Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Winnaars Châteauroux Sect. 4 Dooitze en Jelle van den Berg, Lemmer

Winnaars Châteauroux Sect. 4 Dooitze en Jelle van den Berg, Lemmer

Voor de 1e Nationaal Châteauroux Sector 4 moest ik dit keer bellen naar Lemmer, provincie Friesland. Het mooie plaatsje wat gelegen is nabij het IJsselmeer en bekend staat om haar schaatsicoon Rintje Ritsma. In Lemmer bedrijven de Combinatie D. en J. van den Berg fanatiek de duivensport. Dooitze en Jelle, de zoon, vliegen nu 3 jaar samen en naar volle tevredenheid.

Het maakt de verzorging een stuk makkelijker verteld Dooitze. Nu Jelle op het voorgezet onderwijs zit is het ook soms passen en meten omdat Jelle niet meer op een vast tijdstip thuis is. Maar dit is detail! Dooitze is ook nog eens een fanatiek voetbal trainer/coach die, zeker in het begin van het seizoen, op de Zaterdagen meestal op het voetbalveld te vinden is. Dan neemt Jelle de honneurs waar en ontvangt de duiven bij aankomst van de vluchten en verzorgd ze geheel zelfstandig. Het gaat om de beleving die je kan hebben als vader en zoon er samen voor staan en dat is de duivensport op een zo hoog mogelijk niveau bedrijven.

In de week vooraf aan Châteauroux was Dooitze er niet helemaal gerust op en liet de duiven voor de zekerheid even nakijken bij Nanne Wolf. Deze vond inderdaad een hele lichte luchtweginfectie en schreef een behandeling voor van 3 dagen. Gelukkig reageerden de duiven hier positief op en werd de conditie beter. Op de woensdag worden meestal de duiven nog even voor een trainingsvlucht weggebracht op een afstand van ongeveer 35 km om vervolgens een uurtje bij elkaar te blijven. Op deze manier hoef je de duivinnen niet te tonen voor de vlucht. Dit ritueel werd voor Châteauroux overgeslagen. In plaats ervan kregen de doffers voor de inkorving voor een uur hun duivin te zien. Wellicht heeft dit bijgedragen aan het winnen van de Nationale vlucht Châteauroux Sector 4.

Op Zaterdagochtend was het al snel duidelijk dat de duiven in Châteauroux om 7.25 uur gelost waren. Dooitze en Jelle hadden ook nog de jonge duiven mee op Gennep. De voorbode was goed, want de jonge duiven speelde in de vereniging 1 t/m 8.

Dooitze en Jelle hadden inmiddels op Compuclub Live gezien dat er hoge snelheden werden behaald door de duiven in de voorvlucht. De duiven zouden in Friesland, volgens de kenners, niet voor 14.30 uur thuis kunnen zijn.
De vrouw van Dooitze hing nog net even snel de was op. Deze hangt voor het hok van de oude duiven. Op het moment dat ze daar mee bezig was scheerde er een duif rakelings over de waslijn het hok in. Dooitze en Jelle zagen het gebeuren maar dachten dat het nog een jonge duif was van Gennep. Wel vreemd dat deze dan bij de oude duiven naar binnen gaat, vroegen Dooitze en Jelle zich nog  af.

Door een snelle blik op het constateersysteem zag Dooitze, tot zijn grote schrik, dat het een duif was van Châteauroux. Het was de NL16-4282482 die geconstateerd werd om 14.19.05 en behaalde een gemiddelde snelheid van 1762.740. Stijf van de spanning heeft Dooitze de duif gemeld bij NIC Balk waar gelijk gemeld werd dat het de eerste melding was. Nu was het wachten geblazen op de achterhand. Daar zitten nog een aantal zeer goede spelers die ook enorm uit kunnen halen op dit soort vluchten. Gelukkig was dit voor Dooitze en Jelle niet het geval en wonnen ze Nationaal Châteauroux Sector 4 van 6.294 duiven in concours.

Na dit feit ging natuurlijk het feestgeruis beginnen en dit duurde, duurde en duurde maar door. Een wonder dat je dit een keer mee mag maken, aldus Dooitze.

Indien naam van de duif en naar wie deze vernoemd is en waarom?

De winnende duif draagt de toepasselijke naam “De Châteauroux” . We hoeven denk ik ons niet af te vragen waar deze naam vandaan komt. Wat wel leuk om te vermelden is het volgende. Op de Nationale Manifestatie won Jelle een hokbezoek bij Anne van Meerkerk uit Beets. Na dit hokbezoek kreeg Jelle een doffer mee naar huis, die goed gepresteerd had, maar bij Anne niet wilde koppelen. Jelle was de hemel te rijk en nam deze doffer mee naar huis. De moeder van deze duif is verkregen bij Combinatie Lelieveld-Van der Locht. Laat deze doffer en deze duivin nu de ouders zijn van de winnende doffer vanuit Châteauroux! Zo zie je maar, goede duiven krijg je en moeten je gegund worden. 

Bekijk hier de stamkaart van de 'De Châteauroux'

Welke andere prijzen heeft de winnaar al gevlogen?

Dat de “De Châteauroux” uit het goede hout was gesneden liet hij eigenlijk al zien op de jonge duivenvluchten. Hij was in 2016 al een van de beste jonge duiven van het hok Van de Berg en de vereniging. Gelukkig heeft hij de verwachtingen nu echt waar kunnen maken. Er wordt nog veel verwacht van deze geweldenaar in de toekomst. 

Op welk spelsoort is de winnaar ingekorfd?

Bij Dooitze en Jelle worden de duiven op dubbelweduwschap gespeeld. Puur op de jaloezie van de duivinnen. Zoals al eerder geschreven heeft elke doffer 2 duivinnen die moeten strijden voor de aandacht van de doffer. Als dit systeem goed uitgevoerd wordt, zijn het net kleine vechtmachines die duivinnen. Oei, oei wat kunnen die duivinnen fel zijn tegen elkaar. Dit komt uiteraard de prestaties ten goede. Er dient wel opgelet te worden dat de doffers, bij thuiskomst van een vlucht, altijd een van de 2 duivinnen thuis zijn. Anders is het snel afgelopen met de prestaties van de doffers.

Om welke reden is er voor deze spelsoort gekozen?

Voor dit systeem is gekozen omdat Dooitze klein behuisd is en maar een klein hok tot zijn beschikking heeft. Zo kan je toch met redelijk wat duiven spelen op een iets kleiner hok. Daarnaast is het Jaloeziespel een schitterend spel om te spelen met de duiven wat kan leiden tot zeer gemotiveerde duiven. 

Welke voorbereidende vluchten heeft de winnaar gevlogen. Waarom dit programma?

De 1e week januari worden de duiven gekoppeld. Het doel is om de vliegers de eieren van de kwekers te geven en uit te broeden. Als de jongen van deze ronden een dag of 18 a 20 zijn gaan deze met de duivinnen naar het jonge duivenhok. Na een periode van 2 weken wordt de 2e ronde duivinnen gekoppeld aan de doffers en deze mogen alleen 2 eieren leggen en worden snel weer weggehaald en gescheiden. Vanaf dat moment zitten alle duiven op weduwschap. De voorbereiding op het vliegseizoen kan dan beginnen. Voordat de duiven ingekorfd worden op de eerste Vitessevlucht worden ze 4 keer weggebracht. Alle duiven krijgen, afhankelijk van het programma, 4 Vitessevluchten en 2 Midfondvluchten tot aan de eerste Eendaagsefond vlucht. Vanaf dat moment worden de doffers om de 2 weken gespeeld. In principe gaan de duivinnen elke week mee op een vlucht. 

Heeft u nog een laatste advies voor ons om ook zo’n prachtig resultaat te kunnen behalen?

Goede adviezen zijn altijd lastig volgens Dooitze. Het is net wat je wil bereiken met je hobby. Maar er zijn 3 zaken belangrijk; begin met goede duiven, zorg voor een goed hok en zorg goed voor de duiven. Het systeem wat je speelt is niet zo belangrijk. Als het maar past bij de liefhebber.

Waar, welke club en locatie, heeft u ingekorfd en afgeslagen?

Dooitze en Jelle zijn lid bij PV Lemmer en dit al 19 jaar. Althans, Dooitze. Jelle, gezien zijn leeftijd iets korter. PV Lemmer is een mooie en gezellig kleine club waar nog 16 spelende programmaspelers actief zijn. Het inkorven en de computer zijn de werkdomeinen van Dooitze en Jelle in de vereniging. Dit doen ze met veel plezier!. Voor het inkorven van de Nationale vluchten dient er uitgeweken te worden naar NIC Balk. Een prachtig inkorfcentrum waar hard gespeeld wordt en rust op een geweldige organisatie die de liefhebbers centraal stellen. Dit bleek ook wel na de overwinning van Châteauroux. Een geweldig feest werd er gebouwd, prachtige bos bloemen en een op maat gesneden speeds van de voorzitter. Zo hoort het en zo moet het. De liefhebbers centraal!

Hoe staat de sport in uw gezin? Hoe helpen uw familieleden bij het beoefenen van de duivensport. Hoe kijken kinderen naar de sport? Zijn zij actief? Zo nee, waarom niet?

De duivensport binnen de familie Van de Berg is echt een Vader en zoon gebeuren. De vrouw van Dooitze (Catharina) heeft niet veel op met duiven maar vindt het geweldig als zij 2 van haar mannen ziet genieten van de duiven. Hier wordt ze zelf ook blij van. De overige 2 kinderen (Hessel en Nienke) hebben ook niet veel met de duiven en volgens Dooitze zit hier geen potentiele duivenliefhebber bij. 

Hoe promoot u zelf de duivensport?

Het promoten van de duivensport is een moeilijk ding. Waar begin je en wanneer doe je het goed. Uiteraard wordt er geprobeerd liefhebbers onder elkaar te helpen met duiven of een duivenbon. Maar hoe bereik je een potentiele doelgroep waar nieuwe duivenliefhebbers uit voortkomen. Is en blijft een lastig ding aldus Dooitze.

Hebben jullie weleens mensen uitgenodigd om bij u te komen kijken?

Speciaal mensen uitnodigen om te kijken wordt er niet gedaan. Uiteraard mag iedereen komen kijken, maar hier wordt weinig gebruik van gemaakt. Wel de barman van de vereniging komt regelmatig kijken. Zo ook afgelopen Zaterdag. Om 15.30 uur kwam deze meneer het erf op en ging zitten. Met de vraag aan Dooitze; nou wanneer gaan ze komen? Dooitze begon te lachen en melde de barman; als je nog even wacht komt de NPO zo de duif controleren want ze zijn er al. Het gelach kon beginnen en het eerste biertje werd op de overwinning gedronken. Er zouden er nog veel volgen in de vereniging en in het NIC Balk. Het werd een prachtig weekend met veel feest, veel reacties en veel bloemen. Een geweldige ervaring aldus “Dooitze”.

Het interview werd afgenomen door Dooitze van de Berg. Maar Jelle mogen we hierin niet vergeten. Hij is de jonge duivenliefhebber die de gaatjes vult als pap er even niet is. Dit maakt voor deze combinatie de cirkel rond en kan er op een goed niveau duivensport bedreven worden.

Ik wens deze prachtige vader en zoon combinatie nog heel veel plezier en mooie prestaties toe in de komende vluchten en alle seizoenen dat ze dit samen mogen beleven. GENIET ERVAN!!

Vincent Hoogerwerf

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.