Terugblikken op de Ledenraad
Het is weinig geïnteresseerde liefhebbers ontgaan dat er afgelopen zaterdag een NPO Ledenraad was. Niet vreemd want er stonden verschillende onderwerpen op de agenda waar veel liefhebbers wel in geïnteresseerd zijn. Grenzen vaststellen voor de herindeling, hoe gaat het verder met de internationale wedvluchten en natuurlijk het vaststellen van het Nationale vliegschema. Uit de cijfers van het aantal kijkers naar de live stream blijkt ook dat er veel belangstelling was, zowel live alsook later bij het terugkijken.De Ledenraad is terug te kijken:
Het resultaat van de verschillende onderwerpen is bij velen bekend. De discussie en de manier waarop het gegaan is dus ook. Hieronder een korte terugblik van mijn kant.
Vliegprogramma
Het is vastgesteld exclusief de ochtendlossingen, daar wordt in maart een besluit over genomen i.v.m het Internationale aspect. Fijn te constateren dat er draagvlak is voor twee Nationale dagfondvluchten, die komen op het programma. Lichte verwondering over het feit dat wij één week eerder starten. Waarom? Nog maar enkele jaren geleden zijn wij wat later gaan starten in verband met de roofvogelproblematiek, waar wij in het begin van het jaar extra vaak mee te maken hebben. Een ander argument was de mogelijkheid voor de ‘werkende’ liefhebbers om de duiven los te laten en voldoende op te leren. Het lijkt erop dat wij beide argumenten weer vergeten zijn. Maar goed de Ledenraad, dus u als liefhebber gaat daar uiteindelijk over.
Herindeling
Na een korte inventarisatie, middels een eerste ronde langs de afgevaardigden was direct wel duidelijk dat er de nodige weerstand was tegen het vaststellen van de grenzen volgens het voorstel. Redenen voor ons als bestuur om ons te beraden en de vergadering even te schorsen. Conclusie was dat wij het voorstel intrekken. Uit de korte inventarisatie bleek dat er wel draagvlak is voor een herindeling, maar niet zoals voorgesteld. Wij zullen het oorspronkelijke voorstel van de Commissie agenderen voor de Ledenraad van maart 2025. Iedereen is zich bewust dat er nu snel het nodige overleg moet plaatsvinden.
Internationale wedvluchten
De Ledenraad heeft unaniem besloten dat wij de duiven zelf gaan vervoeren en dat wij eindverantwoordelijk zijn voor het lossen van onze duiven op deze vluchten. Er zal opnieuw overleg plaatsvinden met de verschillende partners.
Bevoegdheden IWB
De drie bovenstaande onderwerpen zijn zeker belangrijk maar allemaal intern gericht. Hoe dan ook, er komt altijd wel een vliegprogramma, herindeling afdelingen komt er linksom of rechtsom wel, zo niet dan lost de tijd het wel op maar dat zou zeer onverstandig zijn.
Maar als het gaat over de bevoegdheden van het IWB, specifiek het zonder toestemming van het IWB lossen, raakt dat het hart van onze duivensport. Ik vind het een slecht besluit. Nu nog 11 en straks 5 afdelingen gaan zonder coördinatie en toestemming lossen. Daarmee lopen wij onnodige risico’s. Lossen is vaak al moeilijk genoeg en ook met het IWB zal niet alles goed gaan. Dat is zeker. Als er ontevredenheid is bij de Lossingscommissie moet dat besproken worden. De bijeenkomst van 7 december is daar hét moment bij uitstek voor. Ik wil iedereen die op 7 december bij het overleg aanwezig is dan ook oproepen om heldere afspraken te maken die door de Ledenraad van maart 2025 bekrachtigd kunnen worden. Wij hebben de mogelijkheid om het te herstellen.
Waarom maak ik mij er druk over?
In het geval het met een vlucht fout gaat en het komt in de publiciteit dan klopt de overheid bij het NPO Bestuur aan en niet bij de afdeling. Wij hebben dan geen beste casus. Ja de NPO heeft een Protocol Lossingen, een RTL (Risico Tabel Lossingen), een hitteprotocol, van dat alles is de overheid op de hoogte, denk aan overleg met RDA (Raad voor Dieren Aangelegenheden). Maar als daar uiteindelijk geen bevoegdheden bij horen stelt het niets voor en zal de overheid daar iets van vinden. Dat zal zeer waarschijnlijk niet positief uitpakken, dat lijkt mij helder.
Rest natuurlijk de vraag als het fout gaat ondanks het positieve advies van het IWB, wat dan? Dan kunnen wij richting overheid exact aangeven wat de verschillende weerssituaties waren en welke situaties er verwacht werden en welke afwegingen er gemaakt zijn. Alles wordt exact vastgelegd. Als daar niets te verwijten valt, hebben wij er in ieder geval alles aan gedaan om het goed te laten verlopen.