaren werd met grote meerderheid afgewezen. Zo ook het prijzen 1: 4  kreeg geen meerderheid, alsmede de punten te laten tellen als resultaatvlucht van de behaalde punten op een One loft race.

Het ingediende voorstel van de Spaanse Federatie om het aantal deelnemers op de marathon  terug te brengen naar 20 kon niet worden behandeld. Het voorstel was te laat ingediend en komt nu op de agenda voor de oktobervergadering 2015.

Bij het keuren op de Olympiade in Boedapest is voor het invoeren van de resultaten door de keurmeesters gebruik gemaakt van tablets. Achteraf bleek dat er niet genoeg informatie uit de data was te halen. Dit moet volgende keer anders. De Poolse delegatie gaat dit verder uitwerken en de opzet is om de software in drie wereldtalen  beschikbaar te krijgen. In oktober wordt een presentatie gegeven in Halle aan alle geïnteresseerde FCI-landen. In maart 2016 moet het programma gereed zijn.    

Nederland zal een voorstel indienen voor de FCI commissie Sport om de afstandscriteria voor alle categorieën met een min- en plustolerantie van 5% in te voeren, alsmede een tweede voorstel afstand  hart samenspel/afdeling. In samenspraak met de Olympiadecommissie wordt dit voorstel gemaakt. Wij verwachten daarmee recht te kunnen doen aan die leden die nu net tussen wal en schip vallen. Het blijft raadzaam dat de afdelingen bij het opmaken van hun vliegprogramma’s hier zelf al rekening mee te proberen te houden.

Commissie Sport

De Commissie Sport werd voorgezeten door Istvan Bardos (Hongarije). Er is een actieplan opgezet voor de komende twee jaren.  Over dit plan, en met name over de routing van de vaste voetringen, werd  uitvoerig gediscussieerd. Er is op het congres in Slowakije een akkoord gesloten dat er FCI-ringen, met enkele kleine randvoorwaarden, gebruikt moeten worden. In de vergadering van oktober 2014 is een commissie benoemd die plannen uitwerkt als het gaat over de financiële aspecten en routing van de opdrachten aan de leveranciers. Bijvoorbeeld de vraag of de landen zelf hun bestellingen gaan plaatsen of dat dit centraal wordt aangestuurd door de FCI, komt hierin aan de orde. Vertegenwoordigers uit de landen België, Duitsland en Nederland komen gezamenlijk met voorstellen op de vergadering van oktober 2015. De definitieve plannen zijn ruimschoots voor aanvang van de Olympiade in Brussel klaar. 

De bronzen kleurstelling 7616C voor de ringen van 2016 blijkt in het geheel onvoldoende leesbaar te zijn. Besloten is dan ook deze te wijzigen in blauw 638C. De rode kleur 185C voor 2017 geeft ook problemen met name voor mensen die kleurenblind/slechtziend zijn. Besloten is dat de ringenleverancier modellen voorlegt in een vijftal rode kleurstellingen. De kleurencyclus van 10 kleuren wordt teruggebracht naar vijf (geel – wit – blauw – rood en groen). In de federatie Spanje wil men dat  twee organisaties zelfstandig ringen bestellen en besloten is dat dit alleen door de erkende FCI lidstaat gedaan mag worden.

Verder is er net voor de vergadering een boekwerk van maar liefst 51 pagina’s over het elektronisch constateren aan iedere lidstaat gestuurd. De verschillende landen gaan ernaar kijken en de Commissie Sport komt binnen 3 weken met haar bevindingen.

Commissie veterinair

De Commissie veterinair werd voorgezeten door Hans–Joachim Nüsse (Duitsland). De opzet is dat alle dopingzaken in een aparte commissie komen. Op het congres in Boedapest heeft een aparte bijeenkomst plaatsgevonden over het onderzoek naar jonge duiven. Diverse landen hebben de FCI-enquête ingevuld. De heer Daniël Krajicek komt met de een eerste conclusies. De resultaten van het onderzoek zijn zeer interessant en de rapportage wordt aan de heer Menzel (Duitsland) beschikbaar gesteld. Verder is in het Europees parlement een veterinair deskundige uit Roemenië aanwezig. Aan de delegaties wordt gevraagd bij hun Nationale parlement, de partijen die zitting hebben in het Europees parlement, onze duivensport onder de aandacht te brengen. Voor de vaststelling van erfelijkheid wordt een voorstel gemaakt voor de eerstvolgende vergadering. Dr. Taras Vira (Oekraïne) wil een congres organiseren, waar de mogelijkheid is voor veterinaire deskundigen uit de hele wereld om te praten over diverse duivenonderwerpen. In de afgelopen jaren is een dergelijk congres in München geweest en daar zijn zeer  interessante onderwerpen aan de orde geweest. Het geheel wordt verder uitgewerkt en bekeken wordt of een en ander haalbaar is de komende jaren. Het wordt geagendeerd in het najaar.

Commissie Europa

Stefaan van Bockstaele (België) is de voorzitter van de Commissie Europa. In deze vergadering werd uitvoerig gediscussieerd over de grensgevallen van leden. België is het er pertinent niet mee eens dat Belgische leden, waarvan het coördinaat in België ligt, meespelen aan wedvluchten in Nederland. Aan de Franse zijde willen liefhebbers  zich aanmelden in België. Men wil dit geregeld hebben via de FCI. De vergadering heeft dit voorstel niet gesteund, maar wel aangegeven dat er tussen de landen afspraken moeten komen.

Commissie Statuten

Op het congres in Boedapest is besloten dat de heer Horst Menzel van Duitsland deze commissie de komende twee jaren onder de loep neemt. Hierbij komt ook de FCI-structuur en -Organisatie aan de orde. Zo is momenteel de zetel van de FCI in Zwitserland en is de voertaal Frans. Of dat zo moet blijven is de vraag. Als voorbeeld werd de FIFA genomen, daar zijn vier talen mogelijk maar de voertaal is Engels.  Dit zou voor de FCI organisatie een uitkomst zijn. Engels wordt door de meeste landen gesproken. We wachten met belangstelling datgene wat er gaat komen af.

Commissie Grand Prix

Deze vergadering werd voorgezeten door Ernest Rossi (Malta) In het seizoen 2015 stonden 15 One loft races gepland. In Halle stond er een overleg gepland met de Chinese delegatie en besloten werd voor het seizoen vier One loft races in China te organiseren. De commissie van de Grand Prix was zeer verheugd met deze aanvulling. In China zijn circa 850 One Loft races.

Er werd bij de ingeplande One loft races een aantal controles verscherpt. Zo zal de functionaris een stempel met signatuur van de voorzitter en speciale verzegeling voor de manden krijgen. Deze zullen t.z.t. aan iedere controleur worden meegegeven en het invullen van de checklist is dan ook een vereiste om die retour aan het secretariaat van de FCI te zenden.

Commissie Directeur

Deze werd door afwezigheid van de heer Tereso (Portugal) voorgezeten door Stefaan van Bockstaele. Hier werden alle, door de commissies, voorgestelde voorstellen goedgekeurd. De notulen van het Congres werden ter plekke uitgedeeld en er werd afgesproken dat deze in oktober 2015 op de agenda worden geplaatst. Voor de race in Roemenië 2015 hebben inmiddels meer dan 15 landen zich ingeschreven. Van de grotere landen ontbreken nog Polen en Nederland. Voor het organiseren van de Olympiade 2017 in Brussel zijn de voorbereidingen door onze zuiderburen in volle gang. Voor de Olympiade in 2019 hebben zich twee landen aangemeld namelijk Roemenië en Polen. De Roemeense delegatie wil het erg graag organiseren maar vindt dat de Polen het, vanwege een 100 jarig jubileum, moet organiseren. Zij trekken zich dan ook terug voor 2019, maar hopen dat zij het dan in 2021 toegewezen krijgen.  De sponsering op de FCI site is nog niet realiseerbaar, omdat er te weinig informatie op staat. In oktober worden nieuwe afspraken gemaakt. Ieder land wordt gevraagd een link op te geven die naar hun site verwijst. Verder zullen er diverse personen binnen de FCI gevraagd worden de site verder te voorzien van informatie.  Er zal getracht worden in oktober met professionele vertalingscabines te werken. De voorkeur gaat uit naar Frans, Engels en Duits. De proef wordt gedaan met de commissies Standaard – Sport en commissie Directeur.  De vergadering in oktober wordt vastgesteld voor 14 – 15 en 16 oktober.

Vice FCI president Leo Mackaay

Het seizoen gaat van start!

Collega duivenliefhebbers, het seizoen is weer begonnen. Koud, guur en veel wind. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor dit weekend een stuk beter. Wij in Friesland hebben afgelopen zaterdag de eerste trainingsvlucht weer gehad. Mijn zoon Willem en ikzelf klokten er 16 bij de eerste twintig in onze vereniging (273 duiven) en dat is toch een mooi begin. Een mooi begin na een moeilijk vergaderseizoen, dat wel.

Dirk Buwalda

PV

Ons bestuur en niet te vergeten de medewerkers van ons bureau hebben heel veel energie moeten  steken in procedures rond Pigeon Village (PV). Een maar niet eindigende idioterie is op ons afgekomen. De bodemprocedure die PV tegen ons heeft aangespannen loopt nog steeds. We hopen dat er binnen kort een uitspraak komt. Dan kunnen we eindelijk die rechtszaak afsluiten.

De arbiter heeft ook nog geen uitspraak gedaan betreffende de kwestie rond interpretatie van het contract, vermeende investeringskosten en vermeende niet geschreven afspraken in de ogen van PV. Bestuur en onze kiesmannen zitten op één lijn als het gaat om de aanpak van de problematiek met PV. Dat geeft vertrouwen en hoop. Er is met PV contact opgenomen door drie van onze kiesmannen. Dit na een besluit van de Algemene Ledenvergadering. De kiesmannen hebben een schriftelijke opdracht van bestuur NPO gekregen waarin wordt aangegeven bij PV te inventariseren welke oplossingen mogelijk zijn om de problemen op te lossen. Eind deze maand hopen wij weer bij elkaar te komen met onze kiesmannen om na te gaan welke weg we moeten volgen.

Naar een andere afdeling

Steeds nijpender wordt de problematiek rond verzoeken van liefhebbers om over te mogen gaan naar een andere afdeling. Dit speelt met name in de grensgebieden van de unieke werkgebieden. Dit punt is indringend besproken op de laatste Algemene Ledenvergadering. Als huiswerk hebben de kiesmannen meegekregen om per afdeling een plan te maken hoe ze de toekomst zien als het gaat om de indeling van de afdeling in samenhang met de buurafdelingen. Ons bestuur is er heilig van overtuigd dat binnen afzienbare tijd de 12 afdelingen tot het verleden behoren. Wij hopen dat dit in 2016 reeds het geval zal zijn met de afdelingen 5 en 12. Verder hopen en verwachten wij dat elk bestuur van een afdeling de afspraak ook nakomt. Kernpunten daarbij zijn herstructurering van  vlieggebieden, centralisatie en afstemming van vervoer en meer inspraak en zeggenschap van leden bij het lokale en landelijk beleid.  Grenzen zijn daarbij niet meer heilig.

Teletekst

Momenteel wordt veel drukte gemaakt over de zogenaamde teletekstmeldingen. Daarbij wordt op personen gespeeld. Dat hoort niet en is onfatsoenlijk. Als iedereen de vergaderverslagen van de Algemene Vergadering had gelezen dan heeft iedereen kunnen weten dat er een vergaderbesluit is genomen om het aantal pagina’s op teletekst fors in te korten om de eenvoudige reden dat de snelheid om de lossingberichten te kunnen raadplegen geweld werd aangedaan doordat er in veel gevallen meer dan 40 pagina’s vol stonden met uitslagen van wedvluchten. De Nationale en Marathonvluchten worden nog gemeld zoals het altijd is geweest, naast  bijzondere omstandigheden en lossingberichten. Verder kunnen alle afdelingen hun uitslagen melden op de NPO site. Dit als alternatief voor de teletekstvermelding. Niks aan de hand dus!! Alleen op een ander plek kijken.

IWB en Meteo

Ons bestuur hoopt dat we dit seizoen niet weer te maken krijgen met vluchten die niet door kunnen gaan. Maar we moeten reëel blijven. Als het moet en niet kan, dan vliegen we niet !! We hebben dit duidelijk opgenomen in een protocol met het IWB. Dit protocol hebben we met alle kiesmannen besproken en we zijn het roerend eens geworden. Dit seizoen hopen we samen met het IWB en de Meteo groep  te komen tot snellere en accurate berichtgeving rond het weer en de verwachtingen. Ons bestuur heeft alle vertrouwen in de deskundigheid van onze mensen. De belangen van de duif zijn primair.

Slachtduiven

Alle centrale hokken hebben van ons bericht gehad over het standpunt van het ministerie aangaande het inzamelen van duiven en de verwerking daarvan. Platweg gezegd komt het er op neer dat duiven die medicijnen zijn toegediend niet mogen worden geconsumeerd c.q. door centraal hokhouders mogen worden aangeboden aan de markt op straffe van sancties. Binnenkort heeft ons bestuur overleg met de centrale hokhouders hoe we hier mee om moeten en kunnen gaan en of er alternatieven voorhanden zijn.  Wij houden u op de hoogte.

Rest mij om u allen een heel goed vliegseizoen toe te wensen. Ik en mijn beide zonen Klaas en Willem zijn al weer vol vuur.

Franeker 6 april 2015

Dirk Buwalda, bestuursvoorzitter NPO.                               

Nieuwe look voor kantoor en receptie

Vandaag heeft het kantoor een metamorfose ondergaan. Geheel in de lijn van de nieuwe huisstijl en het nieuwe logo is het kantoor nu aan de buitenkant en aan de binnenkant nog meer herkenbaar.

Na hard werken hangt er een nieuw 'uithangbord' aan de voorzijde van het pand en een nieuw doek achter de receptie.
Door deze verandering krijgt het gebouw weer een mooie en modernere uitstraling.

De foto achter de receptie is gemaakt door Falco Ebben. 

Nieuwe ontvangst kantoor

Verslag van hokbezoek Thymo Lankhof bij Cor en Yvonne Kleijn

In 2011 ben ik begonnen met postduiven houden. Mijn opa en oma hadden sierduiven, maar ik wilde graag dat ik ze weg kon brengen, en dat ze dan terugkwamen.

Thymo Lankhof

Mede dankzij mijn opa kreeg ik in 2011 vier duiven van Cor en Yvonne Kleijn. Daar ben ik mee gestart.  Daarna ben ik via mijn moeders collega, Tom Romijn, bij de duivenvereniging Olympia in Zuidland gekomen. Tot nu toe heb ik steeds duiven gekregen van aardige mensen uit mijn vereniging.  

Inmiddels heb ik m’n eigen duivenhok  bij mijn opa in de schuur. Ik heb hem nu al zo ver uitgebreid dat ik twee afdelingen heb.  Eén voor de doffers en één voor duivinnen/jongen.

Op de Jeugddag in november in Houten, heb ik een hokbezoek gewonnen bij Cor en Yvonne Kleijn uit Middelharnis. Ik ging er samen met mijn opa naartoe. We werden heel aardig  ontvangen en zijn eerst wat wezen drinken.  Daarna ging ik in het hok kijken. Ik heb veel nieuwe dingen gezien en geleerd. Ook heeft Cor me veel geleerd over hoe een goed hok er uit moet zien. We zijn door heel zijn hok gelopen. Cor en Yvonne hebben mooie hokken met veel duiven.

Ik dacht dat ik één jonge duif zou krijgen, maar kreeg er veel meer. Ik kreeg zelfs hele kleintjes, die ik onder mijn eigen duif heb gelegd. Het gaat super goed met ze.  En ze groeien hard.

Bedankt Cor en Yvonne Kleijn, ik heb een leuke middag gehad.

Thymo Lankhof uit Oudenhoorn

Europees Kampioenschap in Mira

Op 19 september 2015 wordt het in Portugal weer het Europees Kampioenschap vervlogen. Op die dag kun je meedoen aan verschillende races, allemaal georganiseerd door de Portugese Bond. Als Nederlandse liefhebber kun je hieraan meedoen, want Nederland is lid van de FCI. Je moet je deelname wel zelf regelen.

Je kunt meedoen aan:

 • FCI Grand Prix van Portugal - competitie voor individuele liefhebber
 • Champions League - competitie voor individuele liefhebbers die zijn ingeschreven voor de Grand Prix of een van de Europese Kampioenschappen
 • Speed Race - competitie voor individuele liefhebbers 
 • Europees Kampioenschap - competitie van landelijke teams die landen vertegenwoordigen die lid zijn van de FCI
 • Europees Kampioenschap voor Jongeren - competitie van landelijke teams die landen vertegenwoordigen die lid zijn van de FCI
De jonge duiven kunnen nog tot 15 mei 2015 worden ingezonden.

Op het moment dat de duiven verzonden worden, moeten ze tussen de 30 en 45 dagen oud zijn. Ze moeten ongeveer 10 tot 15 dagen daarvoor zijn ingeënt tegen het paramyxovirus. Entingsdatum en het gebruikte vaccin moeten worden vermeld.

Je zelf het transport naar Portugal regelen of ze afgeven bij Natural in België. Hoe je dit precies doet lees je op de site over Mira 2015.

Hier kun je ook het aanmeldformulier voor de diverse races downloaden.

 

 

 

 

Gebruik teletekst

Op 29 april is door bestuur NPO aan de kiesmannen NPO een nieuw voorstel voorgelegd met betrekking tot het vermelden van uitslagen op teletekst. De kiesmannen hebben besloten om dit nieuwe voorstel niet aan te nemen. Het in november 2014 genomen besluit blijft dus ongewijzigd van kracht.

Dit houdt in dat er geen afdelingsuitslagen op teletekst geplaatst worden. Elke afdeling heeft op de site van de NPO een pagina om uitslagen te kunnen publiceren. 

Conflict afdeling 5 Zuid-Holland en De Kuststrook

Zoals u allemaal weet, bestaat er al geruime tijd een conflict tussen afdeling 5 Zuid-Holland en afdeling 12 De Kuststrook. Hier een weergave van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de stand van zaken nu in dit conflict.

Beide afdelingen opereren in het oorspronkelijke werkgebied Zuid Holland. Na  het formeren van de unieke werkgebieden heeft afdeling 12 via de rechter afgedwongen dat het een zelfstandige afdeling zou blijven.  Besloten is dat dit een eindig gebeuren zou zijn. Na vijf jaar zouden de afdelingen weer samengevoegd gaan worden tot één Zuid Holland. Deze termijn is verstreken en er is geen actie ondernomen om tot 1 afdeling Zuid Holland te komen.

Dit heeft ertoe geleid dat een klein aantal verenigingen al sinds drie jaar probeert van afdeling 12 weg te gaan.  Deze overgang is in de voorgaande jaren steeds afgewezen. Er is in beide afdelingen een commissie aan het werk gegaan om te werken aan een samenvoeging van beide afdelingen (De commissie 5 voor 12) . Ook hiermee kwam men niet verder en er werden gesprekken gevoerd met bestuur NPO.
Bestuur NPO heeft daarop beide afdelingen in november en december 2014 eerst afzonderlijk bij elkaar geroepen om te kijken of er een basis was om te komen tot volledige integratie.
Beide afdelingen hebben aangegeven dat er een basis was om in overleg tot  een oplossing te komen.

Het voornaamste punt van verschil was tot op dat moment volgens afdeling 12:
Afdeling 12: wil een groepslossing  (3 groepen ) tot 400 kilometer.
Afdeling 5:   wil groepslossing alleen op de vluchten met vrijdag inkorving.

Daarnaast waren er nog een paar geschilpunten die door iedereen als direct oplosbaar werden gezien.
Daarna werd met elkaar afgesproken dat de besturen van afdeling 5 en 12 en bestuur NPO rond de tafel zouden gaan zitten om tot een oplossing te komen waarbij de NPO als een soort van mediator zou gaan optreden.
Dit heeft geleid tot een drietal bijeenkomsten, waarbij na de eerste twee bijeenkomsten iedereen met een tevreden gevoel naar huis ging. Het leek erop dat we steeds dichter bij een oplossing kwamen. 
Tijdens het derde gesprek op 4 december jl. bleek al snel dat de door iedereen gewenste oplossing er niet kwam. Het hoogst haalbare op dat moment was een overeenkomst die staande de bijeenkomst is afgesproken. De overeenkomst zou de volgende dag op papier worden gezet en de afdelingsvoorzitters zouden deze overeenkomst ondertekenen en terugsturen naar bureau NPO.
Aldus is ook geschied waarbij afdeling 5 de overeenkomst een paar dagen later retourneerde dan was opgedragen. Er was wel in de brief vermeld dat de mondeling gesloten overeenkomst ook zou worden uitgevoerd door bestuur NPO als een van de afdelingen onverhoopt zou besluiten niet te tekenen.

 De gesloten overeenkomst (op 4 december 2014) luidde als volgt:  

 • Beide afdelingen hebben de intentie uitgesproken tot samenvoeging. Voor beide partijen geldt dat dan wel aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan.
 • Omdat men niet nader tot elkaar kon komen is met betrekking tot de leden besloten dat  voor individuele leden de afdelingsgrenzen opengesteld worden.
 • Dit houdt in dat individuele leden vrij over kunnen gaan van afdeling 5 naar afdeling 12 en van afdeling 12 naar afdeling 5.
 • Mochten er verenigingen zijn waarvan alle leden besluiten over te gaan naar de andere afdeling, dan kan de vereniging overgaan naar een andere afdeling.

 

Bestuur NPO heeft vervolgens de overeenkomst uitgevoerd. Om te controleren of alle
leden met de overgang akkoord waren, is besloten dat ieder lid van de vereniging moest tekenen dat hij over wilde naar de andere afdeling. Dit was voor bestuur NPO de enige mogelijkheid om uitvoering te geven aan de overeenkomst.

Vervelend in deze is dat op de site van afdeling 5 werd vermeld dat het niet nodig was dat ieder lid van de vereniging voor overgang zou moeten zijn. Men zou ook over kunnen bij een besluit dat met meerderheid van stemmen is genomen. Hetgeen niet was afgesproken.
Bestuur NPO is steeds blijven communiceren dat elk lid akkoord moest gaan met de overgang.
Dit hele traject heeft ertoe geleid dat uiteindelijk 7 verenigingen alle handtekeningen van de leden hebben aangeleverd voor overgang naar afdeling 5 en één vereniging voor overgang naar afdeling 12.

Aan de individuele leden van deze verenigingen is dispensatie gegeven door bestuur NPO en omdat het alle leden van de vereniging betrof, mochten ook de verenigingen over  
(conform de gesloten overeenkomst).
Dan waren er nog 6 verenigingen, waarbij soms één en soms meerdere handtekeningen ontbraken. Aan de leden van deze verenigingen is toen geen dispensatie verleend. Ze zijn wel in de gelegenheid gesteld de ontbrekende handtekening(en) alsnog in te dienen. Hiervan heeft nog één vereniging gebruik gemaakt en deze is op dezelfde manier verder behandeld als de eerste 7 verenigingen die overgegaan zijn. 
Op 9 februari jl. heeft zich nog een vereniging aangemeld die alsnog overgang wilde naar afdeling 5.  Deze aanvraag ging niet vergezeld van de benodigde handtekeningen.

In de tussentijd  hebben diverse personen de kwestie voorgelegd aan  het Tucht- en Geschillencollege NPO. (de 5 verenigingen, waarvan in eerste instantie ook nog de laatst overgegane vereniging deel uitmaakte, alsook afdeling De Kuststrook). 

De 5 verenigingen beriepen zich op het verenigingsrecht waarbij  in hun optiek bij meerderheid van stemmen besluiten konden worden genomen. 
De Kuststrook wilde dat de overeenkomst nietig zou zijn of vernietigd zou  worden.

Het Tucht- en Geschillencollege was van mening dat de overeenkomst voorgelegd zou moeten worden aan de Algemene Vergadering NPO. Bestuur NPO heeft aan de Algemene Vergadering NPO instemming gevraagd met het gevoerde beleid. Geen een van de 12 afdelingen is opgestaan om aan te geven hieraan geen instemming te kunnen geven. 
Het Tucht- en Geschillencollege NPO vond tevens dat voor de verenigingen, waarvan niet alle handtekeningen ontvangen waren, niet gold dat dit geen unaniem besluit was en dat zij dus alsnog over konden naar afdeling 5.

Afdeling 12 de Kuststrook is tegen beide uitspraken in beroep gegaan. 
Vervolgens heeft het Beroepscollege op 8 april 2015 uitspraak gedaan en heeft besloten dat de situatie van vóór 4 december 2014 moest worden hersteld. Dit hield in dat alle verenigingen, die overgegaan waren, terug moesten naar de afdeling waarvan zij vóór
4 december lid waren.

Bestuur NPO heeft dit op 9 april aan de betreffende verenigingen en de betrokken afdelingen gemeld.  Op 10 april is er nog eens een brief uitgegaan om een en ander nogmaals te verduidelijken.

Na het eerste weekend bleek dat beide afdelingen het besluit van het Beroepscollege niet hadden uitgevoerd.

Bestuur NPO heeft dan ook op 16 april beide afdelingen bericht dat de leden van hun afdeling niet kunnen deelnemen aan de nationale kampioenschappen 2015. Na deze brief heeft de afdeling De Kuststrook zich gehouden aan de uitspraak van het Beroepscollege NPO en afdeling 5 niet. Dit heeft ertoe geleid dat de duiven van één vereniging in één weekend niet zijn meegenomen.

Bestuur NPO is op grond van artikel 43 van het Huishoudelijk Reglement  verplicht bij het niet naleven van een uitspraak maatregelen te treffen om naleving van de uitspraak af te dwingen.

Wat zijn de maatregelen die genoemd zijn: 

 • Intrekken van lossingsvergunningen.
 • Intrekken van erkenningen en toekenningen van rechten door Bestuur NPO
 • Het verbod tot deelneming aan alle of bepaalde wedvluchten en de Nationale Manifestatie.
   

De maatregelen, op 16 april genomen, zijn ter kennis gebracht van de Aanklager NPO die, naast de door Bestuur NPO opgelegde maatregelen, ook nog maatregelen kan treffen.
De Aanklager heeft de aangedragen zaken geseponeerd met de opmerking dat Bestuur NPO eerst zelf alle mogelijke maatregelen moet nemen, alvorens hij iets kan gaan doen.

 Verder heeft afdeling De Kuststrook bij de Aanklager een zaak aangebracht tegen Bestuur NPO omdat afdeling De Kuststrook vindt dat Bestuur NPO niet actief genoeg het naleven van de uitspraak van het Beroepscollege handhaaft.

Bestuur NPO heeft op 6 mei met forse tegenzin besloten van afdeling 5 de lossingsvergunningen in te trekken. Die forse tegenzin komt niet voort uit het feit dat Bestuur NPO het niet eens zou zijn met de uitspraak. Bestuur NPO heeft daar geen mening over. De forse tegenzin komt voort uit het feit dat zo veel liefhebbers nodeloos gedupeerd worden.

 Wat zijn formeel de consequenties voor de leden van afdeling 5:  

 • Er is geen lossingsvergunning, dus de afdeling 5 mag geen duiven vervoeren.
 • Er mogen geen uitslagen berekend worden.
 • De leden worden niet opgenomen bij de nationale kampioenschappen.

 

Simpel gezegd is er voor de leden van afdeling 5 geen concours zolang afdeling 5 de
duiven van de 13 verenigingen blijft vervoeren.

Verder is er door afdeling 5 nog een mogelijkheid tot  bemiddeling aangeboden door
een externe sportrecht deskundige. Dit is door de Kuststrook geweigerd.

Voor afdeling 5 zijn er twee mogelijkheden om de uitspraak van het Beroepscollege van 
tafel te krijgen:

 • Herziening aanvragen bij het Beroepscollege NPO
 • De stap naar de burgerrechter, al of niet in kort geding. 

Tot op heden heeft Bestuur NPO  nog geen bericht ontvangen of een van beide stappen of wellicht beide stappen genomen zijn. 

Al met al voor Bestuur NPO een zeer onverkwikkelijke zaak. Bestuur NPO staat met de
rug tegen de muur.
In onze organisatie hebben we met elkaar afgesproken dat er een intern rechtssysteem 
moet zijn, nl. het Tucht-en Geschillencollege en het Beroepscollege. In deze kwestie negeert afdeling 5 de uitspraak van het Beroepscollege volledig. Alleen externe rechtspraak (en wellicht een aanvraag tot herziening van de uitspraak van het Beroepscollege) is nu nog in staat om hierover een oordeel te vellen. Ons bestuur vindt dat dit alle perken te buiten gaat. Het geheel wringt des temeer nu we al weer een maand vliegen.

Op dit moment weten wij als Bestuur NPO niet wanneer en hoe deze kwestie wordt opgelost. We moeten vooralsnog de rechtsgang afwachten.          

Veenendaal, 8 mei 2015 

Namens Bestuur NPO

F. Marinus
Bureaumanager NPO

Jubileumactie van Centraal Hok in Oudenbosch

Afgelopen zaterdag 9 mei was een speciale dag voor Centraal Hokbeheerder De Heijde in Oudenbosch. Zijn hok bestond op die dag 25 jaar.

Natuurlijk heeft de NPO hem gefeliciteerd met dit jubileum, maar de eigenaar heeft zelf ook een leuke actie bedacht. Alle duiven die deze maand bij hem worden gebracht, kunnen door de eigenaar tot en met 14 juni gratis opgehaald worden. 

Hoewel we altijd hopen dat zoveel mogelijk liefhebbers hun duif ophalen, is dit nog een extra reden om het niet te laten!

De postduivensport op de erfgoedlijst

De NPO is aan het bekijken of zij gaat proberen om de postduivensport op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed te krijgen. Op deze lijst staan waardevol geachte Nederlandse tradities. De lijst wordt opgesteld door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Het idee om de postduivensport op deze lijst te krijgen, komt van Hub Wetzelaer van de ZLU. Hij legde het idee voor aan het bestuur van de NPO en samen met Frank Marinus en Carmen van Schaijk, medewerkers van de NPO, bezocht hij een aantal weken een informatiebijeenkomst bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Wanneer een aanvraag wordt ingediend en goed wordt onderbouwd, is de kans groot dat de postduivensport aan de lijst wordt toegevoegd. Bestuur NPO besluit binnenkort of deze toevoeging zinvol is en of de aanvraag ook wordt gedaan.

Wat is immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed zijn tradities en rituelen die belangrijk zijn en niet verloren zouden moeten gaan. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed. Je kunt immaterieel erfgoed niet conserveren en restaureren, zoals monumenten, archiefstukken en museumvoorwerpen. Maar ook in deze tijd moeten de tradities en rituelen nog betekenis hebben. Het is belangrijk dat ze met hun tijd meegaan. Doen ze dat niet, dan verdwijnen ze. Ze worden gezien als schakel tussen heden, verleden en toekomst.

Een aantal voorbeelden van tradities die al op de lijst staan zijn de Nijmeegse Vierdaagse, het carbidschieten in Drenthe en de Passiespelen in Tegelen.

Trek nu al je plan voor de Olympiade van 2017

De volgende Olympiade wordt in 2017 in het Belgische Brussel gehouden in het weekend van 28 en 29 januari! Topduiven uit de hele wereld komen hier bij elkaar om te strijden om de Olympische titel. Zowel in de sport- als in de standaardklasse kun je in diverse categorieën een belangrijke internationale prijs halen.

Het lijkt nog ver weg, maar de vluchten die achter de rug zijn, kunnen al van belang zijn! Wil je een betere kans maken, dan moet je nu al je plan trekken.

Kijk maar eens naar de voorwaarden. In de categorieën A en B van de sportklasse heb je misschien al een duif die goed gepresteerd heeft. En deze duif kan bijvoorbeeld ook best in aanmerking komen voor de Allround-klasse.

Bekijk of je het aantal kilometers wel haalt en voldoen de vluchten waarbij de duif goed gepresteerd heeft aan de voorwaarden voor wat betreft aantal duiven en deelnemers? Hier kun je anders met vluchten die nog komen en anders in het seizoen 2016 nog bijsturen.

Of misschien heb je een hele mooie duif die nu ook al goed gepresteerd heeft. Die kan best wel eens in aanmerking komen voor deelname aan de standaardklasse.

Kijk in ieder geval even naar de voorwaarden van zowel de sportklasse als de standaardklasse


Hokbezoek bij Michel Verweij en Peter de Haan

Op de NPO jeugddag in Houten, waar ik met mijn coördinator Ivo naartoe ben gegaan, heb ik een loting voor een hokbezoek bij Michel Verweij en Peter de Haan gewonnen. Donderdag 16 april ben ik naar de liefhebbers toegegaan.

Hallo, mijn naam is Stan Collé en ik ben 17 jaar oud. Ik participeer inmiddels bijna een jaar in de duivensport en vind het tot nu toe heel erg leuk. De leukste periode tot nu toe vind ik de kweek, aangezien ik nog niet met hele verre vluchten heb meegedaan omdat ik late jongen heb. Ik ben begonnen met een promohokje van de NPO om te kijken of ik het leuk vond. Dit bleek zo te zijn en ik ben samen met mijn opa begonnen aan de bouw van een groter hok. Van de resultaten van mijn jaarlingen verwacht ik niet al te veel, omdat ik vorig jaar natuurlijk niet gelijk de beste heb gekregen. In mijn huidige jongen duiven heb ik echter meer vertrouwen, want die heb ik gekregen van een aantal aardige en goede liefhebbers. Mijn hok kun je zien op de foto, hij is verdeeld in twee afdelingen van 1,20 meter lang en 1,20 meter breed. In het linker hok zitten mijn broedhokken met doffers en in het rechterhok mijn 20 jonge duiven. Verder heb ik nog een los deel in de schuur waar mijn duivinnen in zitten.

Op 16 april bezocht ik, samen met mijn opa, de liefhebbers Michel Verweij en Peter de Haan. Toen we binnenkwamen hebben we met z’n allen wat gedronken en gepraat over de sport. We hebben gepraat over veel dingen, zoals ziektes, het juiste weer om duiven af te richten en veel meer interessante dingen. Ik heb ook een paar tips gekregen en heb veel van deze ervaren mannen geleerd. Het zijn goede duivenliefhebbers die vele prijzen hebben gewonnen, daar kwam ik wel achter toen ik de  prijzenkast keek! Na het gesprek hebben we even een paar jongen duiven bekeken en heb ik er zelfs twee mee naar huis mogen nemen!

Stan3

Ik vond het een super informatieve en gezellige dag die ik zeker niet zal vergeten en ik bedank Peter en Michel hiervoor. Ik vind het goed van de duivenliefhebbers en de NPO dat ze jonge mensen betrekken bij de sport want ik zou het jammer vinden als de sport verloren zou gaan.

Groetjes Stan

Algemene Vergadering op 2 juni a.s.

Dinsdag 2 juni wordt een Algemene Vergadering NPO gehouden. Alleen degenen die voor deze vergadering uitgenodigd zijn, kunnen hierbij aanwezig zijn.

Genodigd voor deze vergadering zijn:

 • Bestuur NPO
 • Kiesmannen NPO
 • Juridisch adviseurs NPO
 • Bureaumanager NPO

Wanneer een kiesman verhinderd is mag deze zich laten vervangen door de reservekiesman. Dit moet wel vooraf worden gemeld bij het bureau in Veenendaal.

De vergadering begint om 20.00 uur en wordt gehouden in Van der Valk Hotel Veenendaal.

Agenda

Deze avond komen de volgende punten aan de orde:      

 1. Opening
 2. Appèl der kiesmannen
 3. Verzoek van 6 kiesmannen om het punt omtrent de afdelingen 5 en 12 in beslotenheid te behandelen.
 4. Vaststellen van de unieke werkgebieden, dit als vervolg van de op 9 maart 2015 door de A.V. goedgekeurde overeenkomst tussen Bestuur NPO en de Afdelingen 5 en 12.
 5. Eventueel hieruit voortvloeiende zaken of aanvullingen hierop.
 6. Verzoek van bestuur NPO om het punt met betrekking tot PV in beslotenheid te behandelen.
 7. Pigeon Village
 8. Sluiting 

Wie is de eigenaar?

Half april is een duif gevonden met een ring uit 1985. Van dat jaar wordt geen administratie meer bijgehouden, maar degene die de duif heeft opgevangen wil graag de eigenaar vinden.

Het gaat om ringnummer NL 1985-212871.

Is dit jouw duif of weet je van wie de duif is? Neem dan contact op met de vinder via telefonnummer (0592) 613002.

Op bezoek bij Gert-Jan Beute

En toen was het eindelijk zover ik reisde vrijdag 10 april af naar Drenthe. Ik had een hokbezoek gewonnen op de duivenbeurs in Houten bij Gert-Jan Beute. We werden er heel gastvrij ontvangen.

Hokbezoek Beute2Wat kan die meneer leuk vertellen over zijn duiven.
Ik heb die morgen veel nieuwe weetjes geleerd, over duiven, die ik nog niet wist.

Gert-Jan Beute liet me zijn hokken zien, nog gebouwd door zijn vader.
En Henkie, zijn superduif, die de duiven het hok in lokt. Geweldig, die wil ik zelf ook nog wel eens aanschaffen.

Toen Ik bijna naar huis ging kreeg ik nog enkele spullen van hem mee.
En een duif, de vader van de moeder van deze duif had Beute cadeau gekregen en heet ‘Het Kado’, rare naam voor een duif.

Ik moest maar een leuke naam voor deze duif verzinnen.
Catootje noem ik haar nu. Ik hoop dat ze het net als haar voorouders heel goed gaat doen.
Dus kijk ik al uit naar de jonge duivenvluchten.

Groetjes Jan Wever uit Oosterzee

Kleuters van basisschool ‘Op stap’ maken kennis met de postduif!

Wout de Vries bracht op 28 mei een bezoek aan de groepen 1 en 2 van basisschool ‘Op Stap’ in IJsselstein. Hij vertelde hier over de postduivenliefhebberij.

Basisschool Op Stap

Met heel veel aandacht luisterden de kinderen naar het verhaal. Ook de leerkrachten waren enthousiast over het bezoek. Natuurlijk waren de door de NPO ter beschikking gestelde pennen, stickers en kleurplaten een schot in de roos. 

Een zeer geslaagde manier om de jeugd voor de liefhebberij te interesseren!

Basisschool Op Stap2

Publicatie naar aanleiding van de extra (besloten) Algemene Vergadering NPO

Op 2 juni is er een extra besloten vergadering geweest op verzoek van zes kiesmannen van de afdeling 5, 7 en 11. Hun agendapunt was de kwestie tussen afdeling 5 en 12. De kiesmannen van afdeling 7 en 11 hadden de vergadering een voorstel gedaan om voor deze kwestie een status-quo in te stellen. Deze status-quo zou inhouden dat de verenigingen, die nu bij afdeling 5 deelnemen aan wedvluchten, dit voor het hele seizoen 2015 zouden blijven doen.

Daarnaast zou er een commissie benoemd worden die voor eens en altijd een oplossing gaat zoeken voor bovengenoemd probleem. 
Deze status-quo is niet in overeenstemming met de laatste uitspraak van beroepscollege NPO. Dit was ook de reden dat voorstel langdurig werd besproken.

Aan de orde is ook gekomen dat er door afdeling 12 een kort geding is gestart tegen het bestuur van afdeling 5. Dit kort geding dient op vrijdag 5 juni in Den Haag.
Het voorstel van de kiesmannen van 7 en 11 is in stemming gebracht.  Er is, hangende het kort geding van 5 juni, een principe besluit genomen.
Het voorstel is met 12 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 1 onthouding aangenomen.

Het voorstel zal in praktijk gebracht worden, afhankelijk van de uitspraak in kort geding. 
De commissie die in overleg met alle partijen tot een oplossing moet komen zal voor 1 juli benoemd en gestart moeten zijn. 

Verder zijn de door bestuur NPO genomen maatregelen nog besproken.  Bestuur NPO was niet bij machte om deze in te trekken. Dit omdat deze voorliggen bij het tucht- en geschillencollege NPO.

De leden van afdeling 5 kunnen deelnemen aan de nationale wedvluchten.  Er is geen sanctiemaatregel in deze genomen door bestuur NPO.

Bestuur NPO

Posters Nationale Concoursen

Alle verenigingen hebben weer een poster ontvangen met daarop alle gegevens van de Nationale Concoursen van dit jaar. Er is nog een klein aantal over en deze worden gratis verstuurd aan degenen die als eersten een e-mail sturen.

Poster NC 2015

 

 

 

 

Wil je een exemplaar, met je lidnummer, naam en adresgegevens.

Op=Op

Het lossen van marathonvluchten

De marathonvluchten beginnen weer. Op de Algemene Vergadering NPO van 31 januari van dit jaar is gesproken over de middaglossingen van deze vluchten. De Algemene Vergadering NPO heeft toen de volgende regels aangenomen:
 1. De geplande marathonvluchten worden altijd ingekorfd, ongeacht de weersvooruitzichten. Alleen door de overheid opgelegd verbod zal het mogelijk maken om niet in te korven. Denk hierbij aan situaties als de vogelgriep. 
 2. De geplande middaglossingen blijven op de eerste twee dagen (vrijdag en zaterdag) een middaglossing. Vanaf de derde dag (zondag) kan  worden besloten om de duiven eerder te lossen indien de weersvooruitzichten dit nodig maken.
 3. De Nationale Lossingscommissie kan besluiten om de duiven op een andere losplaats dan gepland te lossen. Dit kan vanaf de eerste (vrij) dag. Het uitgangspunt daarbij is wel dat de afstand ongeveer gelijk zal blijven.
 4. Als maandag volgens de Nationale Lossingscommissie niet kan worden gelost dan draagt de Nationale lossingscommissie de duiven weer over aan de afdelingen.

 Bestuur NPO

 

Nationale Kampioenschappen anders in 2015

Dit jaar veranderen de Nationale Kampioenschappen. Hokkampioenschappen kennen we bijvoorbeeld niet meer. Hiervoor in de plaats komen er aangewezen en onaangewezen kampioenschappen.

In een overzicht is te zien hoeveel vluchten voor welke categorie tellen. De data waarop de vluchten moeten worden gehouden staan vast en staan ook genoemd in het overzicht. Voor de duidelijkheid: vluchten in een categorie gehouden op een andere datum tellen niet mee.

De zaak Brands in het kort toegelicht

Op 10 juni jl deed de rechtbank uitspraak in de zaak Brands. De zaak had betrekking op het niet klasseren van de duiven van de heer Brands op de wedvlucht Bergerac van 4 augustus 2013. De rechter stelde de NPO in het gelijk.

Bij het afslaan van een vlucht heeft de verenigingsfunctionaris per ongeluk de verkeerde vlucht afgeslagen. De vlucht van Bergerac wordt op 3 augustus 2013 afgeslagen terwijl de duiven op 4 augustus aankomen.

Van de aankomst wordt door de vereniging toch een constatering gemaakt. Op de uitdraai staan ringnummers, nummers van de elektronische ringen, aankomsttijden van de duiven. De geheime code is niet uitgelezen.

Op 7 augustus 2013 diskwalificeert Bestuur NPO de heer Brands omdat zijn duiven door het elektronisch constateersysteem niet worden herkend als zijnde ingekorfd voor de vlucht A31 Bergerac. De heer Brands gaat hiertegen in beroep bij het Tucht- en Geschillencollege.

Op 23 oktober 2013 doet het Tucht- en Geschillencollege uitspraak en vernietigt het besluit van Bestuur NPO. Het College is van mening dat het Bestuur op onvoldoende en onjuiste gronden besloten heeft tot diskwalificatie. Bovendien is het niet redelijk en billijk dat de heer Brands de dupe wordt van een fout van de functionaris van zijn vereniging.

Bestuur NPO gaat hiertegen in beroep bij het Beroepscollege NPO.

Op 18 december 2013 doet het Beroepscollege uitspraak en vernietigt de uitspraak van het Tucht- en Geschillencollege. Zij isvan mening dat de reglementen duidelijk zijn. De uitdraai voldoet niet aan het gestelde in artikel 203 lid a van het Wedvluchtreglement. Het Beroepscollege betreurt de gang van zaken voor de heer Brands, maar houdt zich aan de regels.

De heer Brands gaat vervolgens naar de rechtbank en vordert:

 1. te bepalen dat NPO de uitslag van het Nationaal concours Bergerac 2013 aanpast, in die zin dat de prijswinnende duiven van Brands alsnog in deze uitslag worden opgenomen, op verbeurte van een dwangsom,
 2. te bepalen dat NPO de door Brands geleden schade dient te vergoeden, nader op te maken bij staat.
 3. met veroordeling van NPO in de (buitengerechtelijke) kosten

De rechtbank heeft overwogen dat een vereniging een grote mate van vrijheid heeft in het opstellen van eigen spelregels. De rechter kan slechts marginaal toetsen of het besluit van het Beroepscollege redelijk en billijk is. Pas als het houden aan de uitspraak onaanvaardbaar is,  zal een rechter ingrijpen.

De rechter is van mening dat de uitspraak van het Beroepscollege uitgaat van een strikte toepassing van het Wedvluchtreglement. Het feit dat zij in haar motivatie niets zegt over de specifieke omstandigheden van de heer Brands en de afweging van zijn belangen ten opzichte van die van een strikte naleving van het Wedvluchtreglement, maakt niet dat de uitspraak in strijd is met de redelijkheid en billijkheid.

Daarom wijst de rechtbank de vorderingen af, veroordeelt de heer Brands in de proceskosten en verklaart dit vonnis voor wat betreft de kostenveroordeling uitvoerbaar bij voorraad.

Insturen bestanden nationale wedvluchten

Afgelopen weekend was de eerste nationale/sectorale wedvlucht van dit seizoen vanuit St. Vincent. Als ik dit schrijf is het inmiddels donderdag en zijn wij nog niet in het bezit van de juiste bestanden die bij de drukker aangeleverd kunnen worden.

Om er zeker van te zijn dat er geen fouten in de te verzenden uitslag staan, is het van essentieel belang dat ter controle de nationale inkorflokalen de D- en W bestanden ook sturen aan de NPO. Het e-mailadres dat hiervoor ter beschikking staat is nationaleconcoursen@npoveenendaal.nl.

Wij vinden het vervelend dat u er steeds aan moeten denken om op meerdere plaatsen in te sturen. Gezien de situatie rekenen wij op uw begrip.

namens bestuur NPO,
Frank Marinus
Bureaumanager NPO

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.