Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Nieuws

Nieuws

Winnaars Châteauroux Sect. 4 Dooitze en Jelle van den Berg, Lemmer

Voor de 1e Nationaal Châteauroux Sector 4 moest ik dit keer bellen naar Lemmer, provincie Friesland. Het mooie plaatsje wat gelegen is nabij het IJsselmeer en bekend staat om haar schaatsicoon Rintje Ritsma. In Lemmer bedrijven de Combinatie D. en J. van den Berg fanatiek de duivensport. Dooitze en Jelle, de zoon, vliegen nu 3 jaar samen en naar volle tevredenheid.

Lees verder...

Welke vluchten tellen voor het NK Midfond?

Er zijn vragen binnen gekomen met betrekking tot de vluchten die tellen voor de nationale kampioenschappen midfond. Hier een overzicht van de vluchten per afdeling die, op basis van de gestelde criteria, meegeteld kunnen worden.

Lees verder...

Melden Châteauroux 2017

Melden Châteauroux 2017

In verband met de veiligheid van de nationale concoursen heeft bestuur NPO besloten de meldingsplicht op Châteauroux weer in te voeren. Vorig jaar is er naar aanleiding van de wedvlucht Châteauroux een aantal keren de vraag gesteld of de prijswinnaars wel voldoende gecontroleerd waren. Een goede controle is alleen mogelijk als de duiven ook gemeld worden. Dit is dan ook de reden om de meldingsplicht weer in te voeren.

Lees verder...

Verslag Ledenraad NPO 15 mei jl.

Alweer 2 maanden geleden vond de Ledenraad plaats met als belangrijkste punt van de agenda de statutenwijziging. De vergadering heeft toen met de vereiste 2/3 meerderheid besloten de voorgestelde statutenwijziging door te voeren. Bestuur NPO heeft, met de in de vergadering genomen besluitvorming, de afgelopen maanden nodig gehad om de volgende mijlpaal te realiseren.

Lees verder...

Willem Wittebol uit Oosterwolde winnaar Nationaal Dax sector 4

Willem Wittebol uit Oosterwolde winnaar Nationaal Dax sector 4

Zoals gewoonlijk gaat elke dag om vijf uur de wekker bij Co en Willem Wittebol. Zo ook deze zaterdag, de dag van thuiskomst van de duiven van Dax. Bij het inkorven zagen de duiven er geweldig uit en het was Willem opgevallen dat, hoe meer de dag van inkorving dichterbij kwam, hoe beter de duiven gingen trainen. Met veel vertrouwen hadden Co en Willem tien duiven ingekorfd voor deze mooi klassieker.

Lees verder...

A. van der Meer & Zonen uit Utrecht winnen Dax Sector 3

A. van der Meer & Zonen uit Utrecht winnen Dax Sector 3

Op de maandagavond na de overwinning op Dax probeerde ik een afspraak te maken met de overwinnaar A. van der Meer & Zonen. Hiervoor moest ik contact opnemen met de kapitein van deze combinatie ‘Dennis van der Meer’. Na het uitwisselen van telefoonnummers lukte het om Dennis aan de telefoon te krijgen. Nog vol emotie en adrenaline was zijn eerste reactie: ‘moet dit nu? Ik word er gek van man’. En dit in het geweldige Utrechtse dialect. ‘Nee, hoeft niet nu’, was mijn antwoord, ‘zeg maar wanneer je kunt’. ‘Ik ga eerst op vakantie en daarna zien we wel’. Uiteindelijk werd de afspraak gemaakt voor dinsdagavond.

Lees verder...

Ad Pegels uit Numansdorp wint Nationaal Dax Sector 2

Ad Pegels uit Numansdorp wint Nationaal Dax Sector 2

Een week voor de lossing van Dax speelde Ad 9e Nationaal Agen. Dit betekende dat de duiven over de juiste conditie en vorm beschikten voor de vlucht van Dax. In de aanloop op de inkorving van deze prachtige Nationale vlucht waren alle jaarlingen ingekorfd op Bordeaux ZLU. Dit leidde ertoe dat het hok bijna leeg was en de concurrentie en sfeer verdwenen waren uit het hok. Ad vroeg zich af hoe hij dit kon oplossen. Ad vond de oplossing erin door op de inkorfdag van Dax de duiven 25 km weg te brengen. Bij thuiskomst zaten de duivinnen rustig te wachten op hun echtgenoot. Toen de doffers thuiskwamen van de africhting bleven ze de gehele dag bij de duivinnen. Dat dit wellicht de gouden greep was, bleek wel uit het behalen van de 1e prijs Sectoraal en Nationaal op de Nationale vlucht Dax.

Lees verder...

C. de Ridder & Zn  wint ook Dax in Sector 1, Dromen bestaan

C. de Ridder & Zn wint ook Dax in Sector 1, Dromen bestaan

Twee weken geleden sprak ik Cees inzake de Sectorale overwinning op St. Vincent en sloot ik af met ‘Misschien spreek ik je snel weer’. Deze overwinning zette tijdelijk het gezin De Ridder op zijn kop, niet wetend dat er nog een spektakel op hun lag te wachten. Na de overwinning op St. Vincent werd er besloten om de ‘Agen’ te verkopen om moverende redenen. Wat betekende dat de tweede groep, die gepland staat voor de Marathon vluchten, gereduceerd werd naar twee duiven. De vorm was aanwezig op het hok De Ridder moge duidelijk zijn. Voor dit weekend stond ook Limoges, voor de Dagfondduiven, op het programma. Ook hier werd een prachtige 54e prijs gevlogen in de Afdeling Zeeland.

Lees verder...

Nogmaals instructies voor vluchten

We hebben bemerkt dat er bij bijvoorbeeld het inmanden van de duiven toch nog wel eens wat mis gaat. Daarom herhalen we nog een keer wat belangrijke regels waaraan we ons tijdens het vliegseizoen allemaal moeten houden.

Lees verder...

Jan Wolf op bezoek bij Henri Hoeks

Jan Wolf op bezoek bij Henri Hoeks

Mijn naam is Jan wolf. Ik ben 10 jaar en ik ben drie jaar geleden met duiven begonnen. Ik kom vaak bij mijn opa die al 60 jaar duiven heeft. Daar heb ik mijn eerste duiven van gekregen. Ik ben samen met mijn vader naar de NPO-jeugddag geweest. Dat vond ik heel leuk. Ik heb daar een hokbezoek gewonnen van Henri Hoeks, een lange afstandspeler uit Bovensmilde.

Lees verder...

Marathonvluchten 2017

Voorheen kende de NPO 5 Nationale/sectorale vluchten waarvan er één voor heel Nederland vanuit hetzelfde station gelost werd, zijnde St. Vincent. Tijdens de Ledenraad van 12 december 2016 is het voorstel, op voordracht uit het informele overleg van alle afdelingen, aangenomen om de 3 Nationale wedvluchten St. Vincent, Dax en Bergerac weer in ere te herstellen.

Lees verder...

Neutralisatietijd regelingen

Naar aanleiding van de marathonvluchten van afgelopen weekend zijn er vragen gerezen over welke methode, voor duiven die in de neutralisatietijd worden geconstateerd, bij welke lossing moet worden toegepast.

Lees verder...

Jaap Mazee uit Ens wint Nationaal St. Vincent Sector 4

Jaap Mazee uit Ens wint Nationaal St. Vincent Sector 4

Het heeft even geduurd voordat ik Jaap Mazee kon interviewen voor deze rapportage. We voerden diverse telefoontjes met elkaar om tot een afspraak gekomen. Wat gelijk opviel, in de gesprekken met Jaap, was de humor van deze rustige, nuchtere en bedachtzame man. In de week na zijn Sectorale overwinning op St. Vincent was Jaap, voor zijn werk, in Portugal om de Nederlandse aardappel onder de aandacht te brengen. De klik was er meteen en er is al heel wat afgelachen voordat we het interview konden aanvangen. Het is geweldig om met deze man te praten en te discussiëren.

Lees verder...

Rebecca Heijneman op bezoek bij Comb. Verweij-De Haan in Mijdrecht

Rebecca Heijneman op bezoek bij Comb. Verweij-De Haan in Mijdrecht

Mijn naam is Rebecca Heijneman en ik ben 10 jaar. Ik speel in combinatie met mijn vader en moeder onder de naam Fam. Heijneman. Op 20 november vorig jaar was ik, samen met mijn vriendin op de NPO jeugddag. Daar hebben we een super leuke dag beleefd en als klap op de vuurpijl ook nog een hokbezoek gewonnen van combinatie Verweij – De Haan. Op 26 april was het zover en reden we naar Mijdrecht waar we door Michel Verweij en zijn vrouw allerhartelijkst werden ontvangen.

Lees verder...

H. Boertje uit Westerhaar wint St. Vincent Sector 3

In Westerhaar, bij de heer Henk Boertje, waren de verwachtingen voor de Klassieker St. Vincent hoog gespannen. De duiven waren zo goed en mooi in orde en dat schiep hoge verwachtingen bij de vier ingekorfde duiven. Op vrijdag 16 Juni jl. komt, zoals zo vaak, de broer van Henk koffie drinken. Dat de verwachtingen hoog waren, was te zien op het gezicht van Henk. ‘Ben je gespannen?’, was dan ook de vraag van de broer. ‘Nou’, zegt Henk, ‘het zou me niet verbazen als ik morgen de eerste prijs pak en alle vier de ingekorfde duiven in de uitslag heb. Dat dit geen grootspraak was, bleek later wel.

Lees verder...

Informatieve bijeenkomst IWB en Lossingscoördinatoren afdelingen

Informatieve bijeenkomst IWB en Lossingscoördinatoren afdelingen

Op woensdagavond 21 juni hield het IWB, met het NPO bestuur en Dimapro BV uit Ruurlo een informatieve bijeenkomst voor de Lossingscoördinatoren van de 11 afdelingen. Deze avond werd er een nieuw programma tentoongesteld waarbij de grootste kans op vermengingen met andere koppels duiven geminimaliseerd moet worden of zelfs niet meer voorkomt. Zaak is dan wel dat alle lossingen ingevuld dienen te worden en bekend zijn bij het IWB en de coördinatoren zelf.

Lees verder...

Kantoor 29 juni gesloten

Kantoor 29 juni gesloten

Vanwege een teambuildingsdag is het kantoor in Veenendaal op donderdag 29 juni de gehele dag gesloten.

Lees verder...

J. van der Wal Krimpen aan de IJssel wint Nationaal St. Vincent Sector 2

J. van der Wal Krimpen aan de IJssel wint Nationaal St. Vincent Sector 2

Op het moment van bellen met Jac van der Wal, 22.00 uur, waren de jaarlingen nog aan het trainen. Dit zegt iets over het bestaan van Jac en zijn gedrevenheid. Jac van der Wal is een marktkoopman in hart en nieren en verhandeld, samen met zijn zoon, kaas. Dit betekent in de praktijk dat het ’s ochtends vroeg opstaan is en ’s avonds meestal laat thuis. Jac heeft de laatste tijd hulp gekregen van zijn zoon waardoor hij, doordeweeks, iets meer tijd heeft voor zijn gezin en de duiven.

Lees verder...

C. de Ridder & Zn Arnemuiden wint Nationaal St. Vincent Sector 1

C. de Ridder & Zn Arnemuiden wint Nationaal St. Vincent Sector 1

St. Vincent is de eerste Nationale Marathonvlucht van het seizoen 2017. Een ware klassieker in de duivensport voor de Marathonspelers. En alle ingrediënten waren deze keer aanwezig om er een echte strijd van te maken. St. Vincent staat altijd garant voor een pittige vlucht en zo ook deze. C. de Ridder & Zn. hadden drie super gemotiveerde duiven ingekorfd op de dinsdag voor de lossing. Na het inkorven kwam Cees thuis en hij vertelde zijn vrouw: ‘de 578 kan wel eens de eerste spelen zaterdag, wat is dat beest in vorm.’ Zoals altijd, ondanks haar ernstige ziekte, lachte de opgewekte vrouw des huizes en zei: 'ik hoop het voor je man'.

Lees verder...

Aantal duiven per mand

In verband met de hoge temperaturen van deze week adviseren wij het aantal duiven in de mand met minimaal 10% te verminderen. Tevens dient bij de belading van de container minimaal de bovenste rij vrij gehouden te worden.

Lees verder...

SUPERUITSLAG Frederikshof John Romein - Soissons

SUPERUITSLAG Frederikshof John Romein - Soissons

Op 4 Juni 2017 stond de Midfondvlucht vanuit Soissons op het programma van Afdeling 8 GOU Noord-Oost Kring 6. De weervoorspellingen waren goed. Licht bewolkt, een matige westen wind en 22 graden waren de ingrediënten voor een mooie vlucht. Het hok Frederikshof, wat onder leiding staat van John Romein, had 20 duiven ingekorfd voor deze mooie Midfondvlucht van 353 km. John had vertrouwen in een goede afloop. In de week voor Soissons lieten de duiven, middels de training, zien dat ze er goed opstonden en er klaar voor waren om de strijd aan te gaan.

Lees verder...

Kandidaten gezocht voor de Dispensatiecommissie

In december 2016 is door de Ledenraad NPO een nieuw dispensatiereglement aangenomen. Een basislid gaat een dispensatie voortaan aanvragen bij de Commissie Dispensaties. Deze commissie stuurt een gewogen en deugdelijk gemotiveerd advies aan het NPO Rechtscollege.

Lees verder...

Paramyxo-enting

Paramyxo-enting

Voor postduiven, zowel jonge als oude duiven, geldt een verplichte enting tegen het paramyxovirus. Voor kweekduiven waarmee niet wordt gevlogen wordt geen uitzondering gemaakt. Ook deze duiven moeten worden geënt. In onze buurlanden is door de overheden de enting eveneens verplicht gesteld. Onze eigen overheid ziet in Nederland toe op de naleving van deze regel, maar ook de Franse overheid wil de zekerheid dat alle duiven die Frankrijk bezoeken, geënt zijn tegen paramyxo! Een enting is gedurende twaalf maanden geldig. Een duif die bijvoorbeeld in november 2016 geënt is, mag dus het gehele wedvlucht seizoen 2017 meevliegen.

Lees verder...

SUPERUITSLAG H. Ulijn en Zn uit Berghem Issoudun

SUPERUITSLAG H. Ulijn en Zn uit Berghem Issoudun

Op 27 Mei 2017 stond de eerste Eendaagse fondvlucht van het seizoen gepland voor Afdeling 3 Oost Brabant. De week voor deze vlucht lieten waren de weersvoorspellingen duidelijk; het zou zeer warm worden met een matige wind uit het zuid-oosten. Op Social Media werd door de kenners al geschreven: ‘dit is het echte duivenweer waar we lang op gewacht hebben’.

Lees verder...

GrandPrix Beyers - Nationaal St. Vincent

GrandPrix Beyers - Nationaal St. Vincent

Het vliegseizoen 2017 is in volle gang en dat betekent dat ook de Nationale Concoursen er weer aan komen. Hoewel we dit jaar minder vluchten op het programma hebben staan dan voorgaande jaren, gaat het wel om vier échte Nationale vluchten. En we houden we de traditie in stand dat we starten met Nationaal St. Vincent.

Lees verder...

Bezoek Centraal Hok 23 Amerongen

Bezoek Centraal Hok 23 Amerongen

Het bestuur NPO gaat dit jaar alle door de NPO erkende centrale hokken een bezoek brengen. Dit om persoonlijk kennis te maken met de beheerders van de betreffende centrale hokken. Tevens is het bestuur geïnteresseerd in de accommodatie, waarin de duiven zijn gehuisvest. De beheerders hebben dan ook de mogelijkheid zelf te vertellen hoe men te werk gaat.

Lees verder...

Van de WOWD - Verzoek informatie over afgelopen weekend

Het afgelopen weekend - zaterdag 27 mei dus - heeft weer een flink aantal vluchten plaatsgevonden die uiteenlopen van vitesse tot dagfond. Het verloop van deze vluchten is niet overal goed geweest en als WOWD willen we proberen daar lering uit te trekken. Het NPO bestuur ondersteunt deze reconstructie van feiten en omstandigheden, en zal over de resultaten van deze analyse/ opdracht worden geïnformeerd. Vervolgens zullen de resultaten weer via de WOWD website naar buiten worden gebracht.

Lees verder...

Ter Overweging ... 4) Ziektezorg-Wormen - Door Peter Boskamp

Ter Overweging ... 4) Ziektezorg-Wormen - Door Peter Boskamp

Bij de ziektezorg is dus sprake van echt zieke dieren die met medicatie geholpen dienen te worden. Toen ik onlangs op locatie duivenonderzoek deed kwam er een liefhebber met een duif, die een half jaar gezworven had. De duif zag er op het eerste gezicht goed uit. Niet direct het type duif dat gezworven heeft. De liefhebber had de duif dan ook niet in quarantaine geplaatst, maar tussen zijn overige duiven teruggeplaatst.

Lees verder...

Stichting Neerlands Postduiven Orgaan

Als voorzitter NPO wil ik in de eerste plaats de initiatiefnemers, Ruud Moes, John Rimmelzwaan en Arend Klaas Kramer van harte feliciteren met de opzet van dit nieuwe initiatief.

Lees verder...

Hessel Ploeg op hokbezoek bij Hans de Ruig

Hessel Ploeg op hokbezoek bij Hans de Ruig

Mijn naam is Hessel Ploeg en ik ben 17 jaar oud. Ik ben zelfstandig spelend jeugdlid bij PV Maarssen, waar 19 actieve vliegende spelers zijn. Op de NPO beurs in Houten heb ik een hokbezoek gewonnen van Hans de Ruig.

Lees verder...

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.